• Πολιτική

    Ισπανία: Το υπουργείο Επιστημών αναλαμβάνει ο πρώτος Ισπανός αστροναύτης

    πεδρο-σαντσεθ-

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ


    Τον πρώτο Ισπανό που ταξίδεψε στο διάστημα, τον αστροναύτη Πέδρο Ντούκε, τοποθετούν στη θέση του νέου υπουργού Επιστημών στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, όπως ανέφεραν πηγές του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE). Και όλα αυτά, ενώ στην Ελλάδα οι παρεμβάσεις των στελεχών του υπουργείου Ψηφιακής πολιτικής  οδήγησαν σε παραίτηση των διεθνώς αναγνωρισμένο καθηγητή αστροφυσικής Σταμάτη Κριμιζή από τη νεοσυσταθείσα Διαστημική Υπηρεσία της χώρας.

    Ο Ντούκε, λοιπόν, ο οποίος έχει σπουδάσει αεροναυπηγική και έγινε διάσημος σε όλη την Ισπανία όταν πραγματοποίησε την πρώτη του αποστολή στο διάστημα, πριν από 20 χρόνια, θα αναλάβει το υπουργείο στο οποίο υπάγονται επίσης τα πανεπιστήμια και ο τομέας της καινοτομίας.

    Ο πρώην αστροναύτης αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο της Μαδρίτης το 1986 και έξι χρόνια αργότερα επιλέχθηκε για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης υποψήφιων αστροναυτών της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Αφού εκπαιδεύτηκε στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, έκανε την πρώτη του διαστημική πτήση το 1998 με το διαστημικό λεωφορείο Discovery. Έμεινε για εννέα ημέρες στο διάστημα, πραγματοποιώντας τριάντα επιστημονικά πειράματα που σχετίζονται με θέματα όπως η ανάπτυξη των φυτών και η ανθρώπινη γήρανση έξω από τον πλανήτη Γη. Οκτώ εκατομμύρια Ισπανοί παραακολούθησαν την πρώτη του διαστημική περιπέτεια ζωντανά.

    Πέντε χρόνια αργότερα, το 2003, ο Ντούκε επέστρεψε στο διάστημα, αυτή τη φορά με έναν ρωσικό πύραυλο Σογιούζ που τον μετέφερε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Προηγουμένως, το 1999, είχε τιμηθεί με το περίβλεπτο Βραβείο Πρίγκιπας των Αστουριών για τη διεθνή συνεργασία, το οποίο συχνά αποκαλείται “Νόμπελ του Ισπανόφωνου Κόσμου”.

    Τα τελευταία χρόνια είχε αναδειχθεί σε πολέμιο πρακτικών όπως η ομοιοπαθητική, ενώ επέκρινε δριμύτατα τις περικοπές στην επιστημονική έρευνα και την εκπαίδευση που προωθούσε ο πρώην πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

    “Εν μέσω κρίσης, η κοινωνία πρέπει να ενεργεί με σοφία για να μην υποθηκεύει το μέλλον της”, είχε γράψει ο ίδιος σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε το 2012 στην εφημερίδα El Pais και έφερε τον τίτλο “Επενδύοντας στην επιστήμη για τα παιδιά μας”. “Νομίζω ότι είναι προφανές ότι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση και η προώθηση της επιστήμης είναι επενδύσεις, διότι μπορεί να περιμένουμε μελλοντικα να μας επιστρέψουν πολλαπλάσια τις επενδυσεις μας σε αυτούς τους τομείς . Βλέπω με μεγάλη ανησυχία ότι τα στοιχεία αυτά αντιμετωπίζονται απλά σαν … έξοδα”, πρόσθετε.

    Έναν χρόνο αργότερα, κατά τη διάρκεια των μεγαλύτερων κινητοποιήσεων επιστημόνων κατά των περικοπών της κυβέρνησης του Μαριανο Ραχόι τόνιζε ότι “εάν συνεχίσουμε να μην επενδύουμε στο μέλλον, η χώρα θα βυθιστεί για πάντα”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο το τέως MEGA Κύπρου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκινούν από αύριο να ψηφίζουν 3 εκατ. Τούρκοι του εξωτερικού

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μέχρι το 2025 υποχρεωτικά το 15% των αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν θα είναι ηλεκτροκίνητα



    ΣΧΟΛΙΑ