• Διεθνής πολιτική

    Αίγυπτος: Η Κυβέρνηση ζητά ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τον EastMed

    • NewsRoom


    Η Αίγυπτος ζητά χρηματοδότηση για την κατασκευή του αγωγού EastMed.  Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργειακή ανακούφιση της Ευρώπης σε καιρούς κρίσης, αρκεί να υπάρξει χρηματοδότηση από ιδρύματα όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες της περιοχής, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Ταρέκ ελ Μόλα μιλώντας στο Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EastMed Gas Forum, EMGF) στη Λευκωσία.

    Στην ανατολική Μεσόγειο έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου την τελευταία δεκαετία, και το σχετικό ενδιαφέρον αυξάνεται ιδιαίτερα μετά τη διακοπή των ρωσικών ροών ως συνέπεια όσων ακολούθησαν την εισβολή στην Ουκρανία. «Εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε γρήγορα την ενέργεια, πρέπει να δώσουμε κίνητρα στις εταιρείες και τις χώρες, διασφαλίζοντάς τους κεφάλαια», δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός.

    «Χρειάζονται κεφάλαια κατά κάποιο τρόπο με εύκολη πρόσβαση »

    «Και όταν μιλάω για κεφάλαια δεν εννοώ εμπορικά κεφάλαια. Χρειάζονται κεφάλαια κατά κάποιο τρόπο με εύκολη πρόσβαση και χαλαρούς, ευνοϊκούς όρους», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας οργανισμούς όπως η ΕΤΑΑ και η ΕΤΕπ – ο βραχίονας δανεισμού της ΕΕ.

    Το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Κύπρος έχουν κάνει λόγο για ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια. Η Κύπρος, όμως, δεν έχει ακόμη εισέλθει στην παραγωγή και οι εξαγωγές από τις άλλες χώρες παραμένουν λίγες, αναφέρει το Reuters.

    Ωστόσο, τόσο η ΕΤΕπ όσο και η ΕΤΑΑ έχουν δηλώσει ότι διακόπτουν τις επενδύσεις σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Τι ανέφερε ο υπουργός Πετρελαίου

    Ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου σχολίασε σχετικά: «Εάν δεν συζητάτε για υδρογονάνθρακες, πώς θα επιταχύνουμε αυτά τα έργα;» Τέτοια χρηματοδοτικά πακέτα, είπε, θα μπορούσαν να δουλέψουν παράλληλα με «σημαντικές προσπάθειες» να οικοδομηθεί ένας πράσινος διάδρομος μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου και Ευρώπης, επικεντρωμένος είτε στο υδρογόνο είτε στην ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. «Όλα αυτά θα πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα», είπε.

    Η συμμαχία EastMed Gas Forum, με έδρα στο Κάιρο, στοχεύει στην προώθηση του ενεργειακού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Παρασκευή Κύπρος και Ελλάδα εγκαινιάζουν την κατασκευή του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ EuroAsia Interconnector, ποντίζοντας το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα διασχίζει τη Μεσόγειο μεταφέροντας έως και 2.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας για να συνδέσει δίκτυα από το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι προετοιμάζεται και η έναρξη της διασύνδεσης EuroAfrica, που θα συνδέει την Αίγυπτο με το δίκτυο.

    Διαβάστε επίσης

    Times: Ο Τζέρεμι Χαντ ο νέος υπουργός Οικονομικών

    Κομισιόν: Παραμένει η θέση για ολική απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

    «Bόμβα» Ερντογάν: Με τον Πούτιν δώσαμε εντολή για κέντρο διανομής αερίου στην ανατολική Θράκη



    ΣΧΟΛΙΑ