• Πολιτική

    Υπ. Πολιτισμού: Καμία μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του υπουργείου στο Υπερταμείο

    • NewsRoom

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής


    «Καμία μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει γίνει προς την ΕΤΑΔ» διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής.

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, σε δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό Έψιλον σήμερα, ανέφερε επίσης πως «οι μόνες μεταβιβάσεις που έχουν γίνει, είναι εκείνες στις οποίες προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση προς το ΤΑΙΠΕΔ, όπως τα ακίνητα της Πλάκας, αλλά και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού».

    «Χαίρομαι λοιπόν» συνέχισε ο κ. Στρατής «που η αντιπολίτευση συνυπογράφει σήμερα τη χθεσινή μας ανακοίνωση ότι η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας δεν εκχωρείται και δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής. Τόσο η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, όσο και ο νόμος, είναι σαφείς και δεν επιδέχονται άλλης ερμηνείας. Από τις μεταβιβάσεις προς την ΕΤΑΔ εξαιρούνται τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, και τα ακίνητα με μεγάλη περιβαλλοντική αξία».

    Καταλήγοντας δήλωσε: «Για αυτήν την κυβέρνηση, η πολιτιστική κληρονομιά είναι και θα παραμείνει αποκλειστικής διαχείρισης του υπουργείου Πολιτισμού. Όσον αφορά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αυτές οφείλονται στην κατάρρευση του πολιτικού της αφηγήματος μετά την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια».

    Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων σχετικά με απόφαση της κυβέρνησης να μεταβιβαστούν στο Υπερταμεία μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στις λίστες με τα ακίνητα που μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο.

    Όπως είπε η βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, στον ΣΚΑΪ, το υπουργείο Πολιτισμού έπρεπε να φροντίσει για την εξαίρεση μνημείων και μουσείων, είτε με νομοθετική διάταξη είτε με διοικητική πράξη.

    Δεν το έκανε, και επομένως τα μνημεία (που δεν συμπίπτουν με την έννοια των αρχαιολογικών χώρων) τα μουσεία και άλλα ακίνητα του υπουργείου Πολιτισμού, δεν εξαιρούνται ούτε από τη μεταβίβαση ούτε από τη διαχείριση.

    Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

    «Το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. Διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτόν περιλαμβάνονται:

    – μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων,
    – η τάφρος του Βυζαντινού τείχους,
    – η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων,
    – ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα,
    – συγκροτήματα ενετικών νεωρίων,
    – ο προμαχώνας Μοnigo,
    – o Ενετικός προμαχώνας Lando,
    – το φρούριο Φιρκά και
    – το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης).

    Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία (!),
    – τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου
    – αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως
    – το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος
    – ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης».

    ΝΔ: Ντροπή για τη χώρα

    Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας με την αρμόδια τομεάρχη Πολιτισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη να χαρακτηρίζει την απόφαση μεταβίβασης ντροπή για τη χώρα.  Η πρώην υπουργός της ΝΔ, μιλώντας σήμερα το πρωί σε εκπομπή, υποστήριξε ότι ουσιαστικά τα Μνημεία και τα Μουσεία (10.000 κατά τους αρχαιολόγους) μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο και η κυβέρνηση, είτε από αμέλεια είτε εσκεμμένα, δεν έκανε την απαραίτητη δήλωση εξαίρεσης που έπρεπε να γίνει προκειμένου να μην μπουν στις λίστες του Υπερταμείου οι χώροι που κατά το Σύνταγμα δεν πωλούνται και δεν μεταβιβάζονται.

    Η κ. Κεφαλογιάννη στη δήλωσή της ανέφερε:

    «Η μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών ακινήτων στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ένα πολιτικό τερατούργημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι ντροπή για την χώρα.

    Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού, αγνοούν επιδεικτικά την Συνταγματική τους υποχρέωση για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Αδιαφορούν για την προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων.

    Τους ενημερώνουμε: το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας δεν πωλείται. Τα  μνημεία δεν αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής» .

    Την εκχώρηση στο Υπερταμείο ιστορικών κτηρίων στα Χανιά, αλλά και σε όλη τη Χώρα, φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, με ερώτηση του στον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    Ειδικότερα, ο κ. Φορτσάκης επισημαίνει την ΥΑ με αριθμό ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018- ΦΕΚ Β΄ 2320/2018 εκχώρηση 10.119 δημοσίων ακινήτων, μεταξύ των οποίων και πολλά ιστορικά μνημεία σε όλη τη Χώρα, όπως στα Χανιά, στην ΕΤΑΔ-ΕΕΣΥΠ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θύελλα αντιδράσεων για τη μεταβίβαση μνημείων στο Υπερταμείο – ΝΔ: «Ντροπή για τη χώρα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτη καταγγελία αρχαιολόγων: Μέχρι και μουσεία εκχώρησαν στο Υπερταμείο



    ΣΧΟΛΙΑ