• Πολιτική

    Κ. Μητσοτάκης: Την Τετάρτη η πρώτη προεκλογική σύσκεψη στο Μαξίμου, εντός του Ιανουαρίου τα ψηφοδέλτια της ΝΔ

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Την Τετάρτη συγκαλείται στο Μέγαρο Μαξίμου η πρώτη «προεκλογική» σύσκεψη υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των Γιάννη Μπρατάκου, Παύλου Μαρινάκη και Θανάση Νέζη (οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων), του Χάρη Θεοχάρη (ο οποίος είναι επικεφαλής της Γραμματείας που καταρτίζει το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας) και άλλων στενών συνεργατών του Προέδρου του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν σταδιακά επιτελικά πόστα, σε επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο, στο δρόμο προς τις κάλπες.

    Στόχος του Προέδρου της ΝΔ και των επιτελών του κυβερνώντος κόμματος, είναι να είναι όλα έτοιμα πριν επισημοποιηθούν οι τελικές ημερομηνίες των πρόωρων εκλογών, ανακοίνωση η οποία έρχεται όλο και πιο κοντά, με το πρόταγμα στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πρωθυπουργού να περιλαμβάνει τις δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου (2 ή 9) για την πρώτη αναμέτρηση με απλή αναλογική και τις δύο τελευταίες του Μαΐου (14 ή 21) για την επαναληπτική κάλπη με ενισχυμένη αναλογική.

    Με το σενάριο των εκλογών τον Ιανουάριο ή εντός του πρώτου τριμήνου του 2023, να έχει «καεί», μετά και τον διάλογο Μητσοτάκη- Κουτσούμπα στο Προεδρικό Μέγαρο («Μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά, μια εβδομάδα πριν μια εβδομάδα μετά τι σημασία έχει», είπε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του γραμματέα του ΚΚΕ).

    Με στόχο την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες, στα συρτάρια του πρωθυπουργικού γραφείου υπάρχουν ωστόσο και εναλλακτικές ημερομηνίες για εκλογές στις 21 ή στις 28 Μάϊου και δεύτερη Κυριακή μετά τις πανελλαδικές, στις 2 Ιουλίου. Καθώς υπάρχουν πληροφορίες για αντιδράσεις της Εκκλησίας στο σενάριο οι κάλπες να στηθούν την Κυριακή των Βαΐων, με τις διερευνητικές να εξελίσσονται μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Κάποιοι μάλιστα -η ισχνή μειοψηφία αυτή την περίοδο- δεν αποκλείουν εντελώς και την πλήρη εξάντληση της τετραετίας με προσφυγή στην κάλπη ακόμα και στις 9 Ιουλίου.

    Οι κομματικές μηχανές, έτσι κι αλλιώς, εδώ και καιρό, δουλεύουν στο «φουλ» και σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, ο βασικός κορμός των ψηφοδελτίων- τα οποία έχουν περάσει από «κρησάρα» μετά από τις υποθέσεις τύπου Πάτση- είναι έτοιμος, με το συντριπτικό ποσοστό να ανακοινώνεται σταδιακά από τις 15 Ιανουαρίου και έως το τέλος του πρώτου μήνα του έτους, κυρίως βάσει ηλικιακών και κοινωνικών κριτηρίων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους(ις) «πρωτάρηδες», που θα δώσουν ηχηρό «παρών», να ριχθούν στη μάχη νωρίς, για ευνόητους λόγους.

    Την ίδια ώρα, επιταχύνεται και η ολοκλήρωση του προγράμματος περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη – ο οποίος, σύμφωνα με συνεργάτες του «θα περνά πλέον, περισσότερο χρόνο εκτός παρά εντός Μαξίμου». Με «κλειδωμένες» ήδη, τις επισκέψεις στη Θράκη (Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη) στα μέσα Ιανουαρίου, και, έως τα τέλη Φεβρουαρίου, τη νέα «αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες» σε Δυτική Μακεδονία -περιοχή στην οποία δίδεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως και σε όλες τις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος και τις μονοεδρικές-, Ήπειρο, Στερεά και Θεσσαλία, με τις επισκέψεις στις συγκεκριμένες περιοχές να επαναλαμβάνονται και κατά την επίσημη προεκλογική περίοδο.

    Παράλληλα, έμφαση θα δοθεί και στις περιφέρειες της Αττικής, μετά και την επισημοποίηση της νέας κατανομής εδρών, που δίνει επιπλέον έδρες σε Ανατολική Αττική, Βόρειο, Νότιο και Δυτικό Τομέα (όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υποψήφιος το 2019 και με κάθε ευκαιρία τονίζει τη σημασία των παρεμβάσεων στην περιοχή σε συσχετισμό με το κοινωνικό πρόσημο της ΝΔ).

    Ταυτόχρονα, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν πρόκειται να μειώσουν ταχύτητα στο επίπεδο του νομοθετικού έργου, θέλοντας να αποδείξουν αφενός ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια εντείνεται, αφετέρου ότι η κυβερνητική μηχανή δουλεύει και τα μολύβια δεν έχουν σηκωθεί εν αναμονή των ανακοινώσεων για τις εκλογές. Και στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 θα «περάσουν» από τη Βουλή περί τα τριάντα σημαντικά νομοσχέδια.

    Διαβάστε επίσης

    Ορίστηκαν οι αντιπεριφερειάρχες από την 1η Ιανουαρίου 2023 με απόφαση του Γ. Πατούλη

    QatarGate: Αυτοί είναι οι δύο ευρωβουλευτές που κινδυνεύουν με άρση ασυλίας

    Qatargate: Κατεπείγουσα διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο για την άρση ασυλίας δύο βουλευτών



    ΣΧΟΛΙΑ