• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Αποφασίζει για εκλογές με δυνατά χαρτιά την επιπλέον στήριξη των πολιτών για δάνεια, ρεύμα, φυσικό αέριο και στέγη – Όλο το παρασκήνιο

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός


    Στην τελική ευθεία για τις αποφάσεις αναφορικά με την επίσημη προκήρυξη των εκλογών μπαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις πληροφορίες του mononews να εκτιμούν ότι στη μικρή ανάπαυλα των γιορτών θα επιλεγεί η ημερομηνία για την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, ακόμα κι αυτό της κάλπης εντός του πρώτου τριμήνου του 2023, εάν η τοξικότητα που εκπέμπεται πλέον εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ, ενταθεί.

    Ο Πρωθυπουργός, πέρα από το σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα και την πανθομολογούμενη πολιτική υπεροχή στους βασικούς δείκτες των μετρήσεων της κοινής γνώμης, θα έχει στη φαρέτρα του δύο καταλυτικής σημασίας «χαρτιά» με άξονα την οικονομία, τα οποία αναμένεται ότι θα ενισχύσουν περαιτέρω το μετρήσιμο αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, στο πλαίσιο της σύγκρισης των διακυβερνήσεων της ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την απάντηση των ψηφοφόρων στο δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

    Πρώτον, τις σημαντικές αλλαγές υπέρ των δανειοληπτών και συναλλασσόμενων, που, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, θα αποτελέσουν το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου της διαπραγμάτευσης μεταξύ Κυβέρνησης και Τραπεζών, που θα λάβει χώρα στο τέλος της εβδομάδας και της σχετικής πίεσης που ασκήθηκε από το οικονομικό επιτελείο μετά από εντολή του Μεγάρου Μαξίμου, στην κατεύθυνση που είχαν προδιαγράψει οι σαφείς δηλώσεις του Πρωθυπουργού, αμέσως μετά από το ταξίδι του στο Λονδίνο.

    Στην κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να ανακοινωθεί:

    Επιδότηση των δανειοληπτών από τις Τράπεζες έως και 50% της αύξησης του επιτοκίου, για τα ενήμερα δάνεια, βάσει περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων.

    Επιτάχυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού για «κόκκινα» δάνεια, με στόχο τη ρύθμιση έως τον Μάρτιο ποσών που θα αγγίζουν το 1 δις. Ευρώ, προκειμένου να ανασχεθεί το κύμα των πλειστηριασμών.

    «Κούρεμα» των τραπεζικών προμηθειών για αναλήψεις από ΑΤΜ, εξόδων σε κάρτες και συνδρομές, πληρωμές λογαριασμών ακόμα και έξοδα δανείων.

    Το δεύτερο όπλο στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη ακούει στο όνομα «νέες δράσεις περαιτέρω στήριξη των πολιτών απέναντι στις επιπτώσεις της εντεινόμενης ενεργειακής κρίσης», αλλά με «γνώμονα την δημοσιονομική σταθερότητα».

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, στη διάρκεια της ομιλίας του για τον Προϋπολογισμό του 2023, επίσης στο τέλος της εβδομάδας, μετά από την σχετική ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο -για τα δεδομένα σε πληθωρισμό, ΑΕΠ, υπερέσοδα των διυλιστηρίων- και εξαντλώντας τα περιθώρια του πρόσθετου χώρου που δημιουργούν τα έσοδα στα δημόσια ταμεία από τον ΦΠΑ, θα προβεί σε νέες ανακοινώσεις για επιπλέον δέσμη μέτρων με στόχο την ενίσχυση των χαμηλών και των μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας.

    Έτσι, πέρα από την συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού και του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία, εξετάζεται νέα επιταγή ακρίβειας με διευρυμένη περίμετρο δικαιούχων και ένα food pass κατά τα πρότυπα του fuel pass.

    Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης από το Χαϊδάρι, προχωρά το σχέδιο νόμου για την στέγη των νέων ζευγαριών και αυτό για τη λεγόμενη «ανακουφιστική φροντίδα». Με το πρώτο να εμπεριέχει «έξυπνες λύσεις» για επιδότηση στεγαστικών δανείων ώστε η δόση να είναι μικρότερη από το όποιο ενοίκιο καλούνται να πληρώσουν σήμερα.

    Ενώ, οι ίδιες πληροφορίες, τονίζουν ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, κυρίως μέσω προγραμμάτων των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Πάμε στις εκλογές με την αυτοπεποίθηση ότι είμασταν συνεπείς στις δεσμεύσεις μας



    ΣΧΟΛΙΑ