• Πολιτική

    Ιστορική απόφαση: Το Μισισίπι αφαιρεί το έμβλημα του αμερικανικού νότου από την σημαία του

    Η πολιτειακή σημαία που αποσύρεται


    Η Βουλή και η Γερουσία του Μισισίπι ψήφισαν και ενέκριναν χθες την αφαίρεση του εμβλήματος της Συνομοσπονδίας των Νότιων Πολιτειών της Αμερικής από τη σημαία της πολιτείας, ένα έμβλημα που έχει συνδεθεί με τις φυλετικές διακρίσεις και την σκλαβιά.

    Το Μισισίπι είναι η τελευταία αμερικανική πολιτεία που έχει στη σημαία της το έμβλημα της Συνομοσπονδίας.

    Η χθεσινή απόφαση ελήφθη μετά το πρόσφατο κύμα διαδηλώσεων που πυροδότησε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και οι βουλευτές του Μισισίπι αποφάσισαν να υιοθετηθεί μια νέα πολιτειακή σημαία.

    Η σημερινή σημαία περιλαμβάνει τον μπλε διαγώνιο σταυρό με μικρά λευκά αστέρια σε κόκκινο φόντο, που αντιπροσώπευε τις νότιες πολιτείες, οι οποίες τάχθηκαν κατά της κατάργησης της δουλείας στην διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου (1861-1865).

    Η απομάκρυνση του εμβλήματος εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Μισισίπι με πλειοψηφία 91 ψήφων υπέρ έναντι 23 κατά και το αποτέλεσμα έγινε δεκτό με χειροκροτήματα.

    Στη συνέχεια, η Γερουσία ενέκρινε τη διάταξη με 37 ψήφους υπέρ έναντι 14 και οι γερουσιαστές το γιόρτασαν με επευφημίες και αγκαλιές.

    Το Μισισίπι είναι η τελευταία πολιτεία που έχει το έμβλημα των Νοτίων στη σημαία του, αφού η γειτονική Τζόρτζια το αφαίρεσε το 2003.

    Ο νόμος που ψηφίστηκε χθες καλεί μια επιτροπή να σχεδιάσει την νέα σημαία που θα περιλαμβάνει τη φράση «In God We Trust», που αναγράφεται στο νόμισμα των ΗΠΑ.

    Οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν για τη νέα σημαία τον Νοέμβριο. Εάν την απορρίψουν, η πολιτεία δεν θα έχει σημαία έως ότου εγκριθεί ένα νέο σχέδιο.

    Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Μισισίπι, Τζον Χορν, δήλωσε ότι η αλλαγή της σημαίας από μόνη της δεν θα εξαφανίσει τις επιρροές του ρατσιστικού παρελθόντος στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες. «Αλλά είναι ένα μεγάλο βήμα στην πορεία για την αναγνώριση της ανθρώπινης φύσης και της αξίας που δίνει ο Θεός σε όλους», είπε.

    Ο κυβερνήτης Τέιτ Ριβς, ο οποίος δεν ήταν υπέρ της κοινοβουλευτικής συζήτησης για τη σημαία, δήλωσε το Σάββατο ότι δεν θα ασκήσει το δικαίωμα βέτο και θα επικυρώσει τον νόμο εάν εγκριθεί.



    ΣΧΟΛΙΑ