Πολιτική

Οικονόμου: Στις 22 Αυγούστου ανοίγει εσπευσμένα η Βουλή για τις παρακολουθήσεις

  • NewsRoom
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου


«Η Κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη», αναφέρει σε απάντηση του στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για άμεση διενέργεια προ ημερησίας συζήτησης, ο Γιάννης Οικονόμου.

Ακόμη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως: «Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την Κυβέρνηση για το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερησίας διάταξης για το θέμα αυτό στην Ολομέλεια.

Η Κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης αυτής εντός εκείνης της εβδομάδας. Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου.»

Κανένας δεν εξαιρείται από τον νόμο για τις νόμιμες επισυνδέσεις

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε απαντήσει και στην κριτική του Νίκου Ανδρουλάκη στα όσα ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός για το ζήτημα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από την ΕΥΠ.

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε πως ο νόμος που αφορά τις επισυνδέσεις τηλεφώνων της ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας ισχύει από το 1994 (ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ) και δεν προβλέπει εξαιρέσεις για κανένα υποκείμενο. Όπως επεσήμανε, μπορεί η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη να ήταν λάθος, αλλά η νομιμότητα της διαδικασίας δεν αμφισβητείται.

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου, απαντώντας στο αίτημα του κ. Ανδρουλάκη να δημοσιευθεί ο λόγος παρακολούθησής του, ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει καλέσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να ενημερωθεί επίσημα.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Οικονόμου:

Από την πρώτη στιγμή που ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη η Κυβέρνηση επεδίωξε να ενημερώσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κάτι που αυτός επίμονα αρνείται.

Εκτός από την Εξεταστική και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που επίσης θα ασχοληθούν με το ζήτημα, ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί πάντοτε να απευθυνθεί και να λάβει απαντήσεις, με τον δέοντα θεσμικό τρόπο, από τις αρμόδιες αρχές. Επίμονα αρνείται και αυτή την επιλογή.

Η επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη πολιτικά είναι κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, η νομιμότητα της όμως δεν αμφισβητείται. Αν ο κ. Ανδρουλάκης και όλοι όσοι προσποιούνται ότι αμφιβάλουν για τη νομιμότητα θέλουν να βεβαιωθούν για αυτό, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στο νόμο 2225/1994. Εκεί θα βρουν όλα τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας που δεν εξαιρούν κανέναν υποκείμενο από το πεδίο εφαρμογής. Θα βρουν επίσης τις υπογραφές όλων όσων τον εισηγήθηκαν.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Predator και άλλα κακόβουλα λογισμικά μέσω των οποίων έχει γίνει παρακολούθηση ή απόπειρα παρακολούθησης δεκάδων πολιτικών και δημόσιων προσώπων στην Ευρώπη, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν τα έχει προμηθευτεί και καμιά αρχή ασφαλείας στην Ελλάδα δεν τα χρησιμοποιεί. Πρόκειται για ακόμη μία αξιοπρόσεκτη επιμονή του κ. Ανδρουλάκη η άρνηση και αυτής της πραγματικότητας

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης για υπόθεση Ανδρουλάκη: Ήταν λάθος – 4 μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας

Νίκος Ανδρουλάκης: Ζητώ να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησης μου από την ΕΥΠ

Οικονόμου για Ανδρουλάκη: Εκείνος αρνήθηκε να ενημερωθεί για την επισύνδεση – Δεν αμφισβητείται η νομιμότητά τηςΣΧΟΛΙΑ