• Πολιτική

    Ήρθε η ώρα του βουνού: Στο Μέτσοβο για ένα τετραήμερο ο Μητσοτάκης – Τα σενάρια για τον Πρόεδρο

    • Νένα Σώκου

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Για το ορεινό Μέτσοβο αναχωρεί το απόγευμα της 25ης Δεκεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

    Αν ισχύσουν όσα είχε πει στην συνάντησή του με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, πριν από λίγους μήνες, ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει τις λίγες ημέρες ανάπαυσης την περίοδο των Χριστουγέννων στο βουνό, για να καταλήξει στο πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Προσπαθώντας να διαβάσει κανείς ανάμεσα από τις γραμμές, υπάρχουν δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως αυτή του Γιώργου Γεραπετρίτη, πριν από λίγο καιρό, που δείχνουν προς κάποιες κατευθύνσεις ως προς το πρόσωπο που θα προτείνει ο πρωθυπουργός.

    «Αυτονοήτως έθεσε ο πρωθυπουργός το πλαίσιο ότι είναι λογικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που είναι αρχηγός του κράτους, προφανώς να είναι ένα πρόσωπο στο οποίο θα συγκλίνει η κοινωνία και με πολιτική που θα έχει χαρακτηριστικά που θα δημιουργούν κεντρομόλες και όχι φυγόκεντρες τάσεις» είχε πει στα τέλη Νοεμβρίου ο κ. Γεραπετρίτης.

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκφράζει την ενότητα του έθνους, άρα υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να είναι σθεναρός υπερασπιστής των εθνικών θέσεων» είπε στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γεραπετρίτης.

    Ακολούθησε η ένταση στα ελληνοτουρκικά, με την υπογραφή των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης, διαμορφώνοντας μια συγκυρία που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ο Πρόεδρος να είναι ένα πρόσωπο που θα ενώνει όχι μόνο την κοινωνία, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις.

    Μια ακόμη παράμετρο έβαλε προ ημερών και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία παρατήρησε εύστοχα πως «δεν θα ήθελα να δω έναν Πρόεδρο που ως πρόσωπο θα προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις. Δεν θα ήθελα έναν ΠτΔ που θα χρειαστεί εντατικά μαθήματα για να μάθει τι θα πει υφαλοκρηπίδα».

    Η περίπτωση Παυλόπουλου

    Οι περιγραφές Γεραπετρίτη και Μπακογιάννη σκιαγραφούν με αρκετή ακρίβεια το προφίλ του Προκόπη Παυλόπουλου, για τον οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις εκφράζονται με θετικά λόγια για τον τρόπο με τον οποίο εκτέλεσε τα καθήκοντά του στη διάρκεια της θητείας του.

    Αν και ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν είναι ο μόνος που γνωρίζει τι είναι υφαλοκρηπίδα, ωστόσο στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός θέλει να υπάρξει συναινετικός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος της της Δημοκρατίας μπορεί να πάει για δεύτερη θητεία, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που δεν στήριξε την υποψηφιότητά του το 2015.

    Από κει και πέρα υπάρχει και το ενδεχόμενο συμμαχίας με την Φώφη Γεννηματά, η οποία έβαλε στο τραπέζι τα ονόματα των τριών προηγούμενων προέδρων του ΠΑΣΟΚ: του Κώστα Σημίτη, του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Από τους τρεις, μόνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μία λύση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς υπήρξε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, εκπληρώνει δηλαδή μερικώς τον όρο της συναίνεσης, ενώ θα μπορούσε να κατευνάσει και τις αντιδράσεις εκείνων που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό και θέλουν να τον δουν στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Μετά υπάρχει και το θέμα της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι έχει φτάσει η ώρα να είναι γένους θηλυκού ο επόμενος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου και υπάρχουν και τα ονόματα που έχουν πέσει κατά καιρούς στο τραπέζι: η πρόεδρος του ΣτΕ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Άννα Διαμαντοπούλου, η Μαρία Δαμανάκη και η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου.

    Προσφάτως, ακούστηκε και το όνομα της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαριέττας Γιαννάκου.

    Η επιλογή μιας γυναίκας για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα ήταν και μια απάντηση σε όσους διατυπώνουν κριτική για το γεγονός ότι στο υπουργικό συμβούλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχουν σήμερα ελάχιστες γυναίκες.

    Υπάρχουν, βεβαίως, και άλλα ονόματα που ακούγονται στα πηγαδάκια: του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, όπως και το όνομα-έκπληξη του προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλου.



    ΣΧΟΛΙΑ