• Πολιτική

    Ιράν: Πλήθος κόσμου στην κηδεία Σουλεϊμανί – 13 «εφιαλτικά σενάρια» εκδίκησης σχεδιάζει η Τεχεράνη

    • NewsRoom


    Χιλιάδες κόσμος συγκεντρώθηκε για να τιμήσει τον υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί αυτή τη φορά στη γενέτειρά του, στη πόλη Κερμάν, όπου θα ταφεί και η σορός του.

    Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις του Ιράν για να τιμήσουν τον αξιωματικό, συμπεριλαμβανομένου του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου ηγέτη της χώρας, που έμοιαζε να μη μπορεί να συγκρατήσει τα συναισθήματά του πάνω από το φέρετρο του στρατιωτικού που είχε καλυφθεί με το ιρανικό εθνικό σύμβολο.

    Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε σε απευθείας σύνδεση πλάνα με χιλιάδες ανθρώπους, αρκετοί εκ των οποίων μαυροντυμένοι να έχουν κατακλύσει τους δρόμους της πόλης Κερμάν για να θρηνήσουν τον ανώτατο αξιωματικό, ο οποίος για ορισμένους αναλυτές ήταν ατύπως ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος στη χώρα.

    13 σενάρια εκδίκησης εξετάζει η Τεχεράνη

    Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ιράν ανακοινώνει πως η Τεχεράνη εξετάζει 13 διαφορετικά σενάρια εκδίκησης, προκειμένου να απαντήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί.

    Σύμφωνα με τον Αλί Σαμχανί ακόμα και το πιο αδύναμο εξ αυτών θα αποτελέσει «ιστορικό εφιάλτη» για τις ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

    «Οι Αμερικανοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως μέχρι τώρα έχουν συζητηθεί στο συμβούλιο 13 σενάρια εκδίκησης και, αν υπάρξει συναίνεση για την εφαρμογή ακόμη και του ηπιότερου σεναρίου, θα είναι ιστορικός εφιάλτης για τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Αλί Σαμχανί, γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων FARS.

    «Ακόμα και αν το πιο αδύναμο από τα σενάρια πάρει το “πράσινο φως”, η εφαρμογή του θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ιστορικό εφιάλτη για τους Αμερικανούς. Για την ώρα, για λόγους ασφαλείας, δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Θα απαντήσουν όλες οι δυνάμεις της αντίστασης» είπε χαρακτηριστικά ο Σαμχανί.

    Στο μεταξύ ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έδωσε εντολή να αυξηθεί ο προϋπολογισμός των Φρουρών της Επανάστασης με το ισόποσο των 225 εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που έπραξε το κοινοβούλιο της χώρας, δήλωσε ο Λαριτζανί, σύμφωνα με το κρατικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

    Η αύξηση αυτή σχετίζεται με την υλοποίηση του σχεδίου «σκληρής εκδίκησης» εναντίον των ΗΠΑ για τον φόνο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, διευκρίνισε ο Λαριτζανί.

    Τρομοκράτες οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις

    Το ιρανικό κοινοβούλιο χαρακτήρισε «τρομοκράτες» όλους τους διοικητές του Πενταγώνου που ευθύνονται για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, όπως και το σύνολο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, μετέδωσε το IRNA.

    Οι Ιρανοί βουλευτές τροποποίησαν πρόσφατο νόμο που χαρακτήριζε «τρομοκρατική οργάνωση» τις αμερικανικές δυνάμεις που είναι ανεπτυγμένες από το Κέρας της Αφρικής ως την κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή.

    Το νέο νομοσχέδιο επεκτείνει τον χαρακτηρισμό αυτόν στο Πεντάγωνο, σε όλες τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και σε όλα τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στον φόνο του Σουλεϊμανί.

    Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίσθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές, πολλοί από τους οποίους φώναξαν «Θάνατος στις ΗΠΑ».



    ΣΧΟΛΙΑ