• Πολιτική

    ΥΠΕΞ: Είμαστε υπέρ της πολιτικής λύσης στην Λιβύη – Με επέμβαση απειλεί το Κάιρο τον Σάρατζ

    Αυστηρή απάντηση σε Άγκυρα: Απαράδεκτες οι προκλήσεις και οι απειλές - Απορρίπτονται οι αβάσιμες αιτιάσεις


    Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της επίλυσης της λιβυκής κρίσης με πολιτικές διαδικασίες, σημειώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη και τις αιγυπτιακές προσπάθειες για πολιτική λύση.

    «Η χώρα μας τάσσεται σταθερά υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της επίλυσης της λιβυκής κρίσης με πολιτικές διαδικασίες, ενώ πρόσφατα από κοινού με άλλες χώρες, εξέφρασε την υποστήριξή της στις αιγυπτιακές προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, την οποία και επαναλαμβάνει» επισημαίνει ο κ. Γεννηματάς.

    Απειλεί με επέμβαση η Αίγυπτος

    Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προώθηση των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του στρατηγού Σάρατζ που υποστηρίζονται από την Άγκυρα, προς την στρατηγική λιβυκή πόλη της Σύρτης, μπορεί να οδηγήσει στην άμεση επέμβαση του Καΐρου, με φόντο τις εντάσεις με την Τουρκία.

    Με την υποστήριξη της Άγκυρας, οι πιστές δυνάμεις στην GNA -που εδρεύει στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ- έχουν σημειώσει σημαντικές νίκες από τις αρχές Ιουνίου, ανακτώντας τον έλεγχο όλης της βορειοδυτικής Λιβύης.

    Οι αντίπαλες δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από την Αίγυπτο, υποχωρούν τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς υφίστανται ήττες επί του πεδίου.

    Οι δυνάμεις της GNA ωστόσο παραμένουν στην περιοχή, χωρίς να συνεχίζουν την προώθησή τους προς την παράκτια πόλη της Σύρτης, στρατηγικό σημείο προς την ανατολική Λιβύη και υπό τον έλεγχο του στρατάρχη Χαφτάρ.

    Γενέτειρα του πρώην δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι, η Σύρτη, καθώς και η Αλ-Τζούφρα, νοτιότερα, αποτελούν «κόκκινη γραμμή», προειδοποίησε ο Σίσι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

    Αν περάσουν αυτή τη γραμμή, η ασφάλεια της Αιγύπτου, που μοιράζεται σύνορα με τη Λιβύη, θα χρειαστεί μια «άμεση επέμβαση» των αιγυπτιακών δυνάμεων στη χώρα, δήλωσε ο Σίσι.

    «Κάθε άμεση επέμβαση της Αιγύπτου καθίσταται νόμιμη στο διεθνές επίπεδο, είτε βάσει του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για τη νόμιμη αυτοάμυνα είτε βάσει της μόνης νόμιμης αρχής εκλεγμένης από τον λαό της Λιβύης: το κοινοβούλιο της Λιβύης» που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε ο Σίσι.

    «Αν ο λιβυκός λαός μας ζητήσει να επέμβουμε, αυτό είναι ένα μήνυμα προς τον κόσμο ότι η Αίγυπτος και η Λιβύη μοιράζονται (…) κοινά συμφέροντα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα» πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ