ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πήχη του 25% που θα «άνοιγε» τη συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατίας, «φούντωσε» εκ νέου τα σενάρια στο παρασκήνιο για την επόμενη ημέρα των εκλογών στη «γαλάζια» παράταξη.
Γιατί επέλεξε τώρα ο Πρωθυπουργός να θέσει όριο και συγκεκριμένο ποσοστό; Πώς ερμηνεύεται; Πού στοχεύει; Τί λένε στην κυβέρνηση;
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας την περασμένη Παρασκευή σε ερώτηση για τα σενάρια περί αλλαγής της “σκυτάλης” του κόμματος “εν κινήσει” έκανε αναφορά στο 25%: “Κοιτάξτε, ο καθένας -και ο αρχηγός- κρίνεται με βάση το αποτέλεσμα το οποίο φέρνει στις εκλογές. Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω. Να σας πω ότι, αν έφερνα 25%, καλά θα έκαναν να τα έλεγαν αυτά, να είμαι σαφής. Δηλαδή, από ένα σημείο και πέρα όλοι κρινόμαστε. Η Νέα Δημοκρατία έχει και μια παράδοση να ανταμείβει τους αρχηγούς οι οποίοι πηγαίνουν καλά και βέβαια οι ίδιοι οι αρχηγοί, όταν δεν πηγαίνουν καλά, να κάνουν στην άκρη, να έρχεται κάποιος άλλος”. Ενώ κατά διαστήματα, ο ίδιος έχει απαντήσει ξανά σε αυτή την ερώτηση επισημαίνοντας πως “πρωθυπουργό εκλέγουν οι πολίτες’’ , για πρώτη φορά βάζει ένα αριθμητικό όριο.
Τα σενάρια για αλλαγή αρχηγού «εν κινήσει» και το θέμα που «έκλεισε»
Γιατί έθεσε όμως τώρα τον πήχη στο 25%; Σε ποιους απευθύνεται; Επί του πρακτέου ένα τέτοιο ποσοστό δεν φαντάζει- τουλάχιστον για την ώρα βάσει των μετρήσεων- των δημοσκοπικών εταιρειών. Όμως, σε περίπτωση που η ΝΔ λάμβανε κάτι λιγότερο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση αυτομάτως θα «άνοιγε» η συζήτηση για την επόμενη μέρα στην ηγεσία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το 25% είναι το όριο για να λάβει το πρώτο κόμμα το μπόνους εδρών, με τη Νέα Δημοκρατία να κινείται κοντά στο 30% στην εκτίμηση ψήφου.
Σε περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα με χαμηλό ποσοστό δεν θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, όπως έχει ξεκαθαριστεί. Παράλληλα, υπάρχει προοπτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη δεν υπάρχει , με την κυβέρνηση να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση πως πλέον «παίζει μπάλα» στο γήπεδο του λαϊκισμού του Αλέξη Τσίπρα.
Από την κυβέρνηση σχολιάζεται πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει πως “δεν είναι κολλημένος με την καρέκλα”. Επισημαίνεται ακόμη από το Μέγαρο Μαξίμου πως άλλοι με χαμηλότερο ποσοστό από τον πήχη του 25% δεν έπραξαν το ίδιο. Τονίζουν ακόμη ότι με αυτή την απάντηση πρωθυπουργός δεν “άνοιξε” καμία συζήτηση αλλά αντιθέτως την “έκλεισε”.
Πρακτικά, όπως λένε αρκετά στελέχη της ΝΔ, με αυτόν τον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να στείλει και ένα μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ, βάζοντας τέλος στις όποιες παρασκηνιακές συζητήσεις ενδέχεται να γίνονται αλλά και στα σενάρια τα οποία διακινούνται για αλλαγή ηγεσίας “εν κινήσει” στο κόμμα. Στο παρελθόν είχε απαντήσει δηκτικά σε αντίστοιχο ερώτημα λέγοντας «θα αστειεύεστε!». Να προσθέσω λες και κανένα τέτοιο;
Έμμεσα, όπως σχολιάζεται στο παρασκήνιο, ο πήχης του 25% – που έθεσε ο ίδιος- είναι στην ουσία το εκλογικό όριο που έβαλε απέναντι σε όλους όσοι έχουν επιχειρήσει ή προσπαθήσει να τον αμφισβητήσουν πριν τις εκλογές, ενώ μπορεί να αποτελεί και μήνυμα για όσους σκέφτονται να τον αμφισβητήσουν μετά τις κάλπες που θα στηθούν το 2027.
Είναι ενδεικτικό πως ο Πρωθυπουργός σε μία ακόμη αναφορά του για τις ηγεσίες στην ίδια συνέντευξη τόνισε πως είναι αυτονόητο πως κάθε αρχηγός και όχι μόνο της ΝΔ, θα κριθεί τελικά, από το εκλογικό αποτέλεσμα που θα φέρει, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να αυξήσει την πίεσή του στο ΠΑΣΟΚ και την ΕΛΑΣ.
Η απάντηση της κυβέρνησης για τον πήχη και ο στόχος της αυτοδυναμίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, στη συγκεκριμένη ερώτηση δεν κρύφτηκε και απάντησε με ειλικρίνεια σχετικά με τον στόχο που έχει θέσει για αυτοδυναμία, καθώς όπως είπε οι κυβερνήσεις συνεργασίας καμία φορά σε εμποδίζουν να λάβεις δύσκολες αποφάσεις.
“Αυτό το οποίο προέχει την επόμενη μέρα δεν είναι τόσο το τι θα κάνω εγώ και ποιο είναι το δικό μου πολιτικό μέλλον, είναι να μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος με σταθερότητα εν μέσω δύσκολων περιστάσεων. Δεν θα ακούσετε από εμένα ούτε ότι είμαι αναντικατάστατος, ούτε ‘’Μητσοτάκης ή χάος’’. Θα πω, όμως, ότι οι επιλογές και τα συγκεκριμένα πρόσωπα που μπορούν να αναλάβουν την πρωθυπουργία σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι πολύ συγκεκριμένα και είναι οι αρχηγοί των κομμάτων. Αυτοί συγκρίνονται, με τα θετικά τους και τα αρνητικά τους”, είπε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.
Από την κυβέρνηση χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης σχολίαζε επί του θέματος πως “στο τέλος της ημέρας, οι πολίτες θα μας κατατάξουν εκεί που θεωρούν εκείνοι ότι πρέπει να είμαστε. Είμαστε αυτή τη στιγμή, όπως είπα, δημοσκοπικά περίπου στο 30%-31% και ο στόχος μας είναι ένας και μοναδικός: δύσκολος, αλλά απολύτως εφικτός και χρειάζεται πολλή δουλειά, η αυτοδυναμία”.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Κουβελιώτης – Στέλλα Δημαράκη: Ποιοι αναλαμβάνουν τα ηνία της Aegean
- Βαγγέλης Παυλίδης: Η Μπαρτσελόνα τον παρακολουθεί, η Μπενφίκα τον κοστολογεί με ρήτρα 100 εκατ. ευρώ!
- METLEN: Άνοιγμα στη διαστημική βιομηχανία και σε νέα έργα με τη Thales
- Τα μυστήρια των ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ και Cener, τα μυστικά της CMF του Μαρινάκη, ο ροκάς CEO και η κολυμβήτρια CFO της Aegean, το rebranding του Ψάλτη, και η αποκάλυψη για την super βίλα του χαμηλοσυνταξιούχου Καρβέλα στην Εκάλη (φωτό)
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.