• Business

    Πάνος Λασκαρίδης: Τι απαντά στο mononews για τη διαμάχη με το Βανουάτου για τα δικαιώματα αλιείας σκουμπριού

    • NewsRoom
    Πάνος Λασκαρίδης

    Πάνος Λασκαρίδης


    Διευκρινίσεις γύρω από την υπόθεση με τη δικαστική διαμάχη μεταξύ της Δημοκρατίας του Βανουάτου και της εταιρείας Unimed Glory SA, με έδρα τον Παναμά για τα δικαιώματα αλιείας σκουμπριού στην χώρα της Ωκεανίας, έδωσε στο mononews o εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης.

    Όπως αναφέρει ο κ. Λασκαρίδης, «Δύο αμφιβόλου αξιοπιστίας και ηθικής υπόστασης Λιβανέζοι υπήκοοι, έπεισαν την τελευταία κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Βανουάτου να αμφισβητήσει την από το έτος 2010 σύμβαση της Δημοκρατίας αυτής με την εταιρεία Unimed και η οποία επί 13 έτη μέχρι σήμερα είχε εκτελεστεί από την πλευρά της εταιρείας με απόλυτη συνέπεια.

    Το φυσικό επακόλουθο αυτής της βρώμικης ενέργειας είναι ότι τα δικαστήρια του Λονδίνου με δύο διαδοχικές τους αποφάσεις απαγόρευσαν στη Δημοκρατία του Vanuatu να προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος των αδειών αλιείας στην περιοχή του Ν. Ειρηνικού.

    Κατόπιν τούτου, οι συκοφάντες αυτοί, των οποίων τις συκοφαντίες υιοθέτησαν άκριτα οι Financial Times, το δημοσίευμα των οποίων αναδημοσιεύσατε κατά λέξη, θα εισπράξουν τα επίχειρα των πράξεων τους από τη συνέχεια που θα ακολουθήσει πάλι ενώπιον των Αγγλικών δικαστηρίων, που είναι βάσει της σύμβασής και τα μοναδικά για να κρίνουν την υπόθεση».

    Τι ανέφεραν οι Financial Times

    Υπενθυμίζεται πως σε δημοσίευμά τους οι Financal Times ανέφεραν πως το σύμπλεγμα των νησιών Βανουάτου, με πρωτοβουλία του νέου πρωθυπουργού τους, τον Ismael Kalsakau, έχει εμπλακεί σε μια δικαστική διαμάχη με την εν λόγω εταιρεία, Unimed Glory SA, υποστηρίζοντας ότι της παραχωρήθηκαν τα δικαιώματα αλιείας με αδιαφανείς διαδικασίες. Ηκυβέρνηση του Βανουάτου υποστηρίζει πως η Unimed εταιρεία έχει αποκτήσει τα δικαιώματα αλιείας στην περιοχή  «στο διηνεκές» αλλά και με ελάχιστο αντίτιμο.

    Η υπόθεση έχει φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

    Οι FT ανέφεραν στο δημοσίευμά τους ότι η Unimed, βάσει των εγγράφων που έχει στα χέρια της, καλείται να πληρώσει μόνο 2 δολάρια ανά τόνο βάσει της συμφωνίας. Αντίθετα, το Βανουάτου αποβλέπει σε μία πιο προσοδοφόρα συμφωνία, πουλώντας τα δικαιώματα στα 300 δολάρια ανά τόνο. «Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν επιστραφούν στον λαό του Βανουάτου οι οικονομικοί πόροι, που χάθηκαν εξαιτίας πρακτικών διαφθοράς», δήλωσε η κυβέρνηση μέσω των δικηγόρων της, με τη Unimed στο δικαστήριο να κάνει λόγο για «ασαφείς συκοφαντίες».

    Η Unimed, η οποία είναι καταχωρημένη στον Παναμά, έχει συνδεθεί στο παρελθόν από δημοσιεύματα του Τύπου με τη Laskaridis Shipping, εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Λασκαρίδη. Σύμφωνα με τα αρχεία του Παναμά, όπως αναφέρουν οι FT, η Unimed έχει κοινούς διευθυντές με μια εταιρεία με την επωνυμία Laskaridis Shipping Company Inc.

    Η δικαστική διαμάχη έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, όταν η Unimed πέτυχε την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του Βανουατού, για να μην πουλήσει τα δικαιώματα αλιείας 15.0000 τόνων σκουμπριού. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, η Unimed επικαλέστηκε μια συμφωνία του 2010 που συνήφθη με μια εταιρεία του Βανουάτου, της οποίας ο διευθυντής είναι εξέχων πολιτικός της χώρας. Η εταιρεία αυτή είχε συμβόλαιο για να ενεργεί εποπτικά και τροποποιήθηκε το 2012.

    «Στην ουσία, η συμφωνία παρέχει στην Unimed αποκλειστική πρόσβαση στις αλιευτικές ποσοστώσεις του Βανουάτου, και το αποκλειστικό δικαίωμα να πωλεί και να εμπορεύεται», ανέφερε η Unimed στα δικαστικά έγγραφα.

    Διαβάστε επίσης

    Πάνος Λασκαρίδης: Στα δικαστήρια του Λονδίνου για μερικούς τόνους σκουμπρί



    ΣΧΟΛΙΑ