• Πολιτική

    Υπουργείο Δικαιοσύνης: Εκδήλωση με θέμα την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω αναπηρίας

    Υπουργείο Δικαιοσύνης: Εκδήλωση με θέμα την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω αναπηρίας


    Ολοκληρώθηκε η τρίτη κατά σειρά εκδήλωση της ομάδας του έργου «Αναπτύσσοντας μία ολοκληρωμένη στρατηγική ενάντια στον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τα εγκλήματα μίσους», που διοργανώθηκε διαδικτυακά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης με θέμα την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω αναπηρίας.

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι:

    κ. Γιώργος Κώτσηρας, Υφυπουργός Δικαιοσύνης

    κ. Γεώργιος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας

    Δρ. Ελευθερία Μπερνιδάκη –  Άλντους, Α΄ Αντιπρόεδρος, Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, τ. βουλευτής Επικρατείας

    κ. Δημήτρης Λογαράς, επιστημονικό στέλεχος, Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία  (Ε.Σ.Α.μεΑ.)

    κ. Αντώνης Τσαπατάκης, Παραολυμπιονίκης

    Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Σωσώ Χονδρογιάννη.

    Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Κώτσηρας, υπογράμμισε τα εξής: «Από τον Δεκέμβριο του 2020 εκπονήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που θέτει ξεκάθαρους και μετρήσιμους στόχους, ώστε να αντιμετωπιστεί στην ολότητά του ένα σύνθετο πρόβλημα με βάση τις θεμελιώδεις αρχές και κατευθύνσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών.  Το όλο εγχείρημα τελεί υπό τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, με έντονο το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

    To Υπουργείο Δικαιοσύνης διαδραματίζει έναν κομβικό ρόλο τόσο ως επισπεύδον Υπουργείο στην υλοποίηση δράσεων του Εθνικού Σχεδίου όσο και στην παρακολούθηση και εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

    Με βάση τις κατευθύνσεις του άρθρου 13 της σύμβασης του ΟΗΕ υλοποιούνται δράσεις του Εθνικού Σχεδίου εξασφαλίζοντας στα Άτομα με Αναπηρίες αποτελεσματική πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, σε ίση βάση με τους άλλους.

    Συγκεκριμένα, ξεκίνησε  η διαδικασία για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στα δικαστικά κτήρια, ενώ παράλληλα συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας για την εναρμόνιση των διατάξεων των Κωδίκων  και της ορολογίας που χρησιμοποιείται σε αυτούς με την προσέγγιση της Σύμβασης καθώς και για την εξέταση αναπροσαρμογής των όρων παροχής νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος στοχεύοντας στη θέσπιση θετικών μέτρων για τα Άτομα με Αναπηρία.

    Επιπλέον, στην αλλαγή του νομικού πλαισίου για την Εθνική Σχολή Δικαστικών λειτουργών (με τον ν. 4871/2021) εντάχθηκε για πρώτη φορά νομοθετικά στο θεματολόγιο των προγραμμάτων υποχρεωτικής επιμόρφωσης των δικαστικών λειτουργών ξεχωριστή θεματική για την επιμόρφωση των δικαστών επί των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία.

    Επιπρόσθετα, έπειτα από στενή συνεργασία και των δύο φορέων υπογράφηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2021  Πρωτόκολλο Συνεργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου τομέα στο αντικείμενο των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.».

    Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναδεικνύει τα ζητήματα των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, στην οποία ο ίδιος εκπροσωπεί την Κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

    Τέλος, ο κ. Κώτσηρας  ανέφερε ότι στο Υπουργείο  Δικαιοσύνης υλοποιούνται οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και σχεδιάζονται και αναλαμβάνονται περαιτέρω πρωτοβουλίες με στόχο την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία στη Δικαιοσύνη.

    Ο κ. Γεώργιος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, επεσήμανε ότι «Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία συνιστά το βασικότερο εργαλείο υλοποίησης της σχετικής σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Το Υπουργείο Εργασίας διαδραματίζει κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό και την εφαρμογή συνεκτικών και ολοκληρωμένων πολιτικών για τα Άτομα με Αναπηρία. Η συμπερίληψη και η ορατότητα των Ατόμων με Αναπηρία σε όλες τις πτυχές της πολιτικής μας δράσης,  αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης». Επιπλέον, ο κ. Σταμάτης σημείωσε ότι «Τα προγράμματα παροχής εύλογων προσαρμογών που υλοποιούμε μέσω του ΟΑΕΔ αποτελούν ουσιαστικό προαπαιτούμενο για την ενεργή ενσωμάτωση των Ατόμων με Αναπηρία στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς, εκτός από την διασφάλιση της προσβασιμότητας στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, η κατοχύρωση της ανεμπόδιστης πρόσβασης όλων των Ατόμων με Αναπηρία στον ψηφιακό δημόσιο χώρο». Υπογράμμισε, επίσης, πως «Τα Άτομα με Αναπηρία βρίσκονται διαχρονικά αντιμέτωπα με εμπόδια και διακρίσεις και αυτό πλέον αλλάζει ουσιαστικά με τις θεσμικές πρωτοβουλίες   που αναλαμβάνουμε,  στοχεύοντας σε μία ποιοτική μετάβαση, από ένα αμιγώς ιατροκεντρικό επιδοματικό σύστημα, σε μια δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας».

    Η Δρ. Ελευθερία Μπερνιδάκη – Άλντους, Α΄ Αντιπρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, τ. βουλευτής Επικρατείας, κατά την τοποθέτησή της σημείωσε ότι «Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να συγκροτήσει την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας είναι μια τολμηρή απόφαση, γιατί αυτό ήταν ένα διαχρονικό αίτημα του χώρου της αναπηρίας». Σημείωσε ότι «Οι πιο αρνητικές διακρίσεις και τα στερεότυπα οφείλονται κυρίως στην άγνοια, γιατί η άγνοια γεννά φόβο και προκαταλήψεις, άρα είναι απαραίτητη η επιμόρφωση των στελεχών του Κράτους, καθώς και η εκπαίδευση των πολιτών αναφορικά με το τι σημαίνει να έχεις συμπολίτη ΑμεΑ», ενώ πρόσθεσε ότι «Κάθε άτομο είναι σε θέση να ξεπεράσει αφάνταστες δυσκολίες και να πετύχει πράγματα και τώρα ιδιαίτερα που έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που ενθαρρύνει τη συμπερίληψη των Ατόμων με Αναπηρία και στην εκπαίδευση, στην κοινωνική ζωή και στο δομημένο περιβάλλον όλα είναι πιο αισιόδοξα».

    Ο κ. Δημήτρης Λογαράς, επιστημονικό στέλεχος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι διακρίσεις  σε βάρος των Ατόμων με Αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε όλες τις πτυχές της ζωής τους παίρνουν τη μορφή εμποδίων και παρουσίασε στοιχεία από το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία σχετικά με τις διακρίσεις που υφίστανται τα Άτομα με Αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στους τομείς της απασχόλησης και της εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στον τρόπο αναπαραγωγής των διακρίσεων και στους τρόπους άρσης αυτών. Μεταξύ άλλων, ανέφερε την εφαρμογή των απαιτήσεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και την επέκταση της αρχής ίσης μεταχείρισης και πέραν του τομέα της απασχόλησης και της εργασίας, όπως άλλωστε προβλέπεται στο άρθρο 24 του ν. 4443/2016 και στο άρθρο 74  του ν. 4488/2017.

    Ο παραολυμπιονίκης κ. Αντώνης Τσαπατάκης, τέλος, ανέφερε ότι «Θα πρέπει να υπάρξουν επιπρόσθετες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα μπορούν να προστατεύουν τον εργαζόμενο που μπορεί να περιέλθει σε κάποια αναπηρία ή και τον εργαζόμενο που έχει κάποια αναπηρία και ίσως αντιμετωπίσει καταστάσεις εκφοβισμού». Τόνισε, ακόμη, ότι «Χρειάζεται να αλλάξουμε την κοινωνία ως προς την ισότητα, να είμαστε ίσοι και να μη συζητάμε για ανθρώπους με αναπηρία ή χωρίς, αλλά μόνο για ανθρώπους».

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Αναπτύσσοντας μια ολοκληρωμένη στρατηγική ενάντια στον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τα εγκλήματα μίσους», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Rights, Equality and Citizenship 2014-2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσω της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ, με εταίρους τη Βουλή των Ελλήνων και το Κέντρο Πολιτικών Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου.

    Διαβάστε επίσης

    Εισαγγελική παρέμβαση για τις διακοπές ρεύματος

    Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Συμβολική παροχή τα ποσά που εξαγγέλθηκε ότι θα δοθούν από την Πολιτεία

    Νovartis: Το σκεπτικό της απαλλαγής Γεωργιάδη – Αβραμόπουλου
     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ