• Πολιτική

    Κ. Φίλης: Σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις Ελλάδας-Αιγύπτου για την ανακήρυξη ΑΟΖ – Έτσι θα μπλοκάρουμε τις ορέξεις της Τουρκίας

    Κωνσταντίνος Φίλης, Δ/ντης Ερευνητικών Προγραμμάτων, Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων


    Μάχη με τον χρόνο δίνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να έρθει σε συμφωνία με την Αίγυπτο για την ανακήρυξη ΑΟΖ. Κάτι που, αν επιτευχθεί, θα βάλει τέλος στα σχέδια της Τουρκίας να προχωρήσει σε έρευνα υδρογονανθράκων ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης.

    Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, σημειώνουν διπλωματικές πηγές που έχουν γνώση των επαφών ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις. Άλλωστε, τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών είχαν ανοιχτή γραμμή και κατά τη διάρκεια του lockdown, το διάστημα του Απριλίου, ενώ διόλου τυχαίο είναι ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να προλάβει τυχόν προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό για συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενζαμίν Νετανιάχου, την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020.

    Σημειωτέον ότι οι περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που «καλοβλέπει» για έρευνες η Τουρκία, αποτελούν τη διαδρομή του αγωγού EastMed, τον οποίο θα τροφοδοτούν με φυσικό αέριο τα κοιτάσματα ανοικτά της Αιγύπτου και του Ισραήλ, ενώ θα περνά από την Κύπρο, θα διασχίζει τη Μεσόγειο Θάλασσα ανατολικά μέχρι την Κρήτη και εν συνεχεία θα φτάνει στην Πελοπόννησο, πριν ακολουθήσει τον δρόμο για τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι έχουν μείνει εκτός μοιρασιάς και προς τούτο επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν την ΑΟΖ μέσω της αμφιλεγόμενης συμφωνίας που έχουν συνάψει με την κυβέρνηση Σάραντζ της Τρίπολης (Λιβύη).

    Η κινητικότητα στην περιοχή είναι μεγάλη. Άλλωστε, στις αρχές του μήνα ο στρατηγός Χαφτάρ βρέθηκε για επαφές με έναν από τους βασικούς συμμάχους του, τον πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου, στο Κάιρο.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε μιλώντας στο mononews.gr ο διεθνολόγος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, «υπάρχουν τρόποι και νομικά μέσα αν χρειαστεί να μη φτάσει η Ελλάδα σε τετελεσμένα γεγονότα με την Τουρκία», τονίζοντας ότι η αναγνώριση ΑΟΖ με μία χώρα όπως η Αίγυπτος αποτελεί σοβαρό ενδεχόμενο και προοπτική.

    Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Φίλη, ορμώμενη και μόνο από το Δίκαιο της Θάλασσας, μπορεί να το πράξει. «Αν η Ελλάδα θέλει να μπλοκάρει την Τουρκία, μπορεί να προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Οι συνομιλίες είναι σε προχωρημένο στάδιο και θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου», λέει.

    Ο ίδιος σημειώνει ότι οι Τούρκοι δεν επιδιώκουν θεσμό επεισόδιο με την Ελλάδα, γνωρίζοντας ότι ο γείτονάς τους (η χώρα μας) μπορεί να απαντήσει και με σθένος και ισχυρά. Το μόνο που θέλουν, όπως αναφέρει, είναι η χώρα μας να καθίσει στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ο διεθνολόγος παρατηρεί δε ότι εδώ και 13 μήνες οι Τούρκοι βρίσκονται παρανόμως στην κυπριακή ΑΟΖ, πλην όμως υποχωρούν όποτε αντιδρά η διεθνής κοινότητα ή όποτε πάει να αντιδράσει, όπως συνέβη με την αποστολή του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκολ».

    Τονίζει ακόμα ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μπορούν να αντιδράσουν με έργα στις περίεργες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η τουρκική κυβέρνηση. Μία φορά το έκαναν οι ΗΠΑ όταν προ διμήνου η αμερικανική Fed αρνήθηκε την παροχή χρηματικής βοήθειας στην Άγκυρα. Τούτο θα έκαμπτε το ηθικό της Τουρκίας, η οποία είναι αναγκασμένη να συνεργάζεται με περιφερειακές και αμφιβόλου οικονομικής δυνατότητας δυνάμεις, όπως το… Κατάρ.

    Ο κ. Φίλης υποστηρίζει ότι σε ένα διάστημα 2-3 μηνών η Τουρκία θα μπορούσε να δεσμεύσει περιοχές ανατολικά ή νοτιοανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων για να πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες.

    Το ερώτημα είναι αν έχει αρκετό χρόνο στη διάθεσή της η Ελλάδα για να τρέξει τη συμφωνία της ΑΟΖ με την Αίγυπτο!



    ΣΧΟΛΙΑ