• Πολιτική

    Η Ξενογιαννακοπούλου φτιάχνει το νέο δημόσιο-Σοβιετία: Οποιος απολύεται, ξαναπροσλαμβάνεται!!!

    Μαριλίζα (Μαρία Ελίζα) Ξενογιαννακοπούλου


    Κάνουν τα πάντα για την Ελληνική Σοβιετία των δημοσίων υπαλλήλων: αν έχει περάσει 5ετία από την απόλυση υπαλλήλου με πειθαρχική ποινή μπορεί ο απολυμένος να ξαναδιοριστεί. Αυτεπάγγελτος έλεγχος γίνεται για περιπτώσεις που δεν έχουν περάσει 5 χρόνια από την απόλυση! Αυτή ειναι μία απο τις σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο που φέρνει νέα εγκύκλιος της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζας  Ξενογιαννακοπούλου. Σειρά ρυθμίσεων της εγκυκλίου ορίζουν μπόνους επιµόρφωσης σε 100.000 υπαλλήλους αποφοίτους λυκείου για να διεκδικήσουν θέση τµηµατάρχη, αυξάνουν τους δικαιούχους και τις µέρες γονεϊκής και εκπαιδευτικής άδειας και επιτρέπουν περισσότερες αποσπάσεις-µετατάξεις για λόγους υγείας, αλλά και ευκολότερη πρόσληψη για µέλη τρίτεκνων οικογενειών και για άτοµα µε αναπηρία.

    Όπως ορίζει η εγκύκλιος, οι άδειες που αφορούν την ανατροφή ή ασθένεια των παιδιών δίνονται πια ανεξαρτήτως του τρόπου που έχει αποκτηθεί το παιδί και στους δύο γονείς, ενώ στη μετάταξη ή απόσπαση για λόγους υγείας θα υπάρξει πρόβλεψη για συνυπηρέτηση και σε ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.

    Αναλυτικά:

    Πιστοποιητικό Διοικητικής Επάρκειας

    Πιστοποιητικό ∆ιοικητικής Επάρκειας που θα µπορούν να λαµβάνουν οι υπάλληλοι ∆Ε (απόφοιτοι Λυκείου), παρακολουθώντας εξ αποστάσεως προγράµµατα επιµόρφωσης που θα οργανώνει το Εθνικό Κέντρο ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης.

    Οι υπάλληλοι αυτοί, περίπου 100.000, είχαν δικαίωµα να διεκδικήσουν µία από τις 5.000 θέσεις τµηµαταρχών στο ∆ηµόσιο, αλλά το πετύχαιναν µε µεγάλη δυσκολία λόγω έλλειψης τυπικών προσόντων.

    Εκτός αυτού, ήταν οι πρώτοι που έµπαιναν στο στόχαστρο απολύσεων, όπως συνέβη στο διάστηµα 2012- 2014.

    Αποκτώντας το Πιστοποιητικό ∆ιοικητικής Επάρκειας θα κερδίζουν 30 µόρια και περισσότερες πιθανότητες να αναλάβουν θέση ευθύνης. Κατά προτεραιότητα το µέτρο θα εφαρµοστεί για εργαζοµένους ∆Ε στην Αυτοδιοίκηση.

    Άδεια ανατροφής τέκνου

    Χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου τριών µηνών όχι µόνο στους φυσικούς, αλλά και στους θετούς ή ανάδοχους γονείς, καθώς και σε γονείς που έχουν τεκνοποιήσει µέσω παρένθετης µητέρας. Χρήση της άδειας µπορεί πλέον να κάνει και ο πατέρας, ανεξαρτήτως του τρόπου που έχει αποκτηθεί το τέκνο.

    Άδεια για ασθένεια παιδιών

    Αύξηση των ηµερών άδειας σε περίπτωση ασθένειας των παιδιών: Από πέντε σε επτά εργάσιµες ηµέρες κατ’ έτος για τρίτεκνους υπαλλήλους, από έξι σε οκτώ µέρες για µονογονεϊκές οικογένειες και από πέντε σε δέκα µέρες για πολυτέκνους.

    Άδεια εξετάσεων

    Αύξηση σε 14 ηµέρες του αριθµού των εργάσιµων ηµερών κατ’ έτος για άδεια εξετάσεων, όταν ο υπάλληλος παρακολουθεί πρόγραµµα εκπαίδευσης. ∆ικαίωµα χρήσης, εκτός από τους µόνιµους, έχουν και οι εργαζόµενοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

    Αποσπάσεις – Μετατάξεις

    Απόσπαση ή µετάταξη υπαλλήλου για ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους υγείας όχι µόνον του ίδιου ή της οικογένειάς, αλλά και προσώπου που συµβιώνει µε αυτόν.

    To σύµφωνο συµβίωσης να επιτρέπει την απόσπαση υπαλλήλου για συνυπηρέτηση στην ίδια περιοχή, κάτι που ίσχυε έως τώρα µόνο για τους συζύγους.

    Στην περίπτωση που ο σύζυγος ή συµβιών είναι υπάλληλος µε σχέση εργασίας ορισµένου χρόνου, η διάρκεια της απόσπασης δεν θα υπερβαίνει τον χρόνο αυτό.

    Κινητικότητα

    Υπάλληλοι που δεν είναι µόνιµοι αλλά ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου να µπορούν να συµµετέχουν στην κάλυψη οργανικών θέσεων µόνιµου προσωπικού µέσω της κινητικότητας, εφόσον δεν υπάρχουν ανάλογα αιτήµατα µόνιµων υπαλλήλων ή οι αιτούντες δεν πληρούν τα απαιτούµενα προσόντα.

    Ο υπάλληλος µετατάσσεται σε προσωποπαγή θέση µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, η οποία καταργείται αυτοδικαίως µε την αποχώρηση του υπαλλήλου.

    Κατάργηση του ορίου ηλικίας των 45 ετών που υπήρχε για τη συµµετοχή υπαλλήλου σε µεταπτυχιακά προγράµµατα σπουδών.

    Προσλήψεις ατόμων µε βαρηκοΐα ή κώφωση και μέλη τρίτεκων οικογενειών

    Πρόβλεψη ευνοϊκών διατάξεων για την πρόσληψη ατόµων µε βαρηκοΐα ή κώφωση, καθώς και µελών τρίτεκνων οικογενειών. Ενδεικτικά, προβλέπεται ότι τα άτοµα µε κώφωση ή βαρηκοΐα µε ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω που κατέχουν βεβαίωση επάρκειας νοηµατικής γλώσσας, προσλαµβάνονται χωρίς να απαιτείται η απόδειξη ξένης γλώσσας, εκτός και αν η γνώση της καθορίζεται ως απαιτούµενο τυπικό προσόν.

    Κώλυμα διορισμού

    Αυτεπάγγελτος έλεγχος από την υπηρεσία για πιθανό κώλυµα διορισµού. Τέτοιο κώλυµα µπορεί να είναι η απόλυση από το ∆ηµόσιο λόγω επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης ή λόγω καταγγελίας της σύµβασης για σπουδαίο λόγο, οφειλόµενο σε υπαιτιότητα του εργαζοµένου, αν δεν παρέλθει πενταετία από την απόλυση.

    Βάσει των νέων ρυθµίσεων «Για τη διαπίστωση του ως άνω κωλύµατος διορισµού υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση από τον ενδιαφερόµενο, το αληθές περιεχόµενο της οποίας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από την αρµόδια υπηρεσία διορισµού, µε βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο Απογραφής ελληνικού ∆ηµοσίου».

    Ενισχύεται ο θεσμός των ΚΕΠ

    Ταυτόχρονα, µε νέα τροπολογία που κατέθεσε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου ενισχύεται ο δηµοφιλής θεσµός των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και δηµιουργείται για πρώτη φορά ειδική υπηρεσία για την εξυπηρέτηση των ΑµεΑ.

    Όπως είπε, η υπουργός προωθούνται άµεσα οι προσλήψεις 155 ατόµων µε ψηφιακές δεξιότητες, ενώ στην ανοιχτή προκήρυξη µε τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ θα αναγνωρίζονται η εµπειρία και η προϋπηρεσία.

    Για την εξυπηρέτηση ατόµων µε προβλήµατα όρασης και ακοής, για πρώτη φορά δύναται να προσλαµβάνονται για συγκεκριµένες θέσεις δηµόσιοι υπάλληλοι µε απαραίτητο προσόν την πιστοποιηµένη γνώση γραφής Braille και της ελληνικής νοηµατικής γλώσσας.

    Δίνουν και bonus

    Υπενθυμίζεται οτι στις 6 Μαρτίου κατατέθηκε νομοσχέδιο που προβλέπει αυξήσεις του υπουργείου Οικονομίας στους υπαλλήλους του. Η σχετική πρόνοια υπάρχει στο νομοσχέδιο-“σκούπα” του υπουργείου Οικονομίας που κατατέθηκε στη Βουλή πριν απο 12 ημέρες.  Τι προβλέπει; Την καταβολή της προσωπικής διαφοράς στους υπαλλήλους του αναδρομικά από 1 Σεπτεμβρίου του 2018. Το συνολικό ποσόν ετησίως υπολογίζεται στα 3,85 εκατ. ευρώ, ενώ για την τρέχουσα χρονιά ανέρχεται στα 5,13 εκατ. ευρώ λόγω της αναδρομικής ισχύος.

    Η προσωπική διαφορά, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, “από την 1.09.2018 καταβάλλεται σε όλους τους υπαλλήλους όλων των οργανικών μονάδων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.), με ημερομηνία διορισμού ή μετάταξης στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έως 31.3.2019.”

    Με την προτεινόμενη ρύθμιση εξομοιώνονται μισθολογικά οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Ειδικότερα, προβλέπεται η εξομοίωση της χορήγησης προσωπικής διαφοράς και αφορούσε τους υπαλλήλους των κεντρικών υπηρεσιακών μονάδων.

    Στόχος του νομοθέτη, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, είναι να γεφυρωθεί η ανισότητα που δημιουργήθηκε λόγω της διαφορετικής προέλευσης των υπαλλήλων και της συγχώνευσης Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Δηλαδή εξομοιώνονται μισθολογικά οι υπάλληλοι του υπουργείου με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που έχουν διοριστεί ή μεταταχθεί έως και την 31.12.2019.

    Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, “η επιχειρούμενη ρύθμιση θα έχει ως αποτέλεσμα την άρση των αδικαιολόγητων μισθολογικών διαφοροποιήσεων στον χώρο εργασίας μεταξύ υπαλλήλων που ασκούν παρόμοια καθήκοντα και θα φέρει ως αποτέλεσμα καλύτερο κλίμα εργασίας και αύξηση της παραγωγικότητας”.



    ΣΧΟΛΙΑ