• Πολιτική

    Οικονόμου: «Σήκωσε το γάντι» και κατηγορεί την Αντιπολίτευση για πόλεμο φθοράς – «Χαρτοπόλεμος» ανακοινώσεων για την «γνωμοδότηση Ντογιάκου»

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Σκληρή απάντηση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για τα «χτυπήματα» που δέχεται τις δυο τελευταίες μέρες η κυβέρνηση από την Αντιπολίτευση με αφορμή την γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ΑΔΑΕ. Ο Γιάννης Οικονόμου σήκωσε το γάντι και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για πόλεμο φθοράς.

    «Στην προσπάθεια αυτή, κι όσο πλησιάζουν οι εκλογές, η Αντιπολίτευση έχει να αντιτάξει ένα συντονισμένο σχέδιο φθοράς, ένα συντονισμένο πόλεμο φθοράς, ο οποίος δεν είναι πολιτικός. Και υποστηρίζω ότι δεν είναι πολιτικός γιατί τα μέσα που χρησιμοποιούνται δεν έχουν καμιά σχέση με την πολιτική, όπως τον αντιλαμβάνεται και η Κυβέρνηση και η  κοινωνία. Με ψέματα, με υποκριτικές κραυγές, με αλαλαγμούς, με σκανδαλολογία, με τοξικότητα, με μικροπολιτική, δεν υποστηρίζονται τα συμφέροντα της Πατρίδας και της κοινωνίας. Εξυπηρετούνται μόνο κομματικά συμφέροντα, παρέες και μειοψηφίες που βάζουν το ατομικό πάνω από το συλλογικό και το πατριωτικό».

    Διευκρινίζοντας περαιτέρω την αιτία της κριτικής του είπε: «Τελευταίο εγχείρημα είναι η εκ νέου υπονόμευση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Δικαιοσύνη που κάποιοι την  θέλουν αλά καρτ. Την επαινούν και την στηρίζουν αν οι αποφάσεις της και οι ενέργειές της εξυπηρετούν τις προσωπικές και κομματικές τους επιδιώξεις. Την κατηγορούν και την μάχονται σε αντίθετη κατεύθυνση. Αυτή η συμπεριφορά απάδει προς τη θεσμικότητα. Η Δικαιοσύνη πρέπει να προστατεύεται και να στηρίζεται απροϋπόθετα, προκειμένου να κάνει τη δουλειά της.

    Και για να γίνω ακόμη πιο συγκεκριμένος, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η Κυβέρνηση δεν υπαγορεύει τις απόψεις και το ρόλο, ούτε της Δικαιοσύνης, ούτε των Ανεξάρτητων Αρχών. Δεν πολιτικοποιεί και πολύ περισσότερο δεν κομματικοποιεί το ρόλο τους. Άλλοι είναι εκείνοι που πολιτικοποιούν την λειτουργία, προσεγγίζοντας  πολύ τελευταία, τις Ανεξάρτητες Αρχές. Οι ίδιοι που πολλές φορές κατά το παρελθόν είχαν χαρακτηρίσει τις Ανεξάρτητες Αρχές «μπούρδες» και ισχυρίζονταν δημοσίως ότι πρέπει να επανέλθουν σε πολιτικό έλεγχο. Σήμερα, αυτοί οι ίδιοι προσεγγίζοντας, επαναλαμβάνω, στενότατα κάποιες Ανεξάρτητες Αρχές προσπαθούν μας πείσουν ότι κόπτονται για την Ανεξαρτησία τους».

    Την ίδια στιγμή όμως με  αμείωτη ένταση συνεχίζεται η πίεση προς τη Κυβέρνηση από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με φόντο την γνωμάτευση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ΑΔΑΕ.

    Με νέο εφόδιο στο «οπλοστάσιο» τους τη παρέμβαση των 16 συνταγματολόγων επιχειρούν να στριμώξουν την κυβέρνηση αποδίδοντας της παρέμβαση.

    «Εδώ και δύο ημέρες το σύνολο των νομικών επιστημόνων και συνταγματολόγων της χώρας έχουν αποδομήσει λέξη προς λέξη την πρωτοφανή γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου και το επιχειρούμενο μπλόκο στο έργο διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών από την κατά το Σύνταγμα μοναδική αρμόδια ΑΔΑΕ», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ με σημερινή ανακοίνωση του και προσθέτει:

    «Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: Θα αποδεχθεί δημόσια ο κ. Μητσοτάκης ότι η ΑΔΑΕ έχει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να ερευνήσει ποιοι είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ με πρόσχημα την “εθνική ασφάλεια” ή θα μείνει ως ένοχος, μόνος του με τον κ. Ντογιάκο να κρύβεται πίσω από μία βολική μεν, κατάφωρα αντισυνταγματική δε, γνωμοδότηση για να κρύψει τις ευθύνες του;»

    Σε υψηλούς τόνους και η κριτική από το ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζει ότι «Η παρέμβαση των δεκαέξι συνταγματολόγων αποτελεί ένα ηχηρό καμπανάκι για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου στη χώρα.

    Πρόκειται για μια έκκληση που παραθέτει αυστηρά και αδιάσειστα επιστημονικά επιχειρήματα, υπερβαίνει την κομματική συζήτηση και αποτελεί σαφέστατη μομφή προς όσους επιχειρούν να αποψιλώσουν τις ανεξάρτητες αρχές από τις συνταγματικές τους αρμοδιότητες υπηρετώντας ένα σχέδιο κατάληψης όλων των «αρμών της εξουσίας» και συμπληρώνουν ότι:

    «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχοντας συνείδηση των ευθυνών, που απορρέουν από το γεγονός ότι αποτελεί συνεχιστή και θεματοφύλακα των δημοκρατικών παραδόσεων του λαού και του τόπου, δεν πρόκειται να ανεχθεί την παραμικρή υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών και των κατακτήσεων του κράτους δικαίου.

    Ας μείνει επιτέλους κάτι όρθιο από την επέλαση του επιτελικού κράτους και της συμμαχίας των προθύμων, που με τις ευλογίες του Πρωθυπουργού  λειτουργούν πλέον προδήλως αντισυνταγματικά».

    Διαβάστε επίσης:

    Νίκος Ανδρουλάκης: Ανύπαρκτα ρεφλέξ στο θέμα Ντογιάκου – Υπερίσχυσε ο Τσίπρας

    Αντίο στην ενεργό πολιτική από την Αλέκα Παπαρήγα



    ΣΧΟΛΙΑ