• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από 1η Μαΐου η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

    • NewsRoom
    Ανάρτηση του πρωθυπουργού για τα θύματα του Ολοκαυτώματος:

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Από 1η Μαΐου θα ισχύσει η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού όπως προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από τη συνέντευξή του στον ANT1.

    Με βάση τα αποσπάσματα της συνέντευξης που παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως δεν είναι ακόμα σε θέση να μιλήσει για το ακριβές ποσοστό της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, αλλά πως αυτό θα είναι «σημαντικό».

    «Έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατωτάτου που θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου και εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είδαν την 1η Ιανουαρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Το επικρατέστερο σενάριο είναι ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 703 ευρώ με μία επιπλέον αύξηση της τάξης του 6%, πέραν του 2% που ίσχυσε από την 1.1.2022.

    Την ίδια στιγμή, ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες για επιπλέον αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου του 2023, η οποία όμως θα αποφασιστεί στις διαπραγματεύσεις που θα τρέξουν μέχρι την άνοιξη.

    Νέο πακέτο μέτρων στήριξης

    Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως αύριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις για ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης προς επιχειρήσεις και εργαζόμενους που υπέστησαν πλήγμα από τα πρόσφατα μέτρα για την πανδημία, όπως οι κλάδοι εστίασης και πολιτισμού. Μεταξύ των μέτρων θα δίνεται η δυνατότητα για να τεθεί το 25% των εργαζομένων σε κατάσταση αναστολής σύμβασης για 2 εβδομάδες.

    Επίσης προαναγγέλλει νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων που πλήττονται από τα τελευταία περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.

    «Αύριο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από αυτό που συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού και του κλάδου της εστίασης που έχουν υποστεί μια ζημιά θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο-να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής άρα να πληρώνονται από το κράτος», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

    Ανέφερε επίσης πως τα πρόστιμα στους μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών θα πληρωθούν κανονικά, τονίζοντας πως θα ήταν αδικία για τους συμπολίτες τους που εμβολιάστηκαν η μη επιβολή τους.

    «Το μεγάλο πολιτικό κόστος το έχουμε ήδη αναλάβει, την Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα» απαντά σχετικά, ενώ σε επισήμανση ότι, κάποιοι συμπολίτες μας ζουν με πολύ χαμηλές συντάξεις, σημειώνει πως «υπάρχει η επιλογή να κάνεις το σωστό αυτό που έκαναν 9 στους 10, εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις, μου έκανε εντύπωση η συζήτηση περί δήθεν αναβολής της ημερομηνίας επιβολής του προστίμου, θα ήταν πάρα πολύ άδικο για αυτούς που το έκαναν το εμβόλιο με δυσκολία, με καχυποψία. Αλλά το έκαναν και σήμερα είναι διπλά ανακουφισμένοι, γιατί προστατευτήκαν και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το πρόστιμο που ναι δεν είναι αμελητέο. Δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση», τόνισε.

    Πώς διαμορφώνονται μισθοί και επιδόματα από την 1η Ιανουαρίου

    Αύξηση στο εισόδημα τους θα δουν στο τέλος Ιανουαρίου χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αναπροσαρμόστηκε στα 663 ευρώ από 650.

    Υπενθυμίζεται ότι έχει καταγράφει θεματική αύξηση του ποσοστού των θέσεων εργασίας στις οποίες οι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό την περίοδο 2016-2020. Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους αμείβεται με τον κατώτατο μισθό με το ποσοστό από 19,7% το 2016 να φτάσει το 27,7% το 2020.

    Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα που λαμβάνουν χιλιάδες άνεργοι στο τέλος του μήνα.

    Ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 663 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 729,30.

    – Για το μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729,3 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 795.60.
    – Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795,6 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 861,60.
    – Για το μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται στα 861,9 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 928,20.



    ΣΧΟΛΙΑ