• Πολιτική

    Κ. Φραγκογιάννης: Ανάγκη ανάληψης και ενίσχυσης διεθνών δράσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας


    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη των Εθνικών Συντονιστών της Συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και των Χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της λεγόμενης Πρωτοβουλίας «17+1», στην οποία η Ελλάδα προσχώρησε πέρυσι και, ως εκ τούτου, αποτελεί το νεότερο μέλος της.

    Η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε από τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας, κ. Qin Gang, και εστιάστηκε, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των υγειονομικών, οικονομικών και άλλων επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19.

    Από την πλευρά του, ο κ. Φραγκογιάννης, ανέπτυξε τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετώπισε την πρώτη και κρίσιμη φάση της κρίσης, εστιάζοντας, ωστόσο, στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας.

    Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη ανάληψης και ενίσχυσης διεθνών δράσεων για την επανεκκίνηση και τόνωση της οικονομίας, μέσω, μεταξύ άλλων, της ενίσχυσης του διεθνούς εμπορίου και των επενδύσεων, κάτι στο οποίο και η Πρωτοβουλία 17+1 δύναται να συνεισφέρει ουσιαστικά.

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι η πανδημία αποτελεί παγκόσμια πρόκληση και, ως εκ τούτου, θα απαιτηθεί παγκόσμια αντιμετώπιση, βασισμένη στις αρχές της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της διαφάνειας.

    Το σχήμα 17+1 (στο εξής Πρωτοβουλία) αποτελεί πρωτοβουλία της Κίνας που αποσκοπεί στην εντατικοποίηση και επέκταση της συνεργασίας με τα κράτη της Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ).

    Μετέχουν 12 χώρες μέλη της Ε.Ε: Βουλγαρία, Ελλάδα, Εσθονία, Κροατία, Λεττονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, καθώς και οι: Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία. Η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος από τον Απρίλιο του 2019.

    Με το καθεστώς του παρατηρητή μετέχει η Ε.Ε (ΕΥΕΔ) και οι: Αυστρία, Ελβετία, Λευκορωσία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. H Ε.Ε εκτιμά ότι η Πρωτοβουλία είναι συμπληρωματική του Belt and Road Initiative (BRI) και της πλατφόρμας συνδεσιμότητας Ε.Ε-Κίνας. Πρόκειται για μία Πρωτοβουλία ευέλικτη, με περιθώριο για πραγματοποίηση δράσεων σε πολλά επίπεδα.

    Μέχρι τούδε έχουν πραγματοποιηθεί 8 Διασκέψεις Κορυφής, ενώ η 1η Σύνοδος Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο 2020 στο Πεκίνο. Ωστόσο, η εν λόγω Σύνοδος αναβλήθηκε λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας.

    Εθνικός Συντονιστής της Πρωτοβουλίας από ελληνικής πλευράς έχει ορισθεί ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστας Φραγκογιάννης.

    Βασικές αρχές της Πρωτοβουλίας είναι η αυξημένη συνεργασία σε όλους τους τομείς (platforms), το κοινό πλαίσιο συνεργασίας επ’ ωφελεία όλων των συμμετεχόντων, η νέα προσέγγιση ανάπτυξης των σχέσεων Κίνας-ΕΕ και η σημασία της Πρωτοβουλίας ως μηχανισμού προώθησης του BRI.

    Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας, το 2019 είχε ανακηρυχθεί Έτος Εκπαίδευσης και Ανταλλαγής Νεολαίας (Education and Youth Exchange Year), ενώ το 2020 σε Έτος Αγροτικής Πολυ-συνεργασίας (Agriculture Multi-Cooperation Year).

    Μέχρι σήμερα στο σύνολο των χωρών του 17+1 έχουν καταγραφεί χρηματοδοτήσεις ύψους 1,073 δισ. δολ. την περίοδο 2009-2017.



    ΣΧΟΛΙΑ