F

Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης προς νέους: Το νέο ασφαλιστικό σπάει τα δεσμά του παρελθόντος

  • NewsRoom
Μητσοτάκης: Η χώρα έχει να δρομολογήσει ένα μεγάλο συνεκτικό σχέδιο αρδευτικών έργων από το ’60

Κυριάκος Μητσοτάκης


Στις αλλαγές που έρχονται με το νέο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναφέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε άρθρο του στην Athens Voice με τίτλο «Μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τους νέους».

Ο Πρωθυπουργός τονίζει πως το ασφαλιστικό νομοσχέδιο φιλοδοξεί να απαντήσει στις βάσιμες επιφυλάξεις όσων κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα και να αποδείξει ότι Πολιτεία και ασφαλισμένοι μπορούν να ευημερούν, βαδίζοντας μαζί.
«Το νέο πλαίσιο έχει καθαρούς κανόνες και δεν κρύβει ότι φτιάχτηκε για τους νέους και το μέλλον τους. Έτσι, προβλέπει ότι κάθε καινούργιος ασφαλισμένος θα έχει τον δικό του ατομικό κουμπαρά με τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές κρατήσεις από την αμοιβή του. Θα μπορεί να τον παρακολουθεί on line, ανά πάσα στιγμή. Αλλά θα έχει λόγο και στη διαχείριση του ποσού των εισφορών του, ώστε αυτό να μεγεθύνεται», αναφέρει ο Πρωθυπουργός.

Μάλιστα, δίνοντας παραδείγματα σημειώνει πως «η μηνιαία επικουρική σύνταξη εργαζόμενου με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και 40 χρόνια ασφάλισης, είναι 153 ευρώ. Με τη νέα μέθοδο, θα φθάσει τα 219 ευρώ. Θα αυξηθεί, δηλαδή, κατά 43%, σύμφωνα με τον μέσο όρο των συστημάτων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Μπορεί να αυξηθεί στα 257 ευρώ (+68%) εάν έχει αποδόσεις ίσες με τη μέση ετήσια απόδοση των αποθεματικών του ΕΦΚΑ».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο άρθρο του κάνει αναφορά στο δημογραφικό πρόβλημα τονίζοντας πως «το εξολοκλήρου διανεμητικό σύστημα λειτουργεί μόνον όταν πολλοί εργαζόμενοι χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους τις αποδοχές λίγων συνταξιούχων».

Όπως γράφει, αυτό ίσχυε παλιά, όχι τώρα. «Η δημογραφική απειλή δεν επιτρέπει, πια, όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι να χρηματοδοτούν όλο και περισσότερους συνταξιούχους. Κι όταν οι εισφορές απλώς αναδιανέμονται χωρίς να επενδύονται, οδηγούν στη μείωση της μέσης σύνταξης. Αυτό το σύστημα αλλάζει», σημειώνει.

Κάνοντας μία σύγκριση με το τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο πρωθυπουργός λέει πως το νέο σύστημα ισχύει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα.

«Τo 55% των ασφαλισμένων στη Γερμανία, το 50% στο Βέλγιο και το 32% στη Γαλλία έχουν προαιρετική ιδιωτική κεφαλαιοποιητική ασφάλιση. Ενώ ας σημειωθεί ότι το 100% των Σουηδών και το 80% των Δανών ασφαλισμένων καλύπτονται από δημόσια υποχρεωτική κεφαλαιοποιητική ασφάλιση. Αυτός είναι ο δρόμος των χωρών με παράδοση στην κοινωνική προστασία. Κι αυτόν ακολουθούμε», γράφει ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης , στο άρθρο του απαντά επίσης στην κριτική που έχει ασκηθεί περί ρίσκου γράφοντας πως στο νέο σύστημα υπάρχει ρητή εγγύηση του Δημοσίου περί «μη αρνητικής απόδοσης».

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά των αγορών, καμία επικουρική σύνταξη δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη από αυτήν που αντιστοιχεί στις εισφορές που θα έχουν καταβληθεί, συν τον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ασφάλεια στην ασφάλιση».

Συνοψίζοντας ο πρωθυπουργός, τονίζει πως η μεταρρύθμιση δεν επηρεάζει τις συντάξεις των σημερινών μπαμπάδων ή παππούδων και το όποιο κόστος μετάβασης για το σύστημα, θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό, συμπληρώνοντας δε πως το νέο κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα σπάει τα δεσμά του παρελθόντος.

«Στο εξής, κάθε νέος μας θα γνωρίζει ότι ο μόχθος του θα αποταμιευτεί έξυπνα και σωστά, διασφαλίζοντας το δικό του αύριο με ασφάλεια και σιγουριά», επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.ΣΧΟΛΙΑ