• Πολιτική

    Οι πιθανότητες αυτοδυναμίας της ΝΔ, ο Βελόπουλος και η ΧΑ

    • NewsRoom


    Έντονο είναι το φλερτ της Νέας Δημοκρατίας με την αυτοδυναμία, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Όμως ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να στερήσουν από το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη τις πολυπόθητες έδρες για αυτοδύναμη κυβέρνηση.

    Η αυτοδυναμία κρίνεται από το ποσοστό που θα κερδίσει το κόμμα που την διεκδικεί, σε συνδυασμό με το ποσοστό που θα καταγράψουν τα μικρά κόμματα, τα οποία δεν θα συγκεντρώσουν το απαραίτητο 3% για να εισέλθουν στην Βουλή.

    Πιο απλά, αν η Νέα Δημοκρατία πλησιάσει το 40% και με την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής ξεπεράσει το 10%, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να ελπίζει σε μια σταθερή τετραετία.

    Ποιοι αναμένεται να μείνουν εκτός Βουλής

    Αυτό που θέτει σε κίνδυνο την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι οι ψήφοι που μπορεί να χάσει από τα δεξιά της. Έτσι, στόχος της Νέας Δημοκρατίας, που μένει να φανεί αν θα επιτευχθεί, είναι να μην καταφέρουν να μπουν στην Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος και ει δυνατόν και η Χρυσή Αυγή. Ο σχεδιασμός έχει να κάνει με την διεύρυνση της επιρροής της ΝΔ, σε συνδυασμό με την εξαφάνιση του νεοναζιστικό μορφώματος και με την κατάκτηση της αυτοδυναμίας. Παρά τα φαινόμενα, το σχέδιο αν και δύσκολο, έχει πιθανότητες επιτυχίας.

    Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σε αποδρομή και το άνω του 4% ποσοστό που πήρε στις ευρωεκλογές μπορεί να μην επαναληφθεί, καθώς οι έρευνες βρίσκουν τους ψηφοφόρους του μορφώματος να αποσυσπειρώνονται, ενώ στο δικαστήριο ξεκίνησαν ήδη οι απολογίες των ηγετών της οργάνωσης για τις εγκληματικές ενέργειες, για τις οποίες κατηγορούνται.

    Η Ελληνική Λύση ήταν η μεγάλη έκπληξη των ευρωεκλογών καθώς με ποσοστό της τάξης του 4% εξέλεξε ευρωβουλευτή τον Κυριάκο Βελόπουλο. Η ελπίδα της ΝΔ είναι ότι θα καταφέρει να συμπιέσει το κόμμα του κ. Βελόπουλου κάτω από το 3%. Άλλωστε η ψήφος στις εθνικές εκλογές θα είναι λιγότερο χαλαρή, γεγονός που δίνει στην ΝΔ ελπίδα ότι οι ψήφοι θα πάνε προς αυτήν, αποδυναμώνοντας το κόμμα του κ. Βελόπουλου.



    ΣΧΟΛΙΑ