• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει ήδη προαγοράσει 25 εκατ. δόσεις εμβολίων – Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά

    • NewsRoom


    Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε πριν λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

    Για τα εμβόλια, ο πρωθυπουργός τόνισε την επιτυχία της Ευρώπης στην αγορά και προμήθεια εμβολίων. «Η Ελλάδα εχει προαγοράσει ήδη 25 εκατ. δόσεις εμβολίων. Θα υπάρχει επάρκεια, ενώ θα έχουμε και περισσότερα εμβόλια από τον Απρίλιο. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα μπορούν να έχουν εμβολιασθεί περί τα 2 εκατ. συμπολίτες μας. Από τον Φεβρουάριο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα δημιουργήσουμε 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα όπου θα μπορούν να εμβολιάζονται περι τις 20.000 συμπολίτες μας καθημερινά», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

    Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει προαγοράσει υπερδιπλάσια ποσότητα εμβολίων και πως το εγχείρημα του εμβολιασμού θα εξελιχθεί ομαλά. Επισήμανε, δε, ότι η χώρα δεν θα παραβιάσει την ευρωπαϊκή συμφωνία για τα εμβόλια και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι έως τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του γενικού πληθυσμού.

    Για τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό από την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι καθοριστικό βήμα είναι η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. «Έχουμε υποβάλει σχέδιο εδώ και δύο μήνες. Ήδη δαπάνες από το Ταμείο, όπως το Εξοικονομώ κατ’ οίκον, γίνονται. Έχουμε από τα καλύτερα σχέδια που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε αγοράσει πολλά περισσότερα εμβόλια. Θετικό ότι έκανε αίτηση για έγκριση και η AstraΖeneca, ενδεχομένως να εγκριθεί και άλλο εμβόλιο μιας δόσης που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου. Ο εμβολιασμός είναι η πιο σύνθετη επιχείρηση που έχουμε αναλάβει ποτέ ως κράτος, ιδιαίτερα σε υγειονομικό επίπεδο. Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

    Ερωτηθείς για την ύφεση ο πρωθυπουργός είπε, ότι έπρεπε να προσαρμοστούμε σε μια πρωτοφανή κρίση. Το κράτος είναι δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο και τους εργαζόμενους, έχουμε ρίξει πολλά χρήματα για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, θα συνεχισθεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή όσο χρόνο χρειάζεται. θα εξετάσουμε τι θα γίνει όταν κληθούν να επιστρέψουν την προκαταβολή. Ευτυχώς σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΜΗ δεν έχουμε λουκέτα.

    Η κατάσταση είναι δύσκολη. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας, Με ενδιαφέρει να επιστρτέψει η αγορά τουλάχιστον εκεί που ήμασταν πριν από τις γιορτές. Ελπίζω ότι οι ειδικοί θα πάρουν την Παρασκευή τις αποφάσεις τους, έχοντας ζυγίσει τα δεδομένα. Οταν έκανα κάτι εκτός εισήγησης της επιτροπής, έκανα κάτι πιο αυστηρό. Οι πολίτες συμμορφώθηκαν στα μέτρα στη μεγάλη τους πλειοψηφία.

    «Ξέρω πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Το Κράτος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτητα και με διάρκεια» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στον ΑΝΤ1.

    Έχουμε δώσει πολλά χρήματα και σας λέω πως θα συνεχιστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή για όσο υπάρξει αυτή η ανάγκη. Προφανώς και με ενδιαφέρει πάρα πολύ στο καθεστώς που είμασταν τα Χριστούγεννα, να λειτουργήσει το click away, ή να επιτραπεί σε πολίτες να εισέλθουν στα καταστήματα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Απαντώντας στην κριτική που ασκείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε να μην υπονομεύεται η προσπάθεια και οι επιδόσεις της χώρας και σημείωσε ότι η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι κατακόκκινη και πως μόνο οι Σκανδιναβικές χώρες και η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση.

    Ο πρωθυπουργός επίσης τόνισε ότι «θα υπάρξει νέο πρόγραμμα Γέφυρα που θα επιτρέψει στους ενήμερους δανειολήπτες να χρηματοδοτήσουν μεγάλο μέρος των δανείων τους» λέγοντας πως «θέλουμε να βοηθήσουμε το εμπόριο να ξεμπλοκάρει», ενώ μιλώντας για τον τουρισμό, εμφανίσθηκε αισιόδοξος για φέτος το καλοκαίρι.

    Μάλιστα ο πρωθυπουργός σχολίασε με νόημα τις συγκρίσεις που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τους νεκρούς της πανδημίας με τους νεκρούς της τραγωδίας στο Μάτι, λέγοντας πως η σύγκριση με τους νεκρούς μιας παγκόσμιας πανδημίας είναι αστοχή. Παράλληλα, ανέφερε πως η πρόταση Τσίπρα για τις πατέντες στερείται σοβαρότητας «Είναι παντελώς ανυπόστατη και ανεφάρμοστη. Δεν είναι αντιπολίτευση στον κορωνοϊό και -ιδιαίτερα στο δεύτερο κύμα- είναι απογοήτευση».

    «Σε καμιά περίπτωση δεν αψηφήσαμε το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος. Εξ ου και προετοιμαστήκαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Για όλες τις χώρες το δεύτερο κύμα ήταν πιο βίαιο. Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πανδημία υποχωρεί και τα επίσημα δεδομένα το δείχνουν αυτό.

    Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε η Επιτροπή μας εισηγήθηκε για τη Θεσσαλονίκη κλείσιμο πριν την 26η Οκτωβρίου. Ήμασταν συνεπείς με βάση τα στοιχεία που γνωρίζαμε αν και υπήρχαν επιμέρους απόψεις που δεν ταυτίζονται πάντα με την τελική απόφαση της Επιτροπής. Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη στήριξη των νοσοκομείων και του δυναμικού τους».

    Για τις ανησυχίες του κόσμου του Τουρισμού για το φετινό καλοκαίρι o Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα έχουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου περί τα 4 εκατομμύρια εμβόλια οπότε θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 2.000.000 συμπολίτες μας.

    Από τον Φεβρουάριο θα δημιουργηθούν τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα μπορούν να εξυπηρετούν μαζικούς εμβολιασμούς.

    Έστειλα επιστολή στην πρόεδρο της Κομιστίον, κ. Φον Ντερ Λάιεν για την έγκριση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού».

    Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για το ότι «θα είναι εφικτό να μπορούμε να υποδεχθούμε με ασφάλεια εκατομμύρια επισκεπτών αυτό το καλοκαίρι». Εξήγησε ότι «είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, κάνουμε καλύτερη ιχνηλάτιση, ενώ συμβάλλει η βελτίωση του ΕΣΥ και ο εμβολιασμός. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε τη φετινή περίοδο και θα είναι πολύ καλύτερη από την περυσινή», είπε.

    Εξήγησε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση του δεύτερου κύματος που ήρθε αρχές Νοεμβρίου και δεν ήρθε σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση. Επίσης ότι δεν υπάρχει ένα τείχος ανοσίας. Υπάρχει το πρώτο που είναι ο εμβολιασμός πολιτών που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό γι αυτό και έγινε προτεραιοποίηση κι ύστερα έρχεται ο μαζικός εμβολιασμός. Εκτιμώ ότι μέχρι τον Ιούνιο να έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, τόνισε.

    Για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε την επανέναρξη των διερευνητικών θέτοντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και αυτό είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα της Τουρκίας στην ελληνική ΑΟΖ. Για την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι είναι καλύτερο να συζητάμε από το να μην συζητάμε.

    «Αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε τη σημασία των συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία. «Σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις θα έχει συνέπειες, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας αναλυτικά το τι έχει γίνει από την κυβέρνησή του σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, με το χτίσιμο συμμαχιών και τη χάραξη ξεκάθαρης στρατηγικής. «Φυλάμε τα σύνορά μας με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή», υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός.

    Μίλησε επίσης για τις «κόκκινες γραμμές» στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου και δήλωσε αισιόδοξος ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020.

    Εξέφρασε ουσιαστικά την αισιοδοξία ότι θα βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της μοναδικής διαφοράς που μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία.

    Για την επέκταση της Ελλάδας στα 12 νμ στο Ιόνιο, τόνισε ότι είναι ένα μήνυμα προς την Τουρκία ότι η ΕΕ θα στηρίζει την Ελλάδα και θα επιβάλλει κυρώσεις σε περίπτωση που συνεχιστεί η τουρκική παραβατικότητα. Η χώρα μας για πρώτη φορά έφυγε από το δόγμα της θεωρητικής επίκλησης του διεθνούς δικαίου και απέδειξε στην πραξη πως μπορεί να επιλύσει διαφορές χτίζοντας συμμαχίες, αλλά και την άμυνά της. Φυλάμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.. Η Τουρκία θα γνωρίζει πάντα ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις. Πρέπει να υπάρχει διάρκεια στην «καλή» συμπεριφορά της Τουρκίας. Ελπίζω ότι το ’21 θα είναι καλύτερο από το 2020 που υπήρξαν πολύ μεγάλες εντάσεις.

    Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας. Έχω την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία. Δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της Τουρκίας να εξακολουθήσει την προκλητικότητά της. Ελπίζω πως το 2021 θα είναι καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Στις 22 Φεβρουαρίου του 2018 είχα πει πως θα πρέπει να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις από τη Novartis. Ό, τι είπα τότε ισχύει και τώρα. Η χώρα θα ζητήσει όσα μπορεί να διεκδικήσει από τη Novartis. υπήρξε σκάνδαλο χρηματισμού γιατρών και συνταγογράφησης. Το πολιτικό σκάνδαλο έγκειται στη στοχοποίηση 10 πολιτικών προσώπων από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξαν εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Η Νέα Δημοκρατία είναι κυρίαρχη στο πολιτικό κέντρο

    «Είχα δεσμευθεί για ανανέωση διεύρυνση και μεταρρυθμίσεις, όταν εξελέγην Πρόεδρος της Νέας Δημκρατίας. Αυτήν την ατζέντα υπηρετώ. Η ΝΔ έχει στελέχη με πολλές διαφορετικές αφετηρίες. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι τιμώ και αξιοποιώ όλα τα στελέχη. Σήμερα η Νέα Δημοκρατία είναι κυρίαρχη σε αυτό, που ονομάζουμε πολιτικό κέντρο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    «Το 2021 δεν θα είναι εκλογική χρονιά. Η πρόθεση μου είναι η κυβέρνηση να εξαντλήσει την 4ετία. Όχι το 2021 δεν θα είναι εκλογική χρονιά. Η κυβέρνηση απολαμβάνει μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1.

    Διαβάστε επίσης:

    Δένδιας: Επεδείχθη εθνική ομοψυχία – Η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης στα 12 νμ

    Σε Ιταλία και Πορτογαλία αύριο ο Νίκος Δένδιας

    Πηγές ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχει ραντεβού Δένδια – Τσαβούσογλου



    ΣΧΟΛΙΑ