• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Θετική ατζέντα με έμφαση στην οικονομία, τις διεθνείς αναβαθμίσεις και την επενδυτική βαθμίδα στο δρόμο προς τις κάλπες

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Με την πιθανολογούμενη έκπληξη της νέας θετικής αξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας και την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από την Standard and Poor’s την ερχόμενη Παρασκευή 21 Απριλίου, θα μεταβεί, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια μέρα αργότερα, προκειμένου να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής, ώστε ο τόπος να βαδίσει και επισήμως προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

    Η οικονομία, ένα βήμα πριν από την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας, η οποία θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της Ελλάδας στη χορεία των χωρών που εμπιστεύονται οι αγορές και οι επενδυτές και σε φθηνότερο δανεισμό του Ελληνικού Δημοσίου και επιχειρήσεων, αλλά και η συσχέτιση της αναπτυξιακής πορείας των τελευταίων τεσσάρων ετών με την πολιτική σταθερότητα, θα βρεθούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του mononews, στο επίκεντρο της συζήτησης με την κα Σακελλαροπούλου, ενώ θα αποτελέσουν και τον πυρήνα της θετικής ατζέντας του Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης, την Τετάρτη, από την Κέρκυρα, πρώτο σταθμό των περιοδειών του ανά τη χώρα μετά από την ανάπαυλα των εορτών, θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα Επτάνησα, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας, θα μιλήσει σε πολίτες και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, επαναλαμβάνοντας το βασικό δίλημμα, που δεν είναι άλλο από το «μπροστά ή πίσω» με συνοδό ερώτημα «ποιος θέλετε να είναι ο κυβερνήτης της χώρας», που αποτυπώνει ευθέως το «Μητσοτάκης ή Τσίπρας»

    Η θετική ατζέντα επ΄ ουδενί σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα δεν θα αναδεικνύει και τους κινδύνους που εμπεριέχει, σύμφωνα με την εκτίμηση που γίνεται από την ΝΔ, η οικονομική πολιτική Τσίπρα, ακόμα και για νέο μνημόνιο για τη χώρα, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις εκλογές.

    Ενδεικτικές στην κατεύθυνση αυτή είναι οι αναφορές Μητσοτάκη στη συνέντευξη στα «Παραπολιτικά».

    «Θέλω να απαντήσω στον νέο ισχυρισμό του κ. Τσίπρα, ο οποίος λέει: «Θέλω να δοκιμαστώ χωρίς µμνημόνιο». Μα, το τρίτο µμνημόνιο ο κ. Τσίπρας το έφερε, ο ίδιος το προκάλεσε. ∆εν θα ήταν η χώρα σε τρίτο μνηµόνιο εάν δεν είχε προηγηθεί το καταστροφικό εξάμηνο, το πρώτο εξάμηνο του 2015. Και, δεύτερον, αν ο κ. Τσίπρας επιχειρήσει να εφαρμόσει έστω και ένα µμέρος όσων έχει εξαγγείλει, η χώρα θα ξαναβρεθεί αμέσως σε νέο μνηµόνιο. Αυτά τα οποία έχει εξαγγείλει ο κύριος Τσίπρας, πολύ απλά, δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν σήμερα από μια χώρα η οποία βρίσκεται στην ευρωζώνη και πρέπει να συμμορφωθεί µε δημοσιονομικούς κανόνες. Θα µας οδηγούσε µε νομοτελειακή βεβαιότητα σε τέταρτο μνηµόνιο η εφαρμογή αυτών των μέτρων. Πιστεύω ότι μέσα του το ξέρει. Αλλά ξέρει κιόλας ότι δεν πρόκειται να κερδίσει. Γι’ αυτό και δεν του στοιχίζει τίποτα να τάζει «τον ουρανό µε τα άστρα».

    Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης». Και πως, σε κάθε περίπτωση «ένας πιθανός γάμος τερατογένεση της προοδευτικής συνεργασίας», θα ενισχύσει μόνο τις πολιτικές ανακολουθίες των μελών του, πρωτίστως του κ. Τσίπρα, που «μετεκλογικά, για ακόμα μια φορά, θα πράξει τα αντίθετα από αυτά που υπόσχεται».

    Πριν από τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα παραβρεθεί στην πανηγυρική συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, με μια άκρως πολιτική ομιλία απολογισμού του κυβερνητικού έργου, παρουσίασης των βασικών αξόνων του νέου προγράμματος (Οικονομία, Υγεία-ΕΣΥ, Δικαιοσύνη, Στήριξη νέων-στεγαστική πολιτική) και αναφορές στα fake news του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του.

    Η πρώτη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά, με πρόδηλους τους συμβολισμούς αλλά και την ουσία ενόψει της «μάχης της Κρήτης», στην οποία η ΝΔ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία αναφορικά με το αποτέλεσμα των φετινών εκλογών.

    Στα τέλη Απριλίου ο Πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και στις τρείς περιφερειακές ενότητες της Θράκης, όντας ο ίδιος υποψήφιος και στον Έβρο, με το μεταναστευτικό και τα εθνικά θέματα να βρίσκονται στην κυβερνητική προμετωπίδα, στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να κερδίσει και την «μάχη στα δεξιά της ΝΔ», έχοντας την εδραία πεποίθηση ότι «η μάχη του κέντρου, σε μεγάλο βαθμό, έχει κερδηθεί», χωρίς βεβαίως αυτό να μεταφράζεται σε εφησυχασμό.



    ΣΧΟΛΙΑ