• Ελλάδα

    Η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής για τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους


    Η εκλογική πελατεία του κεντροαριστερού χώρου είναι… περιζήτητη. Πρόκειται για ένα ανομοιογενές μείγμα από παλαιοπασόκους, μετανοούντες συριζαίους, αλλαξοπιστήσαντες δεξιούς και άλλες διάφορες φυλές, που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερές, τοποθετώντας τις διαχωριστικές τους γραμμές δεξιότερα του ΚΚΕ και της Λαϊκής Ενότητας και αριστερότερα της Νέας Δημοκρατίας.

    Στον χώρο αυτό υπάρχουν ουσιαστικά τρία κόμματα αυτή τη στιγμή: ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ένωση Κεντρώων. Το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη είναι μία sui generis περίπτωση με περιορισμένη απήχηση, την οποία μάλλον θα πρέπει να αφήσουμε να την εξετάσει ο ιστορικός του μέλλοντος. Οπότε ας επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα δύο κύρια κόμματα του χώρου: τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής.

    Με μία προσεκτική ματιά διαπιστώνει κανείς ότι οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι περισσότερες από τις ομοιότητές τους, που εξαντλούνται στην ασαφή ιδεολογική τους συνάφεια, η οποία όμως και πάλι είναι “θολή”, αφού μέχρι πριν λίγα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοπροσδιοριζόταν ως κόμμα της Αριστεράς, και όχι της Κεντροαριστεράς. Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε… ρεσάλτο στον κεντροαριστερό χώρο για να βρει εκεί εκλογική πελατεία πρόθυμη να παραμυθιαστεί από τις υποσχέσεις του. Και πράγματι, τη βρήκε και κέρδισε τις εκλογές. Το δύσκολο είναι όμως να την κρατήσει, μετά από τρία και κάτι χρόνια που κάνει τα αντίθετα από αυτά που είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί πια να πείσει πια πολλούς πρώην ψηφοφόρους του να τον εμπιστευτούν και πάλι.

    Και εδώ μπαίνει στη μέση το Κίνημα Αλλαγής. Μετά από δεκαετίες ολόκληρες κυριαρχίας στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ “έσβησε” και στη θέση του υπάρχει πλέον μία παράταξη με τα ίδια πρόσωπα, αλλά με άλλο DNA. Θα έλεγε κανείς ότι το “παλιό” ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ του λαϊκισμού, των κραυγών και της υπερφόρτωσης του Δημοσίου έχει πια προσκολληθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, και το Κίνημα Αλλαγής, έχοντας μάθει από το πάθημα του ΠΑΣΟΚ, έχει προσχωρήσει σε πιο υπεύθυνες, πιο μετριοπαθείς θέσεις. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Κίνημα Αλλαγής θα είναι τρίτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, διεκδικώντας ρόλο ρυθμιστή στις μετεκλογικές ζυμώσεις.

    Πριν όμως φτάσουμε εκεί, στο Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να πάρουν μία απόφαση για το πώς θα κινηθούν όταν έρθει εκείνη η ώρα. Πρέπει να αποφασίσουν δηλαδή αν είναι πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία, βρίσκοντας κοινό έδαφος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για συνεννόηση όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις της επόμενης μέρας, ή αν είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, και θα προτιμούσαν να συνεχίσουν αγκαλιά με τον Αλέξη Τσίπρα στον ίδιο δρόμο που αποδοκιμάζεται πλέον από το σύνολο της κοινωνίας, με μοναδικό στόχο να αποτρέψουν τον “κακό” Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ από το να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας.

    Υπάρχουν στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που είναι πιο κοντά στη ΝΔ, και άλλα που “φλερτάρουν” με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να είναι κατά καιρούς έντονες από όλες τις πλευρές. Η ίδια η Φώφη Γεννηματά προσπαθεί για την ώρα να κρατήσει ίσες αποστάσεις και από τα δύο κόμματα, προφανώς θέλοντας να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και να τους πείσει ότι το κίνημα δεν θα γίνει συμπλήρωμα κανενός. Η ισορροπία όμως είναι δύσκολη, όταν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει να “ζυγίσει” τις διαφορετικές τάσεις εντός του κόμματος, τις δικές της ιδεολογικές θέσεις, αλλά και τη γνώμη των ψηφοφόρων της. Και σε τελική ανάλυση, ίσως αυτό που βαραίνει περισσότερο είναι το τελευταίο. Γιατί χωρίς τις ψήφους της κεντροαριστεράς, το Κίνημα Αλλαγής προφανώς θα αποτύχει, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στον ΣΥΡΙΖΑ για να επανέλθει δριμύτερος.

    Αυτό που περιμένουμε να δούμε το επόμενο διάστημα είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει το Κίνημα Αλλαγής ως προς την προσέγγιση της εκλογικής του βάσης, αλλά και απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, καθώς μπορεί η τετραετία της κυβέρνησης να εξαντλείται σε ένα χρόνο, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πρόωρες εκλογές νωρίτερα, ακόμα και το ερχόμενο φθινόπωρο…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ κρίνει το Σκοπιανό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κουτσούμπας: Ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο-Έρχονται νέα παραμύθια Τσίπρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί οι αγορές δεν εμπιστεύονται ακόμα την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ