• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα κάνει με τη διερευνητική εντολή εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές; Όλο το παρασκήνιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Σε άμεση επιστροφή της διερευνητικής εντολής που θα λάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα προχωρήσει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και τα δεδομένα όπως διαγράφονται σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον οι πολίτες του εμπιστευτούν εκ νέου το τιμόνι στις 21 Μαΐου, εκλέγοντας τη ΝΔ πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς ποσοστά που θα της επιτρέψουν το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

    Η κίνηση αυτή του κ. Μητσοτάκη οδηγεί αυτομάτως τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές στα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου, καθώς, πάντα με βάση τις δημόσιες και σε υψηλούς τόνους τοποθετήσεις των αρχηγών των υπολοίπων κομμάτων και τα δημοσκοπικά ευρήματα που φέρνουν δεύτερο τον κ. Τσίπρα, θεωρείται περίπου απίθανο να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25.

    Γιατί στην κυβέρνηση διαχωρίζουν Ανδρουλάκη και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ;

    Παρά το γεγονός ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα σεβαστεί τις επιταγές του Συντάγματος και θα λάβει την διερευνητική εντολή, προσθέτοντας όμως ότι «το τι θα την κάνω θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα», η ολομέτωπη και σε καθημερινή πλέον βάση επίθεση εναντίον του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκου Ανδρουλάκη, τόσο από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη όσο και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, πιστοποιούν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταλήξει στη στρατηγική επιλογή τις πλήρους διάρρηξης των σχέσεων με τη σημερινή ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.

    Όχι μόνο για την πρώτη εκλογική Κυριακή, όπου σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τα «κουκιά» για μια κυβερνητική συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που θα οδηγούσε στην απόκτηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από την πρώτη κάλπη, και μάλιστα σχετικά άνετης, υπάρχουν. Αλλά και ενόψει της δεύτερης κάλπης.

    Στο κυβερνών κόμμα, με την τακτική αυτή, εκτιμούν και ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να αποσπάσουν την κρίσιμη εκείνη εκλογική μάζα που θα καταστήσει δυνατή την αυτοδυναμία, μετά από τις δεύτερες κάλπες, και από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, εφόσον τους πείσουν ότι η στάση του κ. Ανδρουλάκη, όχι μόνο κινδυνεύει να φέρει στην εξουσία και πάλι τον κ. Τσίπρα, αλλά και να οδηγήσει σε πολιτική περιδίνηση και αστάθεια τη χώρα, στη δεδομένη ενεργειακή συγκυρία και με δεδομένο τον τουρκικό αναθεωρητισμό.

    Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε κάθε τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης διαχωρίσει τον κ. Ανδρουλάκη από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, απευθύνοντάς τους μάλιστα μήνυμα συμπόρευσης, όπως συνέβη όχι μόνο κατά το παρελθόν, όταν τα δύο κόμματα από κοινού αντιστάθηκαν στον λαϊκισμό, αλλά και σήμερα που «η θέση τους δεν είναι με τον τυχοδιωκτισμό, αλλά με τον υπεύθυνο πατριωτισμό και τον δημιουργικό εκσυγχρονισμό», όπως υπογραμμίζει.

    «Ο κ. Ανδρουλάκης, δεν θέλει, λέει, για Πρωθυπουργό εκείνον που θα ψηφίσουν οι πολίτες αλλά κάποιον «άγνωστο Χ». Δεν μας τον αποκαλύπτει. Ο ίδιος τον ξέρει αλλά δεν μας τον λέει. Λυπάμαι, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης κοιτάζει στο παρελθόν και έχει καταλήξει να κάνει έναν μονομέτωπο αγώνα εναντίον μου. Και ακριβώς εκεί είναι που συναντιέται με τον κ. Τσίπρα.

    Λυπάμαι, αλλά η σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύω ότι είναι ο δρόμος που θέλουν οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Γιατί εκείνοι ξέρουν καλά ότι μαζί -μπορεί να ήμασταν σε διαφορετικά κόμματα- αλλά μαζί αντισταθήκαμε στο λαϊκισμό. Μαζί κρατήσαμε τη χώρα στην Ευρώπη, μαζί πολεμήσαμε το λαϊκισμό «της πάνω και της κάτω πλατείας», μαζί καταγγείλαμε τη σκευωρία της Novartis, μαζί δικαιωθήκαμε.

    Και απλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, κακά τα ψέματα, ξέρουν ότι σήμερα ζούμε καλύτερα από το 2019. Ακόμα και αν εμείς βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και αυτοί το βλέπουν μισοάδειο, πάντως δεν το βλέπουν άδειο και σπασμένο όπως τους λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Και αρνούνται να ρισκάρουν όσα κατέκτησαν και να γίνουν παρακολούθημα εκείνου που μέχρι χθες ήταν ο αντίπαλός τους. Προβληματίζονται όταν βλέπουν ότι με την ψήφο τους μπορεί -δεν θα γίνει, αλλά μπορεί, μαθηματικά υπάρχει το ενδεχόμενο- να επιστρέψουν από το παράθυρο ο κ. Τσίπρας και η παρέα του. Η θέση τους δεν είναι με τον τυχοδιωκτισμό, αλλά με τον υπεύθυνο πατριωτισμό και τον δημιουργικό εκσυγχρονισμό», ήταν η εκτεταμένη σχετική αναφορά του κ. Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή του ομιλία στο Ηράκλειο, τόπο καταγωγής του κ. Ανδρουλάκη.

    Κόβουν τις «γέφυρες» με τον Ανδρουλάκη και μετά την 21η Μάϊου

    Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, δίπλα στον απολογισμό του έργου της τετραετίας, στη λογική «το είπαμε το κάναμε», τη σύγκριση των δύο προεκλογικών προγραμμάτων και το θετικό αφήγημα για το μέλλον, με έμφαση στις αυξήσεις των μισθών, τη περαιτέρω μείωση των εισφορών, την ενίσχυση του ΕΣΥ, την κοινωνική πολιτική και τη στέγη για νέους, και φυσικά τη σύγκρουση με τις παθογένειες του Κράτους, ο Πρόεδρος της ΝΔ θα επιμένει να αναδεικνύει την ανάγκη ενότητας του κόσμου «που διαχρονικά έχει σταθεί με την Ελλάδα της Δημοκρατίας, της Ευρώπης και της προόδου». Στον οποίο, κατά την κυβέρνηση, δεν συμπεριλαμβάνεται ο κ. Ανδρουλάκης. Ο οποίος, με τις θέσεις του, λένε στο Μαξίμου, έχει αποκλείσει ο ίδιος κάθε πιθανότητα συνεργασίας και συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στο παρελθόν, σε αντίθεση με άλλες στιγμές στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ.

    Στην πιθανότητα ο κ. Ανδρουλάκης να υποχωρήσει ή να αλλάξει στάση μετά τις εκλογές, στην κυβέρνηση απαντούν με ένα ενδεικτικό για τις μετεκλογικές προθέσεις του Μαξίμου ερώτημα: Και τότε, θα γίνει -αίφνης- αξιόπιστος ένας συνομιλητής που θα έχει αλλάξει τις βασικές θέσεις του μέσα σε 24 ώρες; Και ποια εγγύηση θα παρέχει ότι την επομένη δεν θα αλλάξει πάλι γνώμη; Ή, πόσο ενιαία μπορεί να προβλεφθεί στο μέλλον η στάση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας η οποία άγεται και φέρεται σε διαφορετικές τοποθετήσεις κάθε τόσο; Όλα αυτά δείχνουν πως μία ευκαιριακή συνεργασία χωρίς πραγματική βούληση και ειλικρίνεια για ενιαίο μέτωπο κατά την διαρθρωτικών προβλημάτων του Κράτους και της οικονομίας μπορεί να οδηγήσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας σε παραλυσία. Σε φρένο αντί για γκάζι.

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η ακύρωση της παγίδας της απλής αναλογικής

    Ανδρουλάκης: Πρωταθλητής της διαφθοράς ο Μητσοτάκης, χορηγός του ο Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας: Την Κυριακή πάμε για μία μεγάλη νίκη



    ΣΧΟΛΙΑ