• Πολιτική

    Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ίδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού

    • NewsRoom
    Βουλή

    Φωτογραφία: Eurokinissi.gr


    Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης “Αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων – Καταχώριση στο Εθνικό Μητρώο Διαστημικών Αντικειμένων – Ίδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και λοιπές διατάξεις”.

    Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων, τη σύσταση και τήρηση του Εθνικού Μητρώου Διαστημικών Αντικειμένων και την ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

    Πιο συγκεκριμένα, συνίσταται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία ‘’ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Α.Ε.” (ΕΛ.Δ.Ο. Α.Ε.), η οποία εποπτεύεται από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Η διάρκεια του Οργανισμού ορίζεται στα τριάντα (30) έτη με δυνατότητα παράτασης και με έδρα τον Δήμο Αθηναίων.

    Τέλος, το μετοχικό κεφάλαιο της Α.Ε. ορίζεται στο ποσό των 60 χιλ. ευρώ, καταβαλλόμενο εξ ολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο.

    Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, συγκεκριμένα, με τη ρύθμιση: Θεσμοθετείται πλαίσιο κανόνων για την αδειοδότηση και τον έλεγχο των διαστημικών δραστηριοτήτων. Καθορίζεται η διαδικασία για την καταχώριση των διαστημικών αντικειμένων σε ειδικό Μητρώο, βάση αρχών του διεθνούς δικαίου. Ιδρύεται Οργανισμός ο οποίος ως ανώνυμη εταιρεία ευέλικτης μορφής θα αναλάβει υπό την εποπτεία της Πολιτείας – το συντονισμό των δράσεων και την αξιοποίηση των δικαιωμάτων και πόρων του ελληνικού Δημοσίου στο διάστημα.

    Πλέον, όπως αναφέρει το υπ. ΨΗΠΤΕ, «καθίσταται ευχερέστερη η διαμόρφωση της εθνικής διαστημικής στρατηγικής, διευκολύνεται η συμμετοχή της χώρας σε εφαρμογές, προγράμματα και πόρους της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, ενισχύονται οι ερευνητικές και επιστημονικές εφαρμογές που προκύπτουν από τις επιμέρους πολιτικές για το διάστημα, όπως εφαρμογές πολιτικής προστασίας και ασφάλειας (παρακολούθηση Γης, πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, έλεγχος αυθαίρετης δόμησης , επιτήρηση συνόρων κλπ), ενισχύεται η συνεργασία με σημαντικά ερευνητικά κέντρα ελληνικά και διεθνή, επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της διασύνδεσης της επιστήμης και της έρευνας με την παραγωγή, και τέλος, δημιουργείται ένας σημαντικός πόλος προσέλκυσης Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στον διαστημικό τομέα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καταργείται η Επιτροπή Θετικής Λίστας – Δύο Επιτροπές Διαπραγμάτευσης Τιμών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Σαουδική Αραβία ζητά Έλληνες γιατρούς και προσφέρει 11.000 ευρώ το μήνα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: To Bitcoin κατατρόπωσε τα $10.000 -τι ακολουθεί;



    ΣΧΟΛΙΑ