• Top Stories

    Κυνηγάνε παντού τους βουλευτές οι εξοργισμένοι αγρότες


    Ένα από τα εντυπωσιακά (ομολογουμένως) επιτεύγματα της κυβέρνησης είναι η ταχύτητα με την οποία κοινωνικές ομάδες που στήριξαν με την ψήφο τους τον ΣΥΡΙΖΑ στράφηκαν εναντίον του, και μάλιστα με φοβερό πάθος. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αναμφίβολα αυτό των αγροτών.

    Είναι κοινό μυστικό ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, αλλά και σε αυτές του Σεπτεμβρίου, οι αγρότες στην πλειοψηφία τους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύοντας όπως πολλοί στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα. Τώρα αυτοί οι αγρότες είναι οι πιο σφοδροί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό το νιώθουν στο… πετσί τους οι βουλευτές του κόμματος από την επαρχία που αποτολμούν να επισκεφθούν τις περιφέρειές τους.

    Οι αποδοκιμασίες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας κατά του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον καθημερινές, με διαμαρτυρίες στα κατά τόπους γραφεία του κόμματος, αλλά και προπηλακισμούς βουλευτών από εξοργισμένους αγρότες:

    – Στην Κοζάνη χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία για να αποχωρήσουν συγκεντρωμένοι αγρότες από τη συνέντευξη Τύπου που έδιναν οι βουλευτές Δημήτρης Δημητριάδης,  Θέμης Μουμουλίδης,  Ιωάννης Θεοφύλακτος και  Γιώργος Ντζιμάνης.

    – Στην  Αλεξανδρούπολη οι βουλευτές Νατάσα Γκαρά και ο Δημήτρης Ρίζος προπηλακίστηκαν από αγρότες που τους ζητούσαν να μην ψηφίσουν το ασφαλιστικό.

    https://www.youtube.com/watch?v=F56x7BwbBKA

    Μπροστά σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση, η κυβέρνηση απαντά με σπασμωδικές κινήσεις και δηλώσεις υπουργών οι οποίες μάλλον χειροτερεύουν τα πράγματα, αντί να ηρεμούν τα πνεύματα, την ίδια ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει την κυβερνητική γραμμή για ψυχραιμία και διάλογο, επιχειρώντας να φανεί διαλλακτικός. Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε εξάλλου και πάλι έκκληση για διάλογο στους αγρότες, σε συνέντευξή του στην «Αυγή», υποσχόμενος βελτιώσεις σε ό,τι τους αφορά.

    Τι βελτιώσεις θα μπορούσαν να είναι αυτές; Πιθανόν μία χαμηλότερη αφετηρία για τη σταδιακή μετάβαση στο συντελεστή 20% για τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, στο 12% το 2017 (έναντι 14% που προβλέπει η πρόταση Κατρούγκαλου), ενώ η δήλωση του υπουργού Εργασίας την προηγούμενη εβδομάδα περί πιθανής διατήρησης τριών ασφαλιστικών ταμείων άφησε «παράθυρο» για τη διατήρηση του ΟΓΑ.

    Οι αγρότες αναμένεται να έχουν σήμερα κρίσιμες συσκέψεις στα μπλόκα, ώστε να αποτιμήσουν την επιτυχία της «απόβασης» στην Αθήνα και να καθορίσουν τις μελλοντικές τους κινήσεις, αν δηλαδή θα διατηρήσουν τη σκληρή τους στάση ή θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση, με το δεύτερο σενάριο να υποστηρίζεται πλέον από αρκετά μπλόκα (πάνω από τριάντα) και να κερδίζει έδαφος, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι οι αγρότες έχουν οποιαδήποτε διάθεση να «χαριστούν» στην κυβέρνηση.

    Σημειώνεται ότι εντός της ημέρας αντιπροσωπεία των αγροτών θα καταθέσει στο Μαξίμου τα βασικά αιτήματα των αγροτών, οι οποίοι πάντως ξεκαθαρίζουν πως δε θα υπάρξει καμία συνάντηση με τον πρωθυπουργό σήμερα, αλλά θα δώσουν στην κυβέρνηση μία προθεσμία 48 ωρών για να απαντήσει στα αιτήματά τους, και από την απάντηση αυτή θα εξαρτηθεί η στάση που θα κρατήσουν στη συνέχεια – αν και στο Μαξίμου πλέον το ξέρουν: οι αγρότες δεν είναι πια μαζί τους, και είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουν σύντομα στο «μαντρί» του ΣΥΡΙΖΑ…



    ΣΧΟΛΙΑ