• Πολιτική

    Κυρ. Μητσοτάκης: Ιδεοληψία και άγνοια ΣΥΡΙΖΑ για τις επιχειρήσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Άννα Διανά
    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας


    Η χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας που δεν έχει πρόσβαση στον δανεισμό είναι η μεγάλη πρόκληση της επόμενης ημέρας ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του νέου ψηφιακού εργαλείου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και των τεσσάρων νέων προγραμμάτων ύψους 2,5 δισ. ευρώ που δίνουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση σε περισσότερες από 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    «Οι επιχειρήσεις προέρχονται από μια 10ετή κρίση και τα κατάφεραν. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ανάπτυξη για να καλύψουμε τη διαφορά με άλλες χώρες και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς χρηματοδότηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Αναφέρθηκε στη στήριξη της οικονομίας από το ξέσπασμα της πανδημίας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Σημείωσε ότι το «κεφάλαιο κίνησης είναι πολύ σημαντικό για την επιχειρηματικότητα. Οι επιχειρήσεις δεν χρεοκοπούν επειδή είναι ζημιογόνες αλλά γιατί ξεμένουν  από ρευστό. Έχουμε στηρίξει την οικονομία και την επιχειρηματικότητα και μόνο αν έχουμε καλύτερες επιχειρήσεις θα έχουμε καλύτερους μισθούς και για την αντιμετώπιση της εισαγόμενης ακρίβειας και για να δώσουμε στους εργαζόμενους μια προοπτική».

    Αναφερόμενος στη δουλειά που έχει κάνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα ο κ. Μητσοτάκης είπε «Παραλάβαμε ένα κέλυφος, μία τράπεζα μόνο στα χαρτιά. Δημιουργούνται εργαλεία που θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα χρηματοδότησης των ΜμΕ. Με αυτό που κάνουμε ενοποιούμε όλα τα δεδομένα που χρειάζεται μια τράπεζα . Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα κάνει τη δουλειά για λογαριασμό των τραπεζών ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε «θα παρακολουθώ από κοντά το εργαλείο KYC και είμαι σίγουρος ότι και οι επιχειρήσεις και ο τραπεζικός κλάδος θα το αγκαλιάσουν».

    Δεν παρέλειψε να κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας:  «Δεν νομίζω ότι αυτά που έγιναν από την Αναπτυξιακή Τράπεζα θα μπορούσαν να τα είχαν κάνει οι προηγούμενοι. Αμφιβάλω αν θα καταλάβαιναν τα μισά. Θα ήταν κολλημένοι από ιδεοληψίες και δεν θα μπορούσαν να καταλάβουν τι συμβαίνει».

    Τέσσερα νέα προγράμματα βγαίνουν στον «αέρα» σε έναν μήνα

    Η πρόσκληση προς τις τράπεζες εκδίδεται σήμερα και σε έναν μήνα το νέο αυτό εργαλείο θα είναι στον αέρα με τέσσερα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα για green, digital, κεφάλαιο κίνησης και εγγύησης Αναπτυξιακού.

    «Μετά από ενάμιση χρόνο προετοιμασίας παρουσιάζουμε ένα νέο πρόγραμμα, ένα εργαλείο που θα δώσει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό σε δεκάδες χιλιάδες ΜΜΕ που αν και είναι αξιόπιστες δεν μπορούν να πάρουν δάνειο από τις τράπεζες. Περίπου 60.000 και μαζί με τις bankable θα φτάσουμε στις 100.000 επιχειρήσεων που θα μπορούν να δανειοδοτηθούν. Η εγγύηση θα είναι από την ΕΑΤ, που θα έχει και το προφίλ των επιχειρήσεων» σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη.

    Αδωνις Γεωργιάδης
    Αδωνις Γεωργιάδης

    Η διευθύνουσα σύμβουλος της Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου, τόνισε ότι σε μια τριετία καταφέραμε να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και να ανοίξουμε καινούργιες ευκαιρίες. Με πολλή δουλειά και πολλή στήριξη πολιτική η Τράπεζα έφερε ένα σημαντικό αποτέλεσμα.

    «Για κάθε ευρώ που μοχλεύουμε βγαίνουν στην επιχειρηματικότητα τρία ευρώ», ανέφερε.

    Διευρύνουμε τον κύκλο δανειοδοτούμενων  επιχειρήσεων για να καλύψουμε το κενό που υπάρχει στην τραπεζική αγορά σημείωσε ο πρόεδρος της HDB, Γιώργος Ζαββός, και η στόχευση είναι:

    • Διευκόλυνση  της πρόσβασης με ευνοϊκούς όρους στη χρηματοδότηση.
    • Ενίσχυση της εξωστρέφειας
    • Η μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία

    Στόχος για ευρωπαϊκή πιστοποίηση ώστε να γίνει η Τράπεζα ο πρώτος ευρωπαϊκός φορέας ώστε να διαχειριστεί ευρωπαϊκούς πόρους 100 δισ ευρώ για  επενδύσεις σε μη κράτη μέλη όπως τα Βαλκάνια.

    Διαβάστε επίσης

    Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Χρηματοδότηση σε περισσότερες από 60.000 επιχειρήσεις – Στα 2,5 δισ. ο προϋπολογισμός του προγράμματος



    ΣΧΟΛΙΑ