• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες με τις διερευνητικές – Στήριξη Κόστα σε Ελλάδα και Κύπρο

    • NewsRoom


    Η επιτυχία της πορτογαλικής προεδρίας θα είναι επιτυχία και της Ελλάδας ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λισαβόνα, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

    Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την περίοδο της πορτογαλικής προεδρίας ως ένα «εξάμηνο μεγάλων προκλήσεων», σημειώνοντας ότι είναι κρίσιμο να επιστρέψει η Ευρώπη σε τροχιά ομαλότητας.  Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η Ευρώπη θα πρέπει να ασχοληθεί με το μεταναστευτικό, ζήτημα που αφορά ολόκληρη την ήπειρο, αλλά και ζητήματα που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις, και που αφορούν τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της άγραφης συμφωνίας των γειτονικών χωρών.

    Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο  κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι κοινά ευρωπαϊκά σύνορα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια. «Απαιτείται πρόοδος στο Σύμφωνο Μετανάστευσης» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «ο κ. Μπορέλ έχει αναλάβει την ευθύνη να παρουσιάσει ένα πλήρες κείμενο για τις επιλογές της Ευρώπης με την Τουρκία».

    «Θα είναι προς όφελος της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ευρώπης να αλλάξει η Τουρκία πολιτική. Το 2021 μπορεί να είναι ένα καλύτερο έτος, απ’ ότι το 2020. Αναμένουμε την τουρκική πρόσκληση για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για το ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

    «H Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, όταν οριστεί ημερομηνία, με βάση και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Κρατώ ως θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία. Ίσως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε μια ημερομηνία για να ξεκινήσουν οι επαφές», πρόσθεσε σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ επεσήμανε πως απαιτείται συνέπεια και συνέχεια.

    Για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει η εκταμίευση των πόρων, κάνοντας λόγο για μια  απόφαση που αποτελεί άλμα για την Ευρώπη. «Είναι σημαντικό να τρέξει η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση στην εκταμίευση των πόρων. Πάντως παραδέχθηκε ότι το α’ τρίμηνο του 2021, θα είναι δύσκολο, λόγω και της επιδείνωσης της πανδημίας.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επέτειο 200 ετών ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Μεταξύ των φιλελλήνων ήταν κι ένας Πορτογάλος, ο Αντόνιο Αλμέιδα που βρέθηκε στην Ελλάδα το 1826 και παντρεύτηκε τη Ζωή Μαυροκορδάτου. «Έγινε έτσι ο πρώτος Έλληνας Πορτογάλος» σημείωσε, προσθετοντας ότι ο εγγονός του έπεσε ηρωικά στις μάχες των εθνικών δυνάμεων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Έγινε έτσι ένας ακόμη Πορτογάλος που συνδέθηκε με την ιστορία της Ελλάδας και δόξασε την Πορτογαλία. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Κόστα στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ανεξαρτησίας.

    Αντόνιο Κόστα

    Από την πλευρά του ο κ. Κόστα, ανέφερε πως «σε ότι αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης. Η ακτοφυλακή από το 2014 επιχειρεί στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στα ελληνικά σύνορα και είχαμε διάφορες επιχειρήσεις, είτε στο πλαίσιο της frontex είτε άλλες. Η Πορτογαλία κάνει μεγάλη προσπάθεια σε αυτό τον τομέα. Παράλληλα έχουμε μια ενεργή διμερή συνεργασία στη μετεγκατάσταση ατόμων που έχουν φτάσει στην Ελλάδα και για εμάς είναι βασική αρχή ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι κοινή ευθύνη και των 27 κρατών μελών και δεν μπορεί αυτή η ευθύνη δυσανάλογα να πέφτει στις πλάτες των χωρών που για γεωγραφικούς λόγους βρίσκονται πιο κοντά στα σημεία των μεταναστευτικών πιέσεων».

    Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας τόνισε ότι «είναι τιμή για εμάς που έχουμε υποδεχθεί εκατοντάδες πρόσωπα που έχουν μετεγκατασταθεί και η ακτοφυλακή μας έχει διασώσει 7.000 ανθρώπους στη θάλασσα που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συλλογική γιατί οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να έρθουν σε όλη την Ευρώπη και όχι συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ισπανία και γενικά στις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μετανάστευσης. Για εμάς είναι υποχρέωση να δείξουμε αλληλεγγύη σε αυτό τον τομέα» πρόσθεσε ο κ. Κόστα.

    «Επίσης εντοπίσαμε την ανάγκη να ενισχύσουμε τις οικονομικές μας σχέσεις. Πρόσφατα υπογράφηκε ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων επενδυτικών αρχών μας ώστε να μπορεί να υπάρξει πιο στενή συνεργασία» είπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός και τόνισε «συζητήσαμε επίσης τις τρεις προτεραιότητες της προεδρίας μας, δηλαδή την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ, την ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα, την διασφάλιση της αυτονομίας της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο».

    «Έχουμε εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα και την Κύπρο και την απαίτηση για σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών. Όταν αμφισβητείται η εδαφική κυριαρχία κρατών-μελών, τίθεται σε αμφισβήτηση και η κυριαρχία ολόκληρης της ΕΕ», ανέφερε για την Τουρκία ο κ. Κόστα.

    «Αυτό που εμείς θέλουμε και επιθυμούμε, πέρα από τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, να είναι εφικτό εν τέλει, να βρούμε και πάλι με την Τουρκία ένα επίπεδο παραγωγικής σχέσης. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μας συνδέουν οικονομικοί και κοινωνικοί δεσμοί πολύ ισχυροί. Θα προσπαθήσουμε να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και εν τέλει να φτάσουμε τον Μάρτιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όχι με τις προτάσεις που συζητήσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά να έχουμε μια νέα ατζέντα με την Τουρκία, χωρίς να ξεχνούμε τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου».

    «Το ζήτημα του εμβολιασμού είναι ένα ζήτημα κλειδί για να μπορέσει να ανακάμψει η Ευρώπη» τόνισε ο Αντόνιο Κόστα και σημείωσε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν τις προσπάθειες στο ζήτημα του συμφώνου μετανάστευσης που έχει παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε αυτό το ζήτημα μεταξύ των 27 υπάρχουν πολύ διαφορετικές απόψεις. «Είναι υποχρέωση της προεδρίας μας να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τα επιχειρήματα όλων και να κάνουμε μια προσπάθεια ώστε να έχουμε μια κοινή θέση και να φτάσουμε σε ένα καλό σύμφωνο μετανάστευσης» είπε.



    ΣΧΟΛΙΑ