• Πολιτική

    ΥΠΟΙΚ: Σε εφαρμογή η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή μέχρι το τέλος του 2022

    • NewsRoom
    Ολόκληρο το σχέδιο για το νέο επίδομα θέρμανσης - Έρχονται οι ΚΥΑ

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Με αποφάσεις του το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε σε εφαρμογή την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή, όπως είχε ψηφιστεί στον πρόσφατο φορολογικό νόμο.

    Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, με τις δύο αποφάσεις αναστέλλεται ο ΦΠΑ στα ακίνητα για τρία έτη, δηλαδή έως το τέλος του 2022.

    Η πρώτη απόφαση καθορίζει τη διαδικασία για τη χορήγηση αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 6 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000), ενώ η δεύτερη απόφαση αφορά στη διαδικασία διακανονισμού ήδη εκπεσθέντος φόρου για ακίνητα που υπάγονται σε καθεστώς αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ.

    Το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ, όπως σημειώνει το ΥΠΟΙΚ, στοχεύει στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και σε συνδυασμό με άλλες, ήδη εφαρμοζόμενες ρυθμίσεις, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η παροχή κινήτρων για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, αναμένεται να έχουν σημαντικά οφέλη για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες και να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ενίσχυση του συνόλου των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τον κλάδο της οικοδομικής δραστηριότητας και των κατασκευών.



    ΣΧΟΛΙΑ