• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης-Αλέξης Τσίπρας στην τελική ευθεία για τις κάλπες: Στις 3 Μαρτίου το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο πριν από τις εκλογές, σήμερα η απόφαση για τον Παύλο Πολάκη

    υριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπραςυριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπρας

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Αλέξης Τσίπρας


    Με εκ διαμέτρου αντίθετα δεδομένα προς διαχείριση εισέρχονται στην τελική ευθεία προς τις κάλπες οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο Πρωθυπουργός, έχοντας λάβει, όπως όλα δείχνουν, τις τελικές του αποφάσεις για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία στις 9 Απριλίου, συγκαλεί, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο στις 3 Μαρτίου και ακολούθως, δρομολογεί τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες, ώστε το αργότερο μέχρι τις 10 Μαρτίου να έχει κλείσει η Βουλή.

    Την ώρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να κλείσει τάχιστα το θέμα της ευθείας αμφισβήτησής του και τον κύκλο εσωστρέφειας που πυροδότησαν οι αναρτήσεις Πολάκη αλλά και οι τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά της διαγραφής του βουλευτή Χανίων, παρά τις διαρροές από το περιβάλλον του Προέδρου περί του αντιθέτου.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ

    Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, του τελευταίου πριν από τις εκλογές, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ότι θα συζητηθεί και η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη για το ύψος του κατώτατου μισθού- η οποία θα ισχύσει από την 1η Απριλίου- ενώ, μια μέρα μετά, στις 4 Μαρτίου, θα διεξαχθεί ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός που προκήρυξε το ΑΣΕΠ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, με συμμετοχή άνω των εκατό χιλιάδων υποψηφίων.

    Η διαγραφή Πολάκη διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

    Την ίδια ώρα, επιφορτισμένος με το δύσκολο έργο να δώσει θεσμική απάντηση στην ευθεία αμφισβήτηση του από τον Παύλο Πολάκη και να τερματίσει τον νέο κύκλο εσωστρέφειας που πυροδοτούν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όχι μόνο εξαιτίας των αναρτήσεων του βουλευτή Χανίων, αλλά και των τοποθετήσεων κορυφαίων στελεχών όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, οι οποίοι τάχθηκαν ανοιχτά εναντίον της διαγραφής Πολάκη, ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν από την επισημοποίηση της προεκλογικής περιόδου, έδωσε εντολή να συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ με διευρυμένη σύνθεση και θέμα συζήτησης την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

    Στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει τις αποφάσεις του» και παραπέμπουν στην αποστροφή της προχθεσινής ανακοίνωσης, σύμφωνα με την οποία η παραπομπή Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας γίνεται εξαιτίας «της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος». Υπογραμμίζουν δε ότι «η πολιτική σύγκρουση με το καθεστώς Μητσοτάκη και με όσους το εκπροσωπούν δεν γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας αλλά με σχέδιο, θεσμική σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά συλλογικό καθήκον και στρατηγική».

    Το μήνυμα Τσίπρα, σύμφωνα με συνεργάτες του, περικλείεται στο τρίπτυχο: Ο πρόεδρος του κόμματος δεν εκβιάζεται. Ο αγώνας κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι συλλογικός και δεν μπορεί να γίνει με όρους προσωπικής σταυροφορίας. Δεν χωρούν αυτόνομες πολιτικές και προσωπικές ατζέντες, ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί συλλογικά.

    Ωστόσο, η αξιοπιστία της στρατηγικής του κ. Τσίπρα, τουλάχιστον ως προς το σκέλος της διαγραφής Πολάκη, τίθεται ήδη εν αμφιβόλω, από τους Γιώργο Κατρούγκαλο και Δημήτρη Παπαδημούλη.

    O πρώτος, αν και τάχθηκε κατά κάθε προσωπικής ατζέντας και της στοχοποίησης προσώπων, αξιολογώντας ως σωστή την απόφαση Τσίπρα να θέσει εκτός των ψηφοδελτίων τον Παύλο Πολάκη, δήλωσε ταυτοχρόνως αντίθετος με την διαγραφή του. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσει στη διαγραφή του κ. Πολάκη. Αυτά τα οποία κάνει ο Παύλος δεν απάγουν κάποιοι ηθική απαξία στο πρόσωπό του. Είναι, κατά τη γνώμη μου, μεγάλο πολιτικό σφάλμα, αλλά δεν δείχνουν διαφθορά, δεν δείχνουν κάποια έκθεση, κάποια σύγκρουση με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ»

    Ενώ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εμμέσως πλην σαφώς, επίσης τάχθηκε εναντίον της διαγραφής Πολάκη. «Για να διώξουμε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη χρειάζεται πανστρατιά, Δεν περισσεύει κανείς και καμμιά», διεμήνυσε με νόημα.

    Σε αντίθετο μήκος κύματος βρίσκονται οι δημόσιες τοποθετήσεις άλλων στελεχών, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης (ο οποίος διαδέχθηκε τον Πολάκη στον Τομέα Διαφάνειας) και Θεόφιλος Ξανθόπουλος

    Σε κοινή τους ανακοίνωση, αν και χαρακτηρίζουν «πολιτικές» τις δηλώσεις Πολάκη, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν ότι αυτές «είναι απολύτως αντίθετες με τις ομόφωνα εγκεκριμένες προγραμματικές μας εξαγγελίες για τη λειτουργία του κράτους, της δικαιοσύνης και των θεσμών. Διατυπώθηκαν δε, ουσιαστικά ως απάντηση στη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Α. Τσίπρα στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», κατά τρόπο πρωτοφανή και εντελώς αδικαιολόγητο».

    Αξιοσημείωτο είναι και το ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να συγκληθεί ένα όργανο όπως το Εκτελεστικό Γραφείο και όχι η Πολιτική Γραμματεία, γεγονός που σηματοδοτεί αφενός το ρήγμα στις σχέσεις του με τον Πολάκη, αφετέρου το ότι, εντός του επόμενου δεκαημέρου, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για τα ψηφοδέλτια αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής, αποφάσεις που σηματοδοτούν τη βούληση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει το συντομότερο δυνατόν το θέμα που δημιουργήθηκε με την ανάρτηση το βουλευτή Χανίων και την παρελκόμενη εσωστρέφεια.

    Στην σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με το Καταστατικό, θα υπάρξει εισήγηση του Προέδρου του κόμματος για την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην 15μελη Επιτροπή Δεοντολογίας, με επικεφαλής τον Αντώνη Κοτσακά.

    Οι προβλεπόμενες ποινές εκτείνονται από την σύσταση ή επίπληξη, την αναστολή ιδιότητας μέλους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μέχρι και τη διαγραφή.

    Για τις δύο τελευταίες ποινές, απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 των μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας, πράγμα που σημαίνει ότι τα 10 από τα 15 μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουμε προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

    Διαβάστε επίσης

    Δικαστές ΣτΕ κατά Πολάκη: Είναι αγενής και επικίνδυνος – Άξια αποδοκιμασίας η δήλωσή του

    ΝΔ: Επί της ουσίας η κ. Τσαπανίδου και ο κ. Πολάκης λένε ακριβώς τα ίδια

    Ραγκούσης: Αντίθετες με τον ΣΥΡΙΖΑ οι δηλώσεις του Παύλου Πολάκη



    ΣΧΟΛΙΑ