• Πολιτική

    Καμμένος: Αντιδημοκρατική η διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ σύμφωνα με γνωμοδότηση του 2013

    • NewsRoom

    Ο πρώην υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος


    Με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο πρόεδρος του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, επιμένει να κάνει λόγο για «αντιδημοκρατική προσπάθεια να πάρουν από τους ΑΝΕΛ την Κ.Ο.», κάνοντας αναφορά στο άρθρο 15 του κανονισμού της βουλής.

    Σύμφωνα με τον εν λόγω άρθρο του κανονισμού, ο ελάχιστος αριθμός που απαιτείται για την συγκρότηση μια Κοινοβουλευτικής Ομάδας ορίζεται σε 10. Εντούτοις, αν το κόμμα από το οποίο εξελέγησαν οι βουλευτές της Κ.Ο., έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η βουλή, τότε ο αριθμός που απαιτείται για τη συγκρότηση Κ.Ο. περιορίζεται σε 5.

    Όπως αναφέρεται σε γνωμοδότηση του 2013, τα παραπάνω ισχύουν μόνο για την δημιουργία της Κ.Ο.. Αντίθετα για την περίπτωση διάλυσης υπάρχει «κενό νόμου».

    Ειδικότερα στις 6 Νοεμβρίου 2013 ο γενικός γραμματέας της τότε κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος,  είχε υποβάλει ερώτημα προς τη Βουλή, η οποία παραπέμφθηκε στο αρμόδιο Επιστημονικό Συμβούλιο, σχετικά με το τι ισχύει για την ίδρυση Κοινοβουλευτικής Ομάδας από βουλευτές οι οποίοι έχουν αποχωρήσει από το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν.
    Βασική προϋπόθεση είναι οι βουλευτές να υποβάλουν ενυπόγραφη δήλωση στην οποία να αναφέρουν σε ποια από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ανήκουν. Εάν δεν υποβάλουν τέτοια δήλωση, θεωρούνται ότι ανήκουν στην Κ.Ο. του κόμματος με το οποίο εκλέχθηκαν.

    Το σχετικό άρθρο από τον κανονισμό της βουλής:

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Με επίκληση στον Καραμανλή η Παπακώστα χάρισε την ψήφο της στο ΣΥΡΙΖΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλαλούμ: Υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ θα μετρούν οι ψήφοι των 6 «πρόθυμων», χωρίς να προσχωρούν σε αυτόν!



    ΣΧΟΛΙΑ