• Πολιτική

    Είπα, ξείπα από Παπανδρέου – Χλευασμός, οργή, κωλοτούμπα και ένα ερωτηματικό

    • Αλίκη Χατζή
    Είπα, ξείπα από Παπανδρέου - Χλευασμός, οργή, κωλοτούμπα και ένα ερωτηματικό

    Γ. Παπανδρέου


    Τελικά, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπορεί να δεχθεί με τίποτα την ήττα του. Δεν μπορεί να ανεχτεί ότι οι πολίτες δεν έτρεξαν να υποστηρίξουν αυτόν, τον 70χρονο βουλευτή, του ένδοξου οίκου των Παπανδρέου, πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πρώην πρωθυπουργό και πάντα πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλά τον 42χρονο  ευρωβουλευτή – τον οποίο είχαν προτιμήσει άλλωστε και στις ευρωεκλογές, εκλέγοντας αυτόν και όχι τον Νίκο Παπανδρέου.

    Μετά τους … παλαιοκομματικούς, ισχυρισμούς του περί «εξωθεσμικών κέντρων» και «συμφερόντων» που τον πολεμούν, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ένα, απίστευτο πραγματικά, βήμα παραπέρα, καταγγέλλοντας παρατυπίες και νοθείες στον α’ γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ, προβάλλοντας έναν ισχυρισμό που σε κάθε περίπτωση συνιστά αμφισβήτηση της εκλογικής διαδικασίας και του αποτελέσματος, άρα και του νικητή. Διαπιστώνοντας το κλίμα οργής που προκάλεσε, μίλησε για …παραποίηση της πραγματικότητας από τα ΜΜΕ.

    Όλα αυτά, τέσσερις μέρες μετά τις εκλογές που τον έφεραν δεύτερο με απόσταση 9 μονάδων από τον πρώτο και τρεις μέρες πριν από τη τελική αναμέτρηση!

    Ως γνωστόν, με βάση τα επίσημα τελικά αποτελέσματα ο κ. Παπανδρέου ψηφίστηκε από 75.183 πολίτες (27,97%) και ο κ. Ανδρουλάκης από σχεδόν 100.000 πολίτες (99.120, ποσοστό 36,88%). Η διαφορά τους δηλαδή διαμορφώθηκε σε περίπου 24.000 ψήφους. Προσπερνάμε το γεγονός ότι η … εντυπωσιακή καταγγελία «νοθείας» αφορά σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού 2700 ψηφοδέλτια «περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο» και μπαίνουμε στα ουσιαστικά και σοβαρά:

    Πού το πάει τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου; Τι θέλει;

    Δεν καταλαβαίνει ότι οι απίθανες προφάσεις του συνιστούν περιφρόνηση της λαϊκής εντολής και ζημιώνουν την παράταξη του; Αδυνατεί να αναγνώσει την εντολή ενός μεγάλου υπόγειου νεανικού ρεύματος, όπως αποδείχθηκε;

    Οι συνεργάτες του! Δεν βλέπουν τι θα σημάνει για τα υπολείμματα του πολιτικού  κεφαλαίου του Γιώργου Παπανδρέου, άλλη μία, αλυσιδωτή ήττα;

    Λένε ότι η καταγγελία του για νοθεία δεν αφορά κάποιον από τους υποψηφίους και ο στόχος της είναι να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής.

    Λένε ότι έχει χρέος να μείνει και να ηγηθεί της εσωκομματικής μειοψηφίας για να εξασφαλίσει ότι το κόμμα δεν θα γίνει … αρχηγικό. Ακόμη κι αν υπήρχε τέτοιος κίνδυνος, πώς θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του αναχώματος ένας «κληρονόμος», που ολοφάνερα συμπεριφέρεται ως «ιδιοκτήτης»;

    Και ο ίδιος, τι κάνει για να προστατεύσει τον εαυτό του;  

    Στη Χαριλάου Τρικούπη ξεχειλίζει η οργή, όλων όσων δεν είναι στρατευμένοι Παπανδρεϊκοί, και πρωτίστως των εργαζομένων στα Κεντρικά της παράταξης, οι οποίοι αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν ο Παπανδρέου, που με την κακή οικονομική διαχείριση επί Προεδρίας του τους έστειλε στα …συσσίτια τα δύσκολα χρόνια του πρώτου μνημονίου, να ζημιώνει την παράταξη , τώρα, μ’ αυτόν τον τρόπο.

    Το κλίμα έχει αρχίσει να μυρίζει μπαρούτι. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ήδη ξεκινήσει ένας πόλεμος. Οι «παπανδρεικοί» έχουν σηκώσει το ζήτημα της «νοθείας» μιλώντας για επιστροφή στην εποχή της .. ΕΡΕ! Οι υποστηρικτές του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και άλλα κομματικά στελέχη δηλώνουν θυμωμένοι και απογοητευμένοι για το επίπεδο αντιπαράθεσης που έχει επιλέξει ο κ. Παπανδρέου.

    Και πάντως, είναι φανερή η οργή που υπάρχει σε μεγάλο μέρος της βάσης για το σκηνικό έντασης που έχει στηθεί από τη Δευτέρα. Το κλίμα ενότητας που υπήρχε αρχίζει να πηγαίνει περίπατο και δυστυχώς, όπως αναφέρουν έμπειρα κομματικά στελέχη, έχει αρχίσει να θυμίζει μέρες του 2007. Είναι αυτή η επιδίωξη του κ. Παπανδρέου, αναρωτώνται.

    Θα ανέβουν και άλλο οι τόνοι τις επόμενες μέρες; Φαντάζει το πλέον πιθανό.

    Όπως εκτιμούν έμπειρα ιστορικά στελέχη, βουλευτές και πρώην υπουργοί, ο πρώην πρωθυπουργός  μάλλον προετοιμάζει την επόμενη ημέρα. Φοβάται ότι ο ίδιος δεν θα έχει την … «ευνοϊκή μεταχείριση» που του επέτρεπε να διαθέτει έδρα στο κοινοβούλιο και τα στελέχη που τον στηρίζουν δεν θα έχουν ρόλο, εντός ή εκτός παράταξης…

     Κάποιοι επιμένουν πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιχειρήσει να έχει αυτόνομο ρόλο εντός του ΚΙΝΑΛ. Το προανήγγειλε, λένε, ο ίδιος δηλώνοντας πως θα συνεχίσει σε κάθε περίπτωση να υποστηρίζει τις θέσεις και τις αρχές του. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που διατηρεί ενεργό το ΚΙΔΗΣΟ (πέραν και της ανάγκης που έχει να ηγείται ενός κόμματος ώστε να διατηρεί και το ρόλο του προέδρου της Διεθνούς Σοσιαλιστικής).

    Άλλοι υποστηρίζουν ότι προετοιμάζει την έξοδό του από το ΚΙΝΑΛ. Ένα συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί μετά την εκλογή του νέου αρχηγού και μια απόφαση να επανέλθει το ΠΑΣΟΚ και τα σύμβολά του με παράλληλη ενσωμάτωση των συνιστωσών θα τον αναγκάσει να… κλείσει το ΚΙΔΗΣΟ. Αυτό δεν πρόκειται να το αποδεχθεί καθιστώντας μονόδρομο την αποχώρηση και κατ’ επέκταση την αυτόνομη παρουσία αφού είναι βέβαιο πως δεν θα παραδώσει τη βουλευτική του έδρα.

    Επιχείρηση διόρθωσης με ενοχοποίηση των…δημοσιογράφων

    Οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη επισήμαναν, μετά την αρχική καταγγελία Παπανδρέου, ότι «προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ανακοινώνεται σήμερα, Πέμπτη, ότι υπάρχει θέμα με 165 εκλογικά τμήματα, τη στιγμή που η ΕΔΕΚΑΠ, της οποίας η πλειοψηφία πρόσκειται στον Γιώργο Παπανδρέου, ενέκρινε ομόφωνα το τελικό αποτέλεσμα, όπως αυτό κοινοποιήθηκε επίσημα από το ΚΙΝΑΛ την Τρίτη.

    Στην ουσία, πρόσθεταν, «καταρρίπτει κάτι που αποφασίστηκε ομόφωνα από ένα όργανο στο οποίο έχει την πλειοψηφία». Τόνιζαν, μάλιστα: «Σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου 270.000 πολίτες εναποθέτουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες πάνω μας, απαιτείται ευθύνη απ’ όλους».

    Σημείωναν επίσης ότι αυτός ο αριθμός των 2.700 ψηφοδελτίων που καταγγέλλει ο Παπανδρέου δεν υπάρχει. Εξηγούσαν πως την περασμένη Κυριακή, τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω αναβάθμισης που έκανε η Wind, έπεσε το σήμα στα tablets. Καθώς υπήρχαν ουρές και δεν μπορούσε να γίνει διαπίστευση στα tablets, αποφασίστηκε να υπάρξει στο τέλος διασταύρωση, για να διαπιστώσουν ποιοι είναι εκτός λίστας, ώστε να μην απολέσουν το δικαίωμα της ψήφου και αυτή την Κυριακή.

    Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, όφειλε η ΕΔΕΚΑΠ να φροντίσει ώστε τα στοιχεία που συλλέχθηκαν χειρόγραφα να ενσωματωθούν έγκαιρα στο ηλεκτρονικό σύστημα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μόνο σε ένα εκλογικό τμήμα στην Αχαΐα υπήρχε αναντιστοιχία ψηφισάντων με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν και δεν έχει υπογράψει τις κάλπες ο πρόεδρός του.

    Μετά την ανακοίνωση που έβγαζε ψευδή τα δημοσιεύματα σε όλα τα ΜΜΕ, καθώς και τα τηλεοπτικά δελτία, αλλά και τις Ειδήσεις των ραδιοφώνων,  στην οποία αναφερόταν πως… «ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, όπως όφειλε, έπραξε το αυτονόητο για την Παράταξη και το σεβασμό των κανόνων της εκλογικής διαδικασίας και με σκοπό τη διασφάλιση της διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής», στο επιτελείο του Ανδρουλάκη… απορούσαν : «Πόση ζημιά ακόμη εναντίον της παράταξης θα επιχειρήσουν;»….

    Διαβάστε επίσης

    Απάντηση Ανδρουλάκη στον Παπανδρέου: Κανείς δε θα παίξει με την ενότητα της Δημοκρατικής παράταξης

    Απίστευτος Παπανδρέου: Τώρα καταγγέλλει νοθεία στις εκλογές του πρώτου γύρου

    Ανδρουλάκης: Ο 40αρης με τον αέρα των Βρυξελλών που τρομάζει τον Τσίπρα – Αλλάζει τους συσχετισμούς στη Κεντροαριστερά, αποκαθιστά την κανονικότητα



    ΣΧΟΛΙΑ