• Πολιτική

    Κ. Μπακογιάννης: Η αυτοδιοίκηση είναι εκείνη που πρέπει να δίνει πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα

    • NewsRoom


    Το μήνυμα ότι η αυτοδιοίκηση ως ο πιο κοντινός θεσμός στην καθημερινότητα των πολιτών είναι εκείνη που μπορεί και πρέπει να δίνει πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα έστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης καλωσορίζοντας στην Αθήνα τις προσωπικότητες που συμμετέχουν στο «Athens Democracy Forum». Ο κ. Μπακογιάννης στο περιθώριο των εργασιών του Forum, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τούσκ.

    «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πορεία ανάκαμψης. Και οι πολίτες μας έδειξαν μια σαφή κατεύθυνση: την επιθυμία, τη βαθιά ανάγκη, η Ελλάδα να αλλάξει. Και καθώς στη χώρα μας πραγματοποιούμε τώρα μεγάλες μεταρρυθμίσεις, το Athens Democracy Forum, ως ένα πλαίσιο μεγάλου και ουσιαστικού διαλόγου, μπορεί να συμβάλει στο να επαναπροσδιορίσουμε την πόλη και τη χώρα μας” επεσήμανε, στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αθηναίων.

    Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Έχουμε την τάση να θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη. Το Λύκειο του Αριστοτέλη και η Ακαδημία του Πλάτωνα, που δεν είναι μακριά από εδώ, μας διδάσκουν, μεταξύ άλλων, ότι η αναζήτηση της δημοκρατίας, είναι ένα συνεχιζόμενο ταξίδι κατά τη διάρκεια των χιλιετιών.

    Ο δήμαρχος Αθηναίων στάθηκε σε τρία σημεία:

    Πρώτον στο ότι οι πολιτικές ιδεολογίες που έχουμε κληρονομήσει έχουν ξεπερασθεί. «Πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, για παράδειγμα, εμφανίζονται κάποιες φορές εκτός πραγματικότητας με τα προβλήματα και τις προκλήσεις να ορίζουν ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Όμως η ρητορική του 19ου αιώνα δεν μας βοηθά ούτε να καταλάβουμε ούτε να εξηγήσουμε τον 21ο αιώνα» είπε χαρακτηριστικά.

    Δεύτερον, στην αναγκαιότητα για μια νέα θετική ατζέντα που δεν αφήνει κανέναν πίσω, ειδικά εκείνους που αισθάνονται περιφρονημένοι.

    Τρίτον, ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη. Είναι το πιο σπουδαίο και ασφαλές εργαλείο που δημιουργήθηκε στην ανθρώπινη ιστορία, για να προστατέψει τους πιο αδύναμους ανάμεσα μας και πρέπει να τη θωρακίσουμε.

    Καταλήγοντας ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε με έμφαση: “θέλω να τονίσω ότι σε ένα πλαίσιο δύσκολου πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου πρέπει να δουλέψουμε , να επικοινωνήσουμε και να αλληλεπιδράσουμε, από κάτω προς τα πάνω .Σε αυτό το πλαίσιο η τοπική αυτοδιοίκηση , ως ο πιο κοντινός στους ανθρώπους δημοκρατικός θεσμός μπορεί και πρέπει να παίξει καταλυτικό ρόλο, παρέχοντας πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα».



    ΣΧΟΛΙΑ