• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Προ των ευθυνών τους οι ανάδοχοι των ανεκτέλεστων συμβάσεων για το σιδηροδρομικό δίκτυο – Όλο το παρασκήνιο

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) προσέρχεται στο σημείο που σημειώθηκε το σιδηροδρομικό δυστύχημα έξω από τη Λάρισα (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) προσέρχεται στο σημείο που σημειώθηκε το σιδηροδρομικό δυστύχημα έξω από τη Λάρισα (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Σε πρώτη και σε μεγάλο βαθμό απόλυτη προτεραιότητα για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξελίσσεται η αντιστροφή των δεδομένων και του κλίματος που δημιούργησε η φονική σύγκρουση στα Τέμπη, πρωτίστως δε η μετατροπή της κρίσης σε ευκαιρία να αποδείξει άμεσα το πως εννοεί το «ποτέ ξανά» για το οποίο δεσμεύτηκε στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά το ξέσπασμα της χειρότερης τραγωδίας στα χρονικά του ελληνικού σιδηροδρόμου.

    Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός, παρουσία του νέου Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιώργου Γεραπετρίτη, σε συνέχεια της άμεσης σύστασης της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που θα διερευνήσει τα αίτια και τις «διαχρονικές παθογένειες και αδράνειες» που οδήγησαν στην τραγωδία, προτίθεται να συγκαλέσει σύσκεψη με τους αναδόχους της περίφημης σύμβασης 717 και των όλων των εμπλεκόμενων στο έργο «Ανάταξη του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και αντικατάσταση 70 αλλαγών τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη», προκειμένου να τους διαμηνύσει ότι απαιτείται η τάχιστη ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων, με συγκεκριμένα στοχο-χρονοδιαγράμματα, και ότι δεν θα ανεχθεί την παραμικρή νέα κωλυσιεργία ή μεταξύ τους επιχειρηματική ή άλλη αντιπαλότητα. Καθιστώντας ταυτοχρόνως σαφές ότι και η πολιτεία θα αναλάβει το δικό της μερίδιο ευθύνης και θα σταθεί αρωγός ώστε ότι δεν έγινε επί δεκαετίες να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες.

    Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι το πόρισμα της Επιτροπής, που προανήγγειλε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να παραδοθεί και να δημοσιοποιηθεί πριν από τις εκλογές. Ενώ, κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα είναι να κλείσουν άμεσα και οι «τρύπες» που αποκαλύπτονται ότι υπάρχουν στο σιδηροδρομικό δίκτυο και να αυξηθούν οι δικλείδες ασφαλείας, σε υποδομές, πρωτόκολλα και έμψυχο δυναμικό.

    Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, αν και στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία επιμένουν ότι, σε αυτή τη φάση, και λόγω του εθνικού πένθους, δεν προτίθενται να ακολουθήσουν την αντιπολίτευση στην κυοφορούμενη αντιπαράθεση, διαμηνύουν ότι έχουν «ράμματα για τη γούνα τους». Και πως σε κάθε περίπτωση, η σύγκριση της διακυβέρνησης της ΝΔ και των παρεμβάσεων στο σιδηροδρομικό δίκτυο από το 2019 και μετά- όσο κι αν αυτές υπολείπονται κατά πολύ του αναγκαίου, όπως αποδεικνύει και το τραγικό δυστύχημα- με την πολιτική που υλοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

    Οι «προάγγελοι» της επίθεσης ΣΥΡΙΖΑ

    Πάντως, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και παρά το εθνικό πένθος, αρχίζουν και ξεδιπλώνουν ήδη την επίθεση που θα εξαπολύσουν εναντίον της Κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας, επισκέφτηκε το αμαξοστάσιο του Ρέντη, συνομίλησε με εργαζόμενους, μηχανοδηγούς και τεχνίτες των σιδηροδρόμων και έκανε λόγο για «χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας, τα αίτια της οποίας «καμία σκοπιμότητα δεν μπορεί να κρύψει», προαναγγέλλοντας ότι «θα κάνουμε ότι μπορούμε, ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να μη μείνει τίποτα και κανένας στο σκοτάδι».

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ο τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, αναφερθείς στην Επιτροπή που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, αμφισβήτησε ήδη το αποτέλεσμα της επικείμενης έρευνάς της, ισχυριζόμενος: «Ενημερώνουμε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεραπετρίτη πως ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να ορίζει τον ελεγκτή του. Τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη δε θα διερευνηθούν από κάποια δήθεν «υπερκομματική επιτροπή» που θα ορίσει η κυβέρνηση με πρόσωπα της αρεσκείας της. Υπάρχουν οι αρμόδιες Αρχές που θα τα ερευνήσουν όλα διεξοδικά».

    Την ίδια ώρα, ενδεικτική της τακτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι και η δήλωση της Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ η οποία, αναφερόμενη στο θέμα του αριθμού των αγνοουμένων, ισχυρίστηκε ότι «ο σεβασμός στους νεκρούς και στους ανθρώπους τους που θρηνούν, προϋποθέτει και το σεβασμό στην αλήθεια»

    Εντύπωση ωστόσο, προκάλεσε το «κάλεσμα» μέσω facebook,του πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Βερναρδάκη για συγκεντρώσεις πολιτών στο Σύνταγμα και πλατείες της χώρας «σε μια σιωπηλή κραυγή για τα θύματα των Τεμπών», δήλωση που έκανε έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη να κάνουν λόγο για «σπέκουλα» σε βάρος των αδικοχαμένων στα Τέμπη.

    Αργά χθες το βράδυ, το «κάλεσμα» Βερναρδάκη έγινε επίσημη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, με σχετικό δελτίο Τύπου, η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τους πολίτες σε «σιωπηρή διαμαρτυρία» με το σύνθημα «Αλληλεγγύη για όλους- Πενθούμε τους νεκρούς μας, ζητάμε την αλήθεια».

    Διαβάστε επίσης

    Τραγωδία στα Τέμπη: Το ευχαριστώ Μητσοτάκη για τη διεθνή συμπαράσταση – «Μας εμψυχώνουν τα μηνύματά σας»

    Καραμανλής: Τίποτα δεν έχει σημασία μπροστά στις ζωές που χάθηκαν



    ΣΧΟΛΙΑ