• Πολιτική

    Η ώρα του κορονο-ομολόγου: Με ποιες θέσεις προσέρχεται σήμερα η Ελλάδα στο Eurogroup

    • NewsRoom


    Με την θέση που έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για την κοινή έκδοση ομολόγων προσέρχεται η Ελλάδα στο απογευματινό Eurogroup.

    Σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από την συνεδρίαση, τονίστηκε ότι η Ελλάδα στηρίζει την λύση του corona-bond ως έκφραση αλληλεγγύης προς τις χώρες που πλήττονται περισσότερο και σε υποστήριξη ενός κοινού ευρωπαϊκού οράματος.

    «Στήριξη ικανή να πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες και τις αγορές ότι η Ευρώπη έχει τη βούληση και τα μέσα να κάνει ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία των κρατών-μελών της» ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

    Στην τηλεδιάσκεψη τονίστηκε επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει επίσης την πρόταση της Κομισιόν για ένα πρόγραμμα στήριξης της εργασίας και των ανέργων, καθώς και την πρόταση για ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας  Επενδύσεων (European Investment Bank).

    Όσον αφορά τον ESM η Ελλάδα θα προσέλθει στην συνεδρίαση με τη σταθερή της θέση πως μια λύση θα πρέπει να είναι κοινή και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αν προκριθεί η λύση της χαμηλότοκης χρηματοδότησης από τον ESM, η Ελλάδα διεκδικεί ποσό που φτάνει το 1,8% του ΑΕΠ της.

    Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανή η έξοδος της χώρας στις αγορές το επόμενο δίμηνο, ενδεχόμενο το οποίο άφησε ανοιχτό σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

    Η ΕΕ σε αυτή την κρίση πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη, τονίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

    Στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Α. Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και  κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης, ο επικεφαλής του ΣΟΕ και εκπροσώπος της Ελλάδας στο ΕuroWorking Group Μιx. Αργυρός και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή.



    ΣΧΟΛΙΑ