• Πολιτική

    Η πρώτη αντίδραση της ΝΔ για το exit poll

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στον ΑΝΤ1

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Την ισχυρή εντολή που ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ να διαμορφώνεται πίσω από τα ευρήματα του πρώτου exit poll, μιλώντας για καθαρή νίκη όπως επαγγέλλονταν ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα άλμα αυτοδυναμίας σε πιθανές δεύτερες εκλογές στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

    Στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ επί της λεωφόρου Πειραιώς, όπου το κλίμα που επικρατούσε από νωρίς το απόγευμα ήταν κλίμα νίκης, με τις φήμες για μεγάλο εύρος στη διαφορά να κυκλοφορούν εντόνως μεταξύ των στελεχών, τα χειροκροτήματα και τα χαμόγελα περίσσεψαν με την ανακοίνωση του πρώτου exit poll, προερχόμενα από τους πάνω ορόφους του κτιρίου, στα γραφεία του οποίου ήδη βρίσκονταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλαισιωμένος από την ηγετική ομάδα του κόμματος.

    Σύμφωνα με την πρώτη επίσημη αντίδραση, αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Άκη Σκέρτσου, «τα Exit Poll δείχνουν μία σαφή τάση, μία ανανέωση της εντολής προς τη ΝΔ, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που ζητάει η ελληνική κοινωνία»

    Στο κυβερνών κόμμα, αν και δεν θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες αλαζονείας και εφησυχασμού, εκτιμούν βασίμως ότι o Ελληνικός λαός απέρριψε την πολιτική και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.

    Κάποιοι δεν διστάζουν να πουν πως η βασική προεκλογική πρόβλεψη του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, αποδείχθηκε τελείως εκτός πραγματικότητας, εκθέτοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο ενόψει του πιθανού δεύτερου εκλογικού γύρου όσο και αναφορικά με το πολιτικό του μέλλον.

    Στη ΝΔ τονίζουν ότι η διαφαινόμενη ψήφος των πολιτών αποτελεί απόρριψη της τοξικότητας, του διχασμού, του «μαύρου» που αποτυπώθηκε στα τηλεοπτικά σποτ, και που, όπως λένε, συνιστούσε την κορωνίδα του πολιτικού λόγου του Αλέξη Τσίπρα. Και, σε κάθε περίπτωση, ο λαός δείχνει να καταδικάζει την αμετροέπεια ύφους του αρχηγού και των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

    Το πρόβλημα θα μεγεθυνθεί στην περίπτωση που το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώσει διαφορά άνω των 8,3 μονάδων, όπως ήταν αυτή ανάμεσα στα δύο κόμματα το 2019, με έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη να μιλούν για «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ.

    Δεν είναι λίγοι αυτοί που διακρίνουν ένα διπλό πλήγμα για τον κ. Τσίπρα. Αφενός την μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφετέρου την άνοδο της κας Κωνσταντοπούλου και του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας», που σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, δεν αποκλείεται να εισέλθει στο Κοινοβούλιο, ανατρέποντας βεβαίως ευρύτερες ισορροπίες και συσχετισμούς μιας και σε αυτή την περίπτωση, η Βουλή θα ήταν επτακομματική.

    Διαβάστε επίσης:

    Exit Poll: Πρωτιά της ΝΔ με 36 έως 40% – Στο 25 έως 29% ο ΣΥΡΙΖΑ

    Εκλογές 2023: Λεπτό προς λεπτό η εξέλιξη της διαδικασίας – Ζωντανή ενημέρωση

    Εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Εκλογές 2023: Ο χάρτης των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ