• Πολιτική

    Υπ. Εργασίας: Γιατί καθυστερεί η επέκταση της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων

    • NewsRoom
    Αχτσιόγλου μπλοκάκια

    Έφη Αχτσιόγλου


    Την επέκταση δύο ακόμη συλλογικών συμβάσεων ενέκρινε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ). Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η επέκταση των τοπικών κλαδικών συμβάσεων του τουρισμού στους νομούς Χανίων και Λασιθίου. Το ΑΣΕ εκτιμά ότι η επέκταση αυτή αφορά περίπου 20.000 εργαζόμενους.

    Στη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα δεν κατέστη ωστόσο εφικτό να επεκταθεί και η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων που αφορά το σύνολο της χώρας. Αιτία το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία σύγκρισης των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, μέσω του συστήματος Εργάνη, με εκείνα που κατέθεσαν οι εργοδότες του κλάδου. Σημειώνεται ότι για να εφαρμοστεί η επέκταση μιας κλαδικής σύμβασης, πρέπει να μπορέσει το ΑΣΕ να τεκμηριώσει ότι αυτή ισχύει ήδη για το 51% των εργαζομένων του κλάδου. Έτσι αποφασίστηκε η συζήτηση για τη συγκεκριμένη κλαδική σύμβαση που αφορά δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους να μεταφερθεί για την επόμενη συνεδρίαση του ΑΣΕ, η οποία ορίστηκε για την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου.

    Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα συζητηθούν ακόμα οι περιπτώσεις των συλλογικών συμβάσεων του κλάδου του μετάλλου όπως επίσης και η τοπική κλαδική του τουρισμού που έχει υπογραφεί στη Ρόδο. Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν να έχει υποβληθεί αίτημα και από την ομοσπονδία εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρίες, για να συζητηθεί το ενδεχόμενο επέκτασης και της δικής τους, κλαδικής σύμβασης.

    Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες τέσσερις συλλογικές συμβάσεις, επεκτάθηκαν μόλις την περασμένη Δευτέρα, με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε η αρμόδια υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Πρόκειται για τις συμβάσεις στους κλάδους των τραπεζών, των ναυτιλιακών πρακτόρων, των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και των γραφείων ταξιδίων και τουρισμού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ερχονται αυξήσεις μισθών σε 66.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η απάντηση του υπ. Εργασίας για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: H αλήθεια πίσω από την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων: Έρχονται μειώσεις και «πάγωμα» μισθών



    ΣΧΟΛΙΑ