• Πολιτική

    Η ώρα της κάλπης για το ΚΙΝΑΛ – Το ισχυρό φαβορί, η σημασία της μεγάλης συμμετοχής

    Η ώρα της κάλπης για το ΚΙΝΑΛ - Το ισχυρό φαβορί, η σημασία της μεγάλης συμμετοχής

    Γιώργος Παπανδρέου – Νίκος Ανδρουλάκης


    Η σημερινή ψηφοφορία για ανάδειξη του νέου ηγέτη του ΚΙΝΑΛ είναι προφανές ότι υπερβαίνει σε σημασία και ενδιαφέρον το στενό, μικρό εκ των πραγμάτων, πλαίσιο της εκλογικής βάσης της παράταξης.

    Είναι διαδικασία πανελλήνιου ενδιαφέροντος καθώς το αποτέλεσμα της θα βαρύνει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα για το επόμενο διάστημα.

    Το πόσο θα βαρύνει η εκλογή νέου αρχηγού στο τρίτο κόμμα της βουλής θα εξαρτηθεί και από τις πολιτικές που θα εκπονήσει και εν συνεχεία θα υλοποιήσει αυτός.

    Πρώτο του στοίχημα, να καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε τελευταία στην κοινωνία για το ΚΙΝΑΛ. Όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι ένα μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων που δηλώνουν απογοητευμένοι από τα δύο μεγάλα κόμματα είναι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι περιστασιακά και για διάφορους λόγους κινήθηκαν προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Αυτός ο κόσμος, ωστόσο, περιμένει συγκεκριμένες κινήσεις για να πεισθεί, όπως το να απαντηθεί με ξεκάθαρο τρόπο τι αντιπροσωπεύει σήμερα η κεντροαριστερά, αν υπάρχει ρεύμα σοσιαλδημοκρατικών ιδεών και μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση για τη χώρα.

    Όσοι προσέλθουν σήμερα στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ με την ψήφο τους θα δείξουν και τον δρόμο στους αναποφάσιστους που δεν έχουν πεισθεί να επιστρέψουν.

    Ισχυρό φαβορί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος συγκέντρωσε την πρώτη Κυριακή 99.120 ψήφους, ποσοστό 36,88%, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου έλαβε 75.183 ψήφους, ποσοστό 27,97%.

    Ο πρώην πρωθυπουργός καλείται να καλύψει μια διαφορά 23.937 ψήφων, πράγμα αν όχι αδύνατον πάρα πολύ δύσκολο, πολύ περισσότερο που ο τρίτος στη σειρά υποψήφιος, ο Ανδρέας Λοβέρδος με 69.827 ψήφους (25,98%) έχει ταχθεί υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ οι ψηφοφόροι του, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αντι- Παπανδρεϊκοί.

    Έχει σημασία τι θα ψηφίσουν οι 24.668 ψηφοφόροι των Παύλου Χρηστίδη (8.733 ψήφοι -3,25%), Παύλου Γερουλάνου (8.027-2,99%) και Χάρη Καστανίδη (7.908 ψήφοι-2,94%). Οι ίδιοι δεν έδωσαν γραμμή, σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων τους υπήρξε φιλικά προσκείμενοι προς τον Γιώργο Παπανδρέου, όμως η παράσταση νίκης του Νίκου Ανδρουλάκη ενδέχεται να ανατρέψει τα έως τώρα δεδομένα.

    Μεγαλύτερη σημασία, βέβαια, έχει το πόσοι από τους 270.706 ψηφοφόρους που προσήλθαν στις κάλπες την πρώτη Κυριακή θα προσέλθουν και τη δεύτερη. Στις εσωκομματικές εκλογές του 2017 το ποσοστό αποχής στον δεύτερο γύρο ανήλθε περίπου στο 25% – στον πρώτο γύρο ψήφισαν 211.191 και στο δεύτερο 156.103 μέλη και φίλοι.

    Σύμφωνα με υπολογισμούς έμπειρων στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, οποιαδήποτε συμμετοχή από 200.000 και πάνω θα ενισχύσει τον Νίκο Ανδρουλάκη, διευρύνοντας το ποσοστό της επικράτησής του επί του Γιώργου Παπανδρέου. Δε διστάζουν, μάλιστα, να κάνουν λόγο σε μια τέτοια περίπτωση ακόμα και για μια διαφορά 65% – 35%!

    Με συμμετοχή κάτω ή αρκετά κάτω από τις 200.000 , πχ 150. 000 ψηφοφόροι, υπολογίζουν ότι θα δημιουργήσει μια διαφορά  55% – 40%.

    Ό, τι κι αν επαληθευτεί, εφόσον εκλεγεί το φαβορί της αναμέτρησης, θα μπει αμέσως στα «δύσκολα»: Την Τρίτη θα κληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ για  να αναδείξει Πρόεδρο, ο οποίος θα αντικαθιστά το Νίκο Ανδρουλάκη όταν θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Τα ονόματα που ακούγονται είναι των Κώστα Σκανδαλίδη, Μιχάλη Κατρίνη, ενώ πολλοί μιλούν και για όνομα- έκπληξη.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανδρουλάκης – Παπανδρέου: Τα προεκλογικά σποτ των δύο υποψηφίων

    Νίκος Ανδρουλάκης: Ζητώ καθαρή εντολή ανανέωσης της παράταξης

     



    ΣΧΟΛΙΑ