• Πολιτική

    «Εισηγήσεις» στον Τσίπρα να κυρώσει άμεσα τη Συμφωνία των Πρεσπών : «Έχουμε διπλή πλειοψηφία»

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια


    Εισηγήσεις για άμεση κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή, σε πολύ σύντομο διάστημα από την έγκρισή της στη Βουλή των Σκοπίων δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Εξωτερικών, οι εισηγήσεις στον πρωθυπουργό θέλουν μάλιστα τη διαδικασία για την κύρωση να πραγματοποιείται μέσα στον Ιανουάριο.

    Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή της ΠΓΔΜ στην τελική ψηφοφορία της 9ης Ιανουαρίου. Όπως μάλιστα αναφέρουν, «οι αλλαγές στο Σύνταγμα τους μας ικανοποιούν».

    Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σπεύδουν να διαψεύσουν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Τσίπρας σκέφτεται να αφήσει την κύρωση της Συμφωνίας στην επόμενη κυβέρνηση. «Όχι, δεν θα αφήσουμε εκκρεμότητες στη ΝΔ» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

    Οι πηγές του υπουργείου, επικεφαλής του οποίου είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν φαίνεται να ανησυχούν για τη στάση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος δηλώνει πως θα αποσυρθεί από την κυβέρνηση. Όπως μάλιστα επισημαίνουν, «έχουμε διπλή πλειοψηφία και για την συμφωνία των Πρεσπών και για την ψήφο εμπιστοσύνης, αν χρειαστεί». Και αυτό παρά το γεγονός πως οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που φέρονται πρόθυμοι να ψηφίσουν την συμφωνία, δηλώνουν πως δεν θα στηρίξουν τη κυβέρνηση σε περίπτωση που τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης!

    Ως προς τις σχέσεις με την Αγκυρα οι διπλωματικές αυτές πηγές σημείωναν πως «δεν είναι καλό να έχεις μια εχθρική Τουρκία» για να προσθέσουν: «Δεν προκαλούμε, αλλά δεν θα ανεχθούμε σε δικό μας έδαφος κατάληψη».

    «Μέσα στον Ιανουάριο παλεύουμε να προλάβουμε το ταξίδι στην Τουρκία» έλεγαν οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στο ταξίδι του Αλ Τσίπρα στην γείτονα. Ενώ ως προς την στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας ανέφεραν πως η Ουάσιγκτον είναι ξεκάθαρη: «Ή θα πάρετε patriot ή S400 με κυρώσεις».



    ΣΧΟΛΙΑ