• Οικονομία

    Η απάντηση του υπ. Εργασίας για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων

    • NewsRoom
    Αχτσιόγλου μπλοκάκια

    Έφη Αχτσιόγλου


    «Μόνο ως αστείο μπορεί κανείς να εκλάβει το σημερινό ρεπορτάζ και τους τίτλους που πασχίζουν να υποστηρίξουν πως η επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης συνιστούν αρνητική εξέλιξη» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

    «Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χαιρετίζει τη μετατροπή του “Ελεύθερου Τύπου” σε χιουμοριστικό έντυπο, ένα είδος που έλειπε από τον ημερήσιο Τύπο. Ο “Ελεύθερος Τύπος” υποστηρίζει ότι οι αμοιβές στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που επεκτάθηκαν με εύρος για τις τράπεζες 833 ευρώ – 1.684 ευρώ, τα γραφεία τουρισμού 800 ευρώ – 1.404 ευρώ, τα ναυτιλιακά πρακτορεία 930 ευρώ – 2.232 ευρώ και τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις 1.023 ευρώ – 2.134 ευρώ, είναι χειρότερες από τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ» σχολιάζει το υπουργείο Εργασίας.

    «Το μόνο πρόβλημα με το χιουμοριστικό ρεπορτάζ είναι ότι μπορεί να το πιστέψουν τα στελέχη της ΝΔ που ανταλλάσσουν γραμμή με την εφημερίδα και να μετατρέψουν τις θέσεις του κόμματός τους σε σενάριο επιθεώρησης. Ας ελπίσουμε ότι η ΝΔ θα επιμείνει στη σοβαρή νεοφιλελεύθερη γραμμή της, που διατύπωσε καθαρά ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας τον Μάιο στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, όπου χαρακτήρισε “προβληματικό συνδυασμό” την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και την υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών, δηλώνοντας ότι “είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε αυτές οι ρυθμίσεις να αναβιώσουν”» προσθέτει το υπουργείο Εργασίας.

    «Σε κάθε περίπτωση, ως υπουργείο Εργασίας έχουμε υποχρέωση να χαλάσουμε την πλάκα του “Ελεύθερου Τύπου” και να ενημερώσουμε τον κ. Μητσοτάκη πως ό,τι απεύχονταν έχει συμβεί. Η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι γεγονός και ενισχύει τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων, ώστε να διεκδικούν και να κερδίζουν καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας» τονίζει το υπουργείο Εργασίας στην ανακοίνωσή του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: H αλήθεια πίσω από την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων: Έρχονται μειώσεις και «πάγωμα» μισθών



    ΣΧΟΛΙΑ