• Πολιτική

    Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από την συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ: Τι ζητήσαμε και τι πήραμε

    • Νένα Σώκου

    Από την συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο


    Ικανοποίηση επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για την χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο. Η συνάντηση των δύο ηγετών χαρακτηρίζεται «εξαιρετική» και στη διάρκειά της -σημειώνουν κυβερνητικές πηγές- αναλύθηκε το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων των δύο χωρών. Τι είπαν για τα F-35. Σήμερα τα τετ α τετ με Πενς και Πομπέο.

    Και οι δύο πλευρές επανεπιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι αυτή την περίοδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διάγουν την καλύτερή τους φάση.

    «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ» ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης συνομιλώντας με δημοσιογράφους, αμέσως μετά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.

    Πάντως, η ελληνική πλευρά δεν πήρε μια δήλωση καταδίκης της προκλητικής και επικίνδυνης συμπεριφοράς της Τουρκίας, κάτι που προσδοκούσε από αυτό το ταξίδι. Αντιθέτως, ο Αμερικανός πρόεδρος φρόντισε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, να δείξει ότι βάζει τον Ερντογάν στους μεγάλους «παίκτες», λέγοντας ότι θα συνομιλήσει μαζί του για το θέμα της Λιβύης.

    Μια ημέρα πριν Αμερικανός αξιωματούχος υπό το καθεστώς της ανωνυμίας είχε στείλει το μήνυμα δηλώνοντας πως είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να μείνει η Τουρκία αγκυροβολημένη στην Δύση…

    Στα θετικά της συνάντησης, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία να αναλύσει πλήρως στον Ντ. Τραμπ το σύνολο των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας και να θέσει στο τραπέζι όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή και όσα απορρέουν από την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας.

    Εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ελληνική θέση, την οποία έχουν υποστηρίξει το αμερικανικό πεντάγωνο και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ότι τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα, αντιθέτως αποσταθεροποιούν ολόκληρη την ισορροπία στην περιοχή.

    «Καμία ανοχή»

    «Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση και πρόσθεσε:

    «Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι κοινός στόχος πρέπει να παραμείνει η διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε ή να περιορίσουμε προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση».

    Μετά το 2024 τα F-35

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι ξεκινάει σύντομα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35, με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας.

    Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35.

    Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.

    Η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, ως πυλώνα σταθερότητας εν μέσω περιοχών κρίσεων που αναμενόμενα ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ, είναι δεδομένη και θα πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της στρατηγικής μας σχέσης.

    Σήμερα τετ α τετ με Πενς – Πομπέο

    Σήμερα, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Στις 10.00 (17.00 ώρα Ελλάδας) θα επισκεφθεί την Γερουσία και θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων.

    Στις 11.00 (18.00 ώρα Ελλάδας) θα συναντήσει τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στις 13.00 (20.00 ώρα Ελλάδας) θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτουν ομογενειακές οργανώσεις. Στις 15.00 (22.00 ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με Αμερικανούς επενδυτές.

    Στις 18.00 (01.00 μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

    Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, o υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

    ΣΥΡΙΖΑ: Φιάσκο…

    «Ο Έλληνας πρωθυπουργός τα έδωσε όλα πριν από τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, για να εισπράξει τελικά μόνο απαξίωση» ήταν το σχόλιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την συνάντηση και κάνει λόγο για «φιάσκο».

    «Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όχι μόνο δεν προσέφερε κάτι στη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, αλλά κατέληξε σε πρωτοφανές φιάσκο.

    » Η εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού να παρακολουθεί τον πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων.

    » Το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε μόνος του αγνοώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά ότι σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει εις βάρος της Τουρκίας, τη στιγμή που προβαίνει στις πιο επιθετικές, προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες της τελευταίας 20ετιας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

    » Αυτό που συνέβη σήμερα λοιπόν δεν είναι μόνο  μια διπλωματική αποτυχία του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια μελανή στιγμή για τις διεθνείς μας σχέσεις».

    Απαντώντας στο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν τα εξής: «Όταν ο πρωθυπουργός αγωνίζεται για την προάσπιση των εθνικών θεμάτων, σε μια κρίσιμη συγκυρία, απαιτείται σοβαρότητα.

    » Αντί για αυτό, είδαμε ξανά τον παλιό ‘καλό’ ΣΥΡΙΖΑ των συνθημάτων και της ανευθυνότητας να επιδίδεται σε ένα κρεσέντο μικροψυχίας. Απόψε ολοκληρώθηκε η στροφή των 360 μοιρών που είχε ‘υποσχεθείο κ. Τσίπρας.

    » Του ευχόμαστε ‘good success’ στη ‘νέα’, αλλά τόσο αραχνιασμένη αντιπολιτευτική του τακτική».



    ΣΧΟΛΙΑ