• Πολιτική

    Οικονόμου: Δεν πάμε στη Σύνοδο του NATO με το ζωνάρι λυμένο για καυγά – Ανυποχώρητοι στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου


    «Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Δεν πηγαίνουμε εκεί «με το ζωνάρι μας λυμένο για καυγά». Πηγαίνουμε να έχουμε μια πολύ δημιουργική συμβολή στην ατζέντα της Συνόδου, που είναι σημαντική, μιας και τα θέματα είναι η διεύρυνση της Συμμαχίας, αλλά και γενικότερα η αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά, όμως, η χώρα, όπως πάντοτε κάνει στις διεθνείς διασκέψεις που συμμετέχει, εκπέμπει πολύ καθαρά μηνύματα», τόνισε σε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

    Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «δεν πάμε να τσακωθούμε με κανέναν. Είμαστε, όμως, ανυποχώρητοι στα ζητήματα της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να αποδομήσουμε, πάρα πολύ ουσιαστικά, με βάση νομικά επιχειρήματα, με βάση την ιστορική αλήθεια, με βάση την πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται, τους όποιους ανιστόρητους και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς, την όποια προσπάθεια επιχειρηθεί κατασκευής μιας πραγματικότητας, κόντρα στην αλήθεια των Συμβάσεων και του Διεθνούς Δικαίου από την οποιαδήποτε πλευρά. Κάθε πρόκληση θ’ απαντηθεί. Η χώρα έχει πολύ καθαρές και σταθερές θέσεις».

    «Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να χρεώνει στην ελληνική πλευρά τη διακοπή των διαύλων επικοινωνίας σε κορυφαίο επίπεδο, γιατί δίαυλοι επικοινωνίας πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν και πάντοτε πρέπει να υπάρχουν. Δεν μπορεί κανείς να χρεώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην ελληνική πλευρά την αλλαγή στάσης της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου από τη συνάντηση που είχαν την Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη. Είχαμε μία συνάντηση στην οποία συμφωνήσαμε πως πρέπει να δούμε τις κοινές προκλήσεις για την περιοχή, μέσα στο καινούργιο πλαίσιο που διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αργότερα, για πολλούς λόγους, που είτε έχουν να κάνουν με το εσωτερικό της Τουρκίας, είτε με τη νευρικότητα της Τουρκίας για τη διεθνή κινητικότητα της Ελλάδος, είτε με άλλα, είχαμε απίστευτες προκλήσεις, τόσο σε ρητορικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο του πεδίου. Δεν νομίζω να μπορεί κανείς να χρεώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτήν την αλλαγή στάσης. Εμείς είμαστε να συζητούμε, όχι, όμως, να συνομιλούμε με το παράλογο. Και βεβαίως όχι για ν’ αφήνουμε αναπάντητες προκλήσεις και απόπειρες της Τουρκίας να δημιουργήσει κατασκευές για δικούς της λόγους, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και τη Διεθνή νομιμότητα».

    «Δεν θέλουμε εντάσεις, θέλουμε πάντοτε σχέσεις καλής γειτονίας. Πιστεύουμε ότι έχουμε πράγματα που πρέπει από κοινού να δούμε και να αντιμετωπίσουμε ως προκλήσεις. Πιστεύουμε ότι το λιγότερο που χρειάζεται ο πλανήτης, η Ευρώπη, οι σύμμαχοι, είναι εστίες έντασης, ακόμη περισσότερες εστίες έντασης, δίπλα σε αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίζουμε να κινούμαστε. Πάντοτε ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά βασικά ζητήματα,  που έχουν να κάνουν με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία», υποστήριξε ο κ. Οικνόμου.

    «Έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη, έχουμε θανάτους αμάχων, έχουμε καταστροφές υποδομών, έχουμε παραβίαση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας μιας χώρας και ο υπόλογος και υπεύθυνος για όλη αυτήν την κατάσταση είναι ο Πρόεδρος Putin και η Ρωσία. Δεν χωράει καμία αμφισβήτηση. Απέναντι σε αυτό, το σύνολο του Δυτικού κόσμου, πρέπει να διαμορφώσει τις συνθήκες, έτσι ώστε, να τερματιστεί η σύγκρουση αυτή και να δικαιωθεί αυτός που υφίσταται την επίθεση».

    Για τις ανατιμήσεις στα καύσιμα

    Για το καινούριο πρόγραμμα για τις τιμές των καυσίμων, ο κ. Οικονόμου είπε ότι είναι αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο και σε ό,τι αφορά στο ύψος του, αλλά και στην περίμετρο. «Θα αφορά  δικαιούχους μέχρι και 45.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, σε αντίθεση με το προηγούμενο που ήταν στις 30.000 ευρώ. Διαχειριζόμαστε μια κρίση που δημιουργεί προβλήματα στη ζωή των ανθρώπων, χωρίς αμφιβολία. Διαχειριζόμαστε μια κρίση, διαθέτοντας πολλά χρήματα, για να μετριάσουμε το αποτύπωμά της».

    «Πάνω από 500 εκατομμύρια είναι το κόστος για τη  στήριξη σε ό,τι αφορά στα καύσιμα. Δεν είναι αμελητέο. Αντιλαμβάνομαι ότι η πίεση είναι μεγάλη. Όμως, είναι μια ανάσα, είναι μια ανακούφιση, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που μέχρι στιγμής έχει η οικονομία. Δεν είπαμε ποτέ ότι οι πόροι είναι ανεξάντλητοι. Με απόλυτη ειλικρίνεια τοποθετηθήκαμε απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Οποιαδήποτε καινούρια δυνατότητα παρουσιάζεται είτε από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, είτε από την υπεραπόδοση της οικονομίας, θα την διαθέτουμε για την ανακούφιση του κόσμου. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που ανακοινώνουμε ένα μέτρο, την αμέσως επόμενη μέρα θα θεωρούμε ότι αυτό εύκολα-δύσκολα δόθηκε και πάμε  να σχεδιάσουμε το επόμενο».

    «Διαχειριζόμαστε τη μεγαλύτερη κρίση που υπάρχει τα τελευταία 40-45 χρόνια, σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε μια εισαγόμενη κρίση ακρίβειας. Απέναντι σε αυτό, φροντίσαμε να δημιουργήσουμε αναχώματα που κάνουν την κατάσταση περισσότερο διαχειρίσιμη. Προχωρήσαμε στις έμμεσες ή άμεσες αυξήσεις του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών, στην αύξηση του κατώτατου  μισθού, στη μείωση σημαντικών φόρων -πιο χαρακτηριστικό και τελευταίο, του ΕΝΦΙΑ- που και αυτά αφήνουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη για να αντιμετωπίσει το κάθε νοικοκυριό μέρος του αυξημένου οικονομικού κόστους».

    Διαβάστε επίσης:

    Οικονόμου: Θα γίνει σύντομα προσφυγή για τον όρο «Turkaegean»



    ΣΧΟΛΙΑ