• Διεθνής πολιτική

    QatarGate: Αυτοί είναι οι δύο ευρωβουλευτές που κινδυνεύουν με άρση ασυλίας

    • NewsRoom
    Αντρέα Κοτσολίνο, Μαρκ Ταραμπέλα

    Αντρέα Κοτσολίνο, Μαρκ Ταραμπέλα


    Ο Ιταλός Αντρέα Κοτσολίνο του Δημοκρατικού Κόμματος και ο Βέλγος Μαρκ Ταραμπέλα του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι οι δύο ευρωβουλευτές για τους οποίους η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε από την Προεδρεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να άρει τη ασυλία τους, καθώς φέρεται να εμπλέκονται στο QatarGate.

    Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα ανταποκρίθηκε στο αίτημα και κινεί τις διαδικασίες ώστε να ανακοινώσει το αίτημα στην Ολομέλεια στις 16 Ιανουαρίου.

    Και οι δύο ευρωβουλευτές βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των αρχών, ύστερα από τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου για το Κατάρ.

    Αντρέα Κοτσολίνο

    Ο Αντρέα Κοτσολίνο βρέθηκε στο στόχαστρο και θεωρήθηκε σύμφωνα με δημοσιεύματα από τις βελγικές αρχές ύποπτος ως «συνεχιστής» της δράσης του Αντόνιο Παντσέρι στο κύκλωμα εξυπηρετήσεων για το Μαρόκο και το Κατάρ, καθώς σε αυτόν εργάστηκε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, όταν ο Παντσέρι δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στην Ευρωβουλή.

    Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Κοτσολίνο δήλωσε αθώος και έτοιμος να συνεργαστεί με τις βελγικές αρχές.

    «Εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, ο Τύπος με επικαλείται καθημερινά, με βάση κατηγορίες και υποψίες, παρόλο που δεν έχω λάβει καμία δικαστική ειδοποίηση ή ανακοίνωση από τις ανακριτικές Αρχές», αναφέρει το σημείωμα του Κοτσολίνο.

    Η κατάθεση της Εύας Καΐλή φαίνεται να «έκαψε» τον Κοτσολίνο. Σύμφωνα με βελγικά και ιταλικά μέσα, η Καϊλή κατονόμασε τον Ιταλό ευρωβουλευτή ως έναν από τους πιθανόν εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο.

    Η La Repubblica σε άρθρο της υποστήριξε ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν πως «τουλάχιστον ένας Ιταλός ευρωβουλευτής, ο Αντρέα Κοτσολίνο, φέρεται να παρενέβη στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προαγωγή των συμφερόντων του Μαρόκου».Ο Κοτσολίνο σε δηλώσεις του έχει αρνηθεί οποιαδήποτε κατηγορία και έχει τονίσει ότι «δεν πήρε ποτέ ούτε ένα ευρώ για να δράσει με τρόπο που να αντιβαίνει στις υποχρεώσεις του».

    Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, ο Τζόρτζι στην απολογία του φέρεται να κατέθεσε ότι «υποθέτει» πως ο Παντσέρι μπορεί να έδωσε χρήματα στον Κοτσολίνο.

    Μαρκ Ταραμπέλα

    Μία ημέρα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, οι βελγικές αρχές έκαναν έφοδο στο σπίτι του Βέλγου ευρωβουλευτή, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των Σοσιαλιστών της Ευρώπης.

    Ο Ταραμπέλα διεγράφη από το ευρωπαϊκό κόμμα ύστερα από εξηγήσεις που κλήθηκε να δώσει αν και ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν έχει λάβει ποτέ χρηματισμό από το Κατάρ ή δώρα.

    Κατά την έφοδο στο σπίτι του κατασχέθηκαν από τους αξιωματικούς ηλεκτρονικοί υπολογιστές κι άλλο υλικό, που κρίθηκε σημαντικό για την έρευνα.

    Ο ευρωβουλευτής μίλησε στη βελγική Le Soir, όπου μεταξύ άλλων υπερασπίστηκε τον εαυτό του, μίλησε για την αλλαγή της στάσης του απέναντι στο Κατάρ, καθώς και για τις υποψίες για διαφθορά. «Δεν έλαβα ποτέ δώρο από το Κατάρ. Θα τους είχα καταγγείλει αν είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν» είπε χαρακτηριστικά.

    Στο όνομά του φέρεται να έχουν αναφερθεί τόσο ο Τζόρτζι όσο και ο Παντσέρι στις καταθέσεις τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Qatargate: Κατεπείγουσα διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο για την άρση ασυλίας δύο βουλευτών

     



    ΣΧΟΛΙΑ