• Πολιτική

    Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας για την συμφωνία του Βερολίνου: Γιατί την χαρακτηρίζει σημαντική

    • NewsRoom
    Φιέστα Ερντογάν στα κατεχόμενα για να ανακοινώσει τα «καλά νέα»

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Αργοπορημένη ήταν η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας στην συμφωνία που επετεύχθη χθες στη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης.

    Σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, έκανε ένα tweet, από το οποίο προκύπτει ικανοποίηση στην τουρκική πλευρά.

    «Η σύνοδος του Βερολίνου είναι σημαντική, επειδή εγκαθίδρυσε κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και ξεκίνησε την πολιτική διευθέτηση. Η αποτελεσματική και ευέλικτη διπλωματία του προέδρου μας (Ταγίπ Ερντογάν) έχει καταστήσει την Τουρκία έναν σημαντικό συμμετέχοντα στη διαδικασία. Η Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική και ειρηνική πολιτική της εναντίον των πολέμων δι’ αντιπροσώπων» έγραψε ο Καλίν στον λογαριασμό του στο Twitter.

    Τα βασικά σημεία της χθεσινής συμφωνίας είναι η κατάπαυση του πυρός, η τήρηση του εμπάργκο στην εισαγωγή όπλων και την στρατιωτική στήριξη των αντίπαλων πλευρών που ισχύει από το 2011, όπως και η περαιτέρω πολιτική διαδικασία.

    Η αντίδραση της Ρωσίας

    Μετά το τέλος της διάσκεψης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εμφανίστηκε επιφυλακτικός, τονίζοντας ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη δεν κατάφεραν να αρχίσουν «σοβαρό διάλογο» κατά τη διάρκεια της διάσκεψης.

    «Η διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη (…) αλλά είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου μεταξύ του επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA), Φαγέζ αλ Σάρατζ, και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο του Βερολίνου.

    «Τα λιβυκά κόμματα έκαναν ένα μικρό βήμα εμπρός σε σχέση με τη συνάντηση στη Μόσχα» την περασμένη Δευτέρα, στο τέλος της οποίας ο Χάφταρ αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία εκεχειρίας, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερα χρόνο, παραδέχτηκε ο Λαβρόφ.

    Όπως και στη Μόσχα, οι δύο αρχηγοί των αντίπαλων πλευρών δεν συναντήθηκαν στη γερμανική πρωτεύουσα.

    Κατά την διάρκεια της Διάσκεψης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως ελπίζει ότι η διάσκεψη για τη Λιβύη θα μπορέσει να φέρει περαιτέρω πρόοδο και πως οι ειρηνευτικές προσπάθειες της Μόσχας έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα.

    «Δεν χάνουμε την ελπίδα ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί και η σύγκρουση θα επιλυθεί», δήλωσε ο Πούτιν πριν συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης.

    Ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία και η Τουρκία έκαναν «ένα πολύ καλό βήμα» όταν κάλεσαν τις λιβυκές παρατάξεις να σταματήσουν τις μάχες και πρόσθεσε πως οι μεγάλες στρατιωτικές ενέργειες έχουν σταματήσει στη Λιβύη.

    Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, είπε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ πρέπει να βάλει τέλος στην επιθετική στάση του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.



    ΣΧΟΛΙΑ