• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Είμαστε κοντά στη θάλασσα, ωστόσο έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε

    • NewsRoom


    Στο Ντουμπάι, όπου διεξάγεται η Eτήσια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή- COP28 βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε μία συζήτηση με τον Τζόν Κέρι, ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα.

    Ξεκινώντας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «υπάρχουν βέλτιστες πρακτικές και πρέπει να έχουμε συμμάχους τους αλιείς και στην κατεύθυνση αυτή θα προωθήσουμε την αντικατάσταση των αλιευτικών πρακτικών τους, ώστε να προστατέψουμε το βυθό».

    «Είμαστε Γαλάζια χώρα με 170 νησιά, πολλά εκ των οποίων ακατοίκητα, επομένως έχουμε απόλυτη δέσμευση και υποχρέωση», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι από τα σημαντικότερα ναυτιλιακά έθνη εκπροσωπώντας το 25% του παγκόσμιου στόλου.

    «Όλοι οι παίκτες πρέπει να συνεισφέρουν στην απανθρακοποίηση του τομέα της Ναυτιλίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Επίσης, τόνισε τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας σημειώνοντας χαρακτηριστικά «πως ακολουθούμε δρόμους εκτός πεπατημένης. Υπάρχουν άλλα καύσιμα, άλλος τρόπος που μπορούμε να προωθήσουμε».

    «Η Διάσκεψη είναι μεγάλη ευκαιρία ώστε να εξεταστούν τέτοια ζητήματα», είπε.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι για την Ελλάδα η Διάσκεψη είναι μία ευκαιρία να μειώσουμε και τη γραφειοκρατία.

    Τέλος, είπε «είμαστε κοντά στη θάλασσα, ωστόσο έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε».

    Παίρνοντας τον λόγο ο Τζον Κέρι, ευχαρίστησε θερμά τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρόσκληση συμμετοχής στη Διάσκεψη για τους Ωκεανούς.

    «Πράγματι είστε ένας πράσινος ηγέτης. Μεγάλωσα στη Μασαχουσέτη, πολιτεία που βεβαίως είναι δίπλα στον ωκεανό, με τον οποίο έχουμε συγγένεια», είπε ο Τζον Κέρι και συμπλήρωσε:

    «Μεγάλωσα με λατρεία για τη θάλασσα και κάποια στιγμή συνδειδητοποίησα ότι αυτά τα 3/4 του πλανήτη είναι πηγή ζωής και βιοπορισμού, πόσο μάλλον για μια χώρα σαν την Ελλάδα, από τα σημαντικότερα έθνη από τότε που γράφεται η ιστορία της Ναυτιλίας. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει πιο κατάλληλη χώρα από την Ελλάδα να αναλάβει τέτοια ευθύνη. Ας σκεφτούμε πόσες επιχειρήσεις και άνθρωποι εξαρτώνται για τον βιοπορισμό τους από το γιγάντιο κι εύθραυστο αυτό σώμα, τους ωκεανούς.

    Στον κόλπο του Μεξικού αυτή τη στιγμή υπάρχει νεκρή ζώνη και σε όλον τον πλανήτη υπάρχει αυτή η κατάσταση λόγω νιτρικών ιόντων από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Θεωρώ λοιπόν ότι η απόφαση της Ελλάδας να αναλάβει τη διοργάνωση της Διάσκεψης είναι σημαντική αφού η ιστορία της είναι συνδεδεμένη με του ωκεανούς, την πηγή των πάντων. Είναι η σειρά της Ελλάδας, η πιο ιδανική χώρα που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τη Διάσκεψη», τόνισε ο Τζον Κέρι.

    Διαβάστε επίσης:

    Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου

    Μητσοτάκης στο Bloomberg: Θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας – Σε ένα μήνα θα έχουμε το FSRU στην Αλεξανδρούπολη

    Σκέρτσος: Σημαντική η επίσκεψη Ερντογάν για να εστιάσουμε σε αυτά που μας ενώνουν – Δημοκρατική κατάκτηση η επιστολική ψήφος



    ΣΧΟΛΙΑ