• Πολιτική

    Κικίλιας: Έργα €743 εκατ. από το ΑΙΓΙΣ θα έχουν δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του έτους

    • NewsRoom
    Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας

    Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας


    Για την εξέλιξη του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, από το οποίο μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν δημοπρατηθεί έργα ύψους 743 εκατ. ευρώ, μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τ/σ Σκάι.

    Μεταξύ των έργων που έχουν δημοπρατηθεί ή δημοπρατούνται αυτές τις ημέρες είναι η προμήθεια 25 αμφίβιων μονοκινητήριων αεροσκαφών και 4 δικινητήριων, 2 ελικοπτέρων μεσαίου τύπου, πυροσβεστικών οχημάτων, μετεωρολογικών σταθμών για την έγκαιρη προειδοποίηση φυσικών καταστροφών, μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων έργου για πρόληψη και άμεση επέμβαση στις φυσικές καταστροφές, συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, drones για εναέρια επιτήρηση κ.ά.

    «Ο σκοπός είναι να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία προς όφελός μας. Η τεχνολογία μάς δίνει παραπάνω στοιχεία, άρα και τη δυνατότητα να έχουμε πιο έγκαιρη και ακριβή πρόγνωση για να προστατεύουμε τον κόσμο.

    Σε ό,τι έχει να κάνει με τις πυρκαγιές να φτάνουμε πιο γρήγορα και να τις προλαβαίνουμε στην έναρξή τους, σε ό,τι έχει να κάνει με τα πλημμυρικά φαινόμενα, ραντάρ και μετεωρολογικούς σταθμούς, ώστε να ξέρουμε καλύτερα τι πρόκειται να έρθει.

    Όλα αυτά θα υλοποιηθούν στα επόμενα δύο χρόνια, τόσος χρόνος απαιτείται για τους διαγωνισμούς. Το “όπλο” μας για φέτος το καλοκαίρι είναι η πρόληψη, η συνεργασία όλων, η καλύτερη οργάνωση και εμπροσθοβαρώς η αντιμετώπιση των κινδύνων πριν αυτοί έρθουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

    Αναφορικά με τους ΟΤΑ που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε καθαρισμούς των ρεμάτων της Αττικής, παρά το γεγονός ότι έχουν υπαχθεί σε καθεστώς Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι εφόσον χρειαστεί θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

    «Το επόμενο βήμα θα είναι να πάω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ελέγξει, να υπάρχει μία προκαταρκτική και να ελεγχθούν όλοι αυτοί οι οποίοι είτε τώρα το χειμώνα με τα αντιπλημμυρικά έργα ή λίγο αργότερα με τα χιόνια ή το καλοκαίρι με τις αντιπυρικές ζώνες, δεν θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους» είπε χαρακτηριστικά.

    Επιπλέον ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα δήμων και δημάρχων όπως, στη Γλυφάδα, στη Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, στο Ελληνικό, στο Γαλάτσι κι άλλοι δήμαρχοι που έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά ωστόσο προσέθεσε ότι υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι αδιαφορούν.

    «Αυτοί οι οποίοι αδιαφορούν βάζουν σε κίνδυνο τους δημότες, άρα τους πολίτες», επισήμανε.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπακογιάννης: «Ζωντανεύουν» 6 σιντριβάνια της Αθήνας (Φωτό)

    Ζαχαράκη: Η ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας και η στατιστική καταγραφή των αναγκών στο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής

    Αυγενάκης: Το μέλλον βρίσκεται στην οργανωμένη αλιεία



    ΣΧΟΛΙΑ