• Πολιτική

    Εισαγγελείς για Φρουζή: «Αδύνατον να προταθεί προστασία σε ήδη κατηγορούμενο»

    Ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής


    Όταν ο Κωνσταντίνος Φρουζής υποστηρίζει ότι του προτάθηκε από τους εισαγγελείς Διαφθοράς προστασία, με αντάλλαγμα μια ομολογία ενοχής πολιτικών προσώπων, ήταν ήδη κατηγορούμενος στην υπόθεση της Novartis.

    Αυτό επισημαίνουν εισαγγελικές πηγές θέλοντας να καταδείξουν ότι δεν είναι δυνατόν πρόσωπο που ήδη διώκεται ποινικά να απολαύσει τα ευεργετήματα του νόμου για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

    Στη χθεσινή κατάθεση του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis Ελλάδος φέρεται να υποστήριξε ότι το Μάιο του 2018, παρουσία δύο δικηγόρων του, η Ελένη Τουλουπάκη του πρότεινε να μιλήσει για εμπλοκή συγκεκριμένων πολιτικών για να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας.

    «Από το Φεβρουάριο του 2018, είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Φρουζή από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, σχολιάζουν εισαγγελικές πηγές και συνεχίζουν:

    «Επιπλέον, στον κ.Φρουζή είχε απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα και είχαν δεσμευτεί τραπεζικοί λογαριασμοί που διατηρούσε στην Ελβετία. Πώς είναι δυνατόν να του έγινε τέτοια πρόταση, αφού είχε ήδη καταστεί κατηγορούμενος τρεις μήνες νωρίτερα;

    Ως κατηγορούμενος, μπορεί να λέει ό,τι θέλει για να υπερασπίσει τη θέση του. »

    Την ίδια ώρα, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται η σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών, η οποία θα αποφασίσει εάν θα αναθέσει την περαιτέρω έρευνα της Novartis σε εφέτη ειδικό ανακριτή.

    Στην παραγγελία του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Β. Πλιώτα ζητά την ανάθεση του συνόλου της έρευνας -σε όποιο δικονομικό στάδιο κι αν βρίσκεται- σε δύο, τρεις ή περισσότερους εφέτες ειδικούς ανακριτές, προκειμένου η έρευνα που καθυστερεί, να ολοκληρωθεί γρήγορα αλλά και για να αποφευχθεί η πολυδιάσπαση της υπόθεσης.



    ΣΧΟΛΙΑ