• Πολιτική

    ΗΠΑ: Bέτο Τραμπ στο αμυντικό νομοσχέδιο – «Είναι δώρο για την Κίνα και τη Ρωσία»

    • NewsRoom
    Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ Πηγή Wikimedia Commons

    Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ Πηγή Wikimedia Commons


    Βέτο άσκησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο αμυντικό νομοσχέδιο των 740 δισ. δολαρίων.

    «Δυστυχώς, ο νόμος δεν περιλαμβάνει κρίσιμα μέτρα εθνικής ασφάλειας, περιλαμβάνει διατάξεις που δεν σέβονται τους βετεράνους μας και την ιστορία του στρατού μας, και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της κυβέρνησής μου να βάλει την Αμερική πρώτη στις εθνικές μας δράσεις ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής», ανέφερε ο Τραμπ, που αποκάλεσε το νομοσχέδιο δώρο στην Κίνα και τη Ρωσία.

    Βασική αιτία της διαφωνίας Τραμπ, πάντως, θεωρείται η άρνηση του Κογκρέσου να περιληφθεί το νομοσχέδιο η κατάργηση της Ενότητας 230, η οποία αφορά το διαδίκτυο και συγκεκριμένα την προστασία διαδικτυακών εταιρειών, όπως η Facebook και η Twitter, από αγωγές που σχετίζονται με θέματα ελευθερίας του λόγου. Παράλληλα, ζητούσε να προβλέπει πιο σταθερή απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό.

    To νομοσχέδιο προβλέπει επίσης και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

    Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει τώρα στο Κογκρέσο και θα χρειαστεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία και από τα δύο σώματα, προκειμένου να ξεπεραστεί το προεδρικό βέτο.

    Στις 11 Δεκεμβρίου, η Γερουσία είχε υπερψηφίσει με ευρεία πλειοψηφία 84-13 το νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει αυξήσεις στις ένοπλες δυνάμεις και έξτρα αμοιβές για όσους λαμβάνουν μέρος σε επικίνδυνες αποστολές. Η ισχυρή πλειοψηφία τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να δώσει  τη δυνατότητα στο Κογκρέσο να παρακάμψει το βέτο του προέδρου.



    ΣΧΟΛΙΑ