• Πολιτική

    Ημέρες κορονοϊού: Στάση ευθύνης από όλους ζήτησε ο πρωθυπουργός – Ξεκάθαρο μήνυμα στην Εκκλησία


    Μήνυμα ευθύνης έστειλε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα μήνυμα που αφορά όλους. Πρωτίστως την Πολιτεία που οφείλει να προστατέψει την υγεία των πολιτών, τους ίδιους τους πολίτες που οφείλουν να τηρούν αυστηρά τις συστάσεις των ειδικών, αλλά και την Εκκλησία που οφείλει, με την σειρά της, να προστατέψει το ποίμνιό της.

    Το μήνυμα που έστειλε χθες ο πρωθυπουργός ήταν σαφές και ξεκάθαρο: Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας, είπε  και ζήτησε την στήριξη της ηγεσίας της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό.

    «Σήμερα, δεν δοκιμάζονται τα ‘πιστεύω’ μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου. Η αγάπη προς τον ‘πλησίον’, στην οποία ομνύει και η ίδια η Ορθοδοξία.

    » Γι’ αυτό και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις. Η Εκκλησία των πιστών, άλλωστε, είναι μεγάλη.

    » Προσβλέπω στη στήριξη της ηγεσίας της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό. Αλλά ο θεσμικός μου ρόλος μού επιβάλλει να τοποθετηθώ με σαφήνεια στο θέμα.

    » Ξέρω ότι η πίστη αρχίζει, συχνά, εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Όμως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αρκεί όλοι να ακολουθήσουμε συντεταγμένα τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών.

    » Και αναλογιζόμενοι πάντα ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες δίπλα μας».

    Σαφές μήνυμα στο ίδιο πνεύμα του διαγγέλματος του πρωθυπουργού είχε στείλει νωρίτερα, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος είχε απευθύνει σύσταση σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους να μην συνωστίζονται στις εκκλησίες.

    «Η αρμόδια επιτροπή και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση απευθύνουμε στους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ισχυρή σύσταση για την αποφυγή κάθε συγχρωτισμού. Οφείλουν για το δικό τους, αλλά και το γενικό καλό, να αποφεύγουν να βρίσκονται σε χώρους, όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος. Στην ίδια κατεύθυνση, τόσο η Ιερά Σύνοδος όσο και μητροπολίτες συστήνεται να αποφεύγονται πολυπληθείς συναθροίσεις στις εκκλησίες μας» τόνισε χθες ο κ. Πέτσας.

    «Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουμε σε όλους, ιδίως στους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, τα λόγια του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαου: «Κάθε τι που σέβεται την κοινωνία, και τον συνάνθρωπο, αποτελεί έκφραση αγάπης προς τον Θεό» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

    Πάντως, χθες με ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέδωσε ανακοίνωση, στην ανέφερε ότι αναστέλλεται η λειτουργία όλων κατηχητικών και όλων των κλειστών δομών, ενώ ακόμη και τα συσσίτια θα δίνονται σε πακέτο για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός μεταξύ πολλών ατόμων.

    Ο πρωθυπουργός επίσης προανήγγειλε την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού κάποιοι από τους οποίους θα εμφανιστούν στα νοσοκομεία την επόμενη εβδομάδα, ενώ κάποιοι από αυτούς θα συνεχίσουν να εργάζονται και μετά την κρίση του κορονοϊού.

    Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαιτέρως και στην προσωπική ευθύνη που φέρει κάθε πολίτης ξεχωριστά, ο οποίος οφείλει να τηρεί με αυστηρότητα όσα συστήνουν οι ειδικοί, προκειμένου να ανακοπεί η διάδοση του κορονοϊού και να μην ζήσουμε τις δραματικές ώρες που ζει η γειτονική Ιταλία.



    ΣΧΟΛΙΑ