• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι 5+1 προτεραιότητες-δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας – Όλο το παρασκήνιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης μέρας παρουσιάζει το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», υπό το σύνθημα «σταθερά, τολμηρά, μπροστά», με πέντε βασικές προτεραιότητες-δεσμεύσεις και με στόχο μια Ελλάδα πιο παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, ψηφιακή, περιβαλλοντικά πράσινη, και ισχυρή.

    Η πρώτη μεγάλη προτεραιότητα είναι οι αυξήσεις μισθών, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με στόχο οι απολαβές να είναι κατά 25% περισσότερες στο τέλος της τετραετίας. Με τον κατώτατο μισθό να αγγίζει τα 950 ευρώ, στην ίδια χρονική περίοδο.

    «Ο σκοπός μου είναι απλός. Το σύνολο των εργαζόμενων στην Ελλάδα πρέπει επιτέλους και γρήγορα να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», αναμένεται ότι θα τονίσει ο Πρόεδρος της ΝΔ.

    Η δεύτερη προτεραιότητα είναι ένα αξιοπρεπές Εθνικό Σύστημα Υγείας, με προσλήψεις επιπλέον νοσηλευτικού προσωπικού, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες και για τα βασικά νοσήματα, προσωπικό ψηφιακό ιατρικό φάκελο, εκσυγχρονισμό 80 δημόσιων νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας με πόρους που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Τρίτη προτεραιότητα αποτελεί το Δημόσιο, το οποίο θα επιχειρηθεί να γίνει πιο αποτελεσματικό, μέσα από ενιαίους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, διεύρυνση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αξιολόγηση και επιβράβευση επιδόσεων των δημοσίων υπαλλήλων και περαιτέρω ψηφιοποίηση των λειτουργιών, με στόχο οι διαδικασίες που σχετίζονται με το Δημόσιο να είναι ηλεκτρονικές στο 100% στο τέλος της επόμενης τετραετίας.

    Η τέταρτη προτεραιότητα αφορά στην κοινωνική πολιτική με έμφαση στις νέες και τους νέους και ειδικά τα προγράμματα στέγης και κοινωνικής αντιπαροχής, για τη νεολαία αλλά και τις μονογονεϊκές οικογένειες, μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και σε αναξιοποίητες ιδιοκτησίες και εκτάσεις που ανήκουν στο δημόσιο. Μάλιστα, λόγω της αυξημένης ζήτησης στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεσμευθεί ότι θα διπλασιάσει τα σχετικά κονδύλια.

    Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδί κατά επιπλέον 1000 ευρώ στη διάρκεια της επόμενης τετραετίας, την περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον κατά μια μονάδα, το «σβήσιμο» έως το 2027 του τέλους επιτηδεύματος, ενώ θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης και έμμεσων φόρων, εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας και δεν τεθεί σε κίνδυνο η εκτέλεση του προϋπολογισμού.

    Η πέμπτη προτεραιότητα αφορά την περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας, με εμβάθυνση και διεύρυνση των συμμαχιών, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της αποτρεπτικής της δύναμης, δια της ολοκλήρωσης 68 εξοπλιστικών προγραμμάτων, παράλληλα με νέες πρωτοβουλίες στο Μεταναστευτικό, πρωτίστως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου, για παράδειγμα, να χρηματοδοτηθεί ο φράκτης στον Έβρο με ενωσιακούς πόρους.

    Κατά την αποψινή παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος της Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναλάβει μια επιπλέον δέσμευση: Την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, υπό την προϋπόθεση, όπως θα τονίσει, της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.

    Σχέδιο Τσίπρα-Βαρουφάκη για την επόμενη μέρα

    Στην κατεύθυνση αυτή, κατά την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ ο Πρωθυπουργός αναμένεται να σηκώσει τους τόνους αναφορικά με τα όσα βλέπουν το φως μετά από τις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού του ΜεΡΑ25 Γιάννη Βαρουφάκη.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει λόγο ουσιαστικά για επιβεβαίωση των όσων προέβλεψε περί επιχείρησης σχηματισμού κυβέρνησης των ηττημένων, ενώ αναμένεται να επαναλάβει με έμφαση το «ψηφίζεις Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη και σου βγαίνει Τσίπρας».

    Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας

    Την Παρασκευή, όπως όλα δείχνουν, θα ανακοινωθεί και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, με την κατάρτιση του οποίου ασχολείται προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Σε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, θα είναι έντονη η παρουσία γυναικών, οκτώ στους δεκαπέντε υποψηφίους που θα αποτελεί ιστορική πρωτιά, και μάλιστα τρεις εξ αυτών σε εκλόγιμες θέσεις, νέων και εκπροσώπων της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών, αλλά όχι «celebrities». Ενώ, στις μη εκλόγιμες θέσεις, θα βρίσκονται προσωπικότητες σύμβολα για την αναμόρφωση της Υγείας, το αποτελεσματικότερο κράτος, την ισχυρή άμυνα της χώρας και τέλος τη διεύρυνση προς το κέντρο.

    Όσον αφορά στα πρόσωπα, οι μόνοι «σίγουροι» φέρονται να είναι οι κκ Θόδωρος Σκυλακάκης και Χρήστος Στυλιανίδης.

    Διαβάστε επίσης

    Κυρ. Μητσοτάκης: Kατώτατος μισθός 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας – Αύξηση αφορολόγητου ορίου κατά 1000 ευρώ για οικογένειες

    Πάνος Λασκαρίδης: Τι απαντά στο mononews για τη διαμάχη με το Βανουάτου για τα δικαιώματα αλιείας σκουμπριού



    ΣΧΟΛΙΑ